Trupele ucrainene sunt angajate în lupte puternice cu forțele ruse la Severodonețk. Dacă Rusia reușește să preia controlul asupra orașului, se va apropia mai mult de îndeplinirea obictivului de a controla estul Ucrainei. Însă președintele Zelenski a declarat că negocierile sunt condiționate de victoriile obținute pe câmpul de luptă.
Rusia susține că a ocupat cartierele rezidențiale din estul orașului-cheie Severodonețk. De asemenea, Moscova susține afirmă că ar fi cucerit aproape în totalitate regiunea Lugansk din Donbasul ucrainean. Această nouă evoluție aduce Kremlinul mai aproape de obiectivul său, acela de a controla în totalitate centrul industrial de est, acolo unde se află majoritatea minelor de cărbune și a fabricilor.
Președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina rezistă, în ciuda faptului că este depășită din punct de vedere numeric. El a mai declarat că bătălia pentru Donbas s-a transformat într-un război de uzură, care amintește de luptele din tranșee din Primul Război Mondial.
Între timp, ministrul rus de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, se află la Ankara. El urmează să poarte discuții cu omologul său turc despre reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Turcia s-a oferit să ajute la escortarea convoaielor maritime, în ciuda prezenței minelor rusești.
Ucraina nu va demina portul Odesa pentru exportul de cereale
UPDATE 15.00: Ucraina refuză să demineze portul Odesa pentru a putea relua exportul de cereale, deoarece forţele ruse ar putea exploata situaţia pentru a ataca oraşul, a arătat miercuri purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale, Serghi Bratciuk.
Dacă minele ar fi eliminate, Rusia „va dori să atace, visează să paraşuteze trupe", a spus oficialul într-un mesaj video pe Telegram.
Ucraina a înaintat justiţiei încă opt dosare privind comiterea unor crime de război
UPDATE 14.00: Ucraina a înaintat justiţiei încă opt dosare privind comiterea unor crime de război, în afară de cele trei cazuri în care au fost decise sentinţe contra unor soldaţi ruşi, a anunţat miercuri procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.
Până în prezent, Ucraina a deschis peste 16.000 de anchete asupra unor posibile crime de război comise în timpul invaziei ruse începute la 24 februarie.
Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă în luptele din Severodoneţk
UPDATE 13.00: Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk, însă nu vor ceda acest oraş din estul Ucrainei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai.
Luptele înverşunate din localitate continuau miercuri, în timp ce Ucraina se aştepta la o intensificare a bombardamentelor ruse şi la o ofensivă puternică, în care par să se concentreze toate eforturile Moscovei, a declarat oficialul la televiziune.
Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei
UPDATE 11.30: Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei, precum şi muniţie şi piese de schimb, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Oslo.
„Din raţiuni de securitate, guvernul norvegian a aşteptat pentru a anunţa în mod public această donaţie. Este posibil să nu anunţăm sau să facem comentarii despre donaţii viitoare'', indică o declaraţie a ministerului citat.
Preşedintele Senatului francez va vizita în curând Ucraina
UPDATE 10.00: Preşedintele Senatului francez, Gérard Larcher (opoziţia de dreapta) va vizita Kievul „în curând'', la invitaţia preşedintelui Radei Supreme a Ucrainei (parlamentul) Ruslan Stefanciuk, a anunţat el într-o conferinţă de presă comună la Paris.
Larcher a precizat că îi va comunica „în mod firesc'' despre această vizită preşedintelui Republicii Emmanuel Macron „pentru că sunt momente în care Franţa trebuie să vorbească cu o singură voce''.
Banca Mondială a acordat un ajutor suplimentar de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina
UPDATE 08.50: Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat marţi o finanţare suplimentară de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina pentru a ajuta guvernul să plătească salariile funcţionarilor publici şi asistenţilor sociali.
Această nouă finanţare creşte ajutorul Băncii Mondiale la peste patru miliarde de dolari. Pe 8 martie instituţia a aprobat un ajutor de trei miliarde cu o debursare imediată de 489 de milioane de dolari.
Principalele evenimente:
Volodimir Zelenski critică apelurile lui Emmanuel Macron de a „nu umili'' Rusia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat marţi apelurile preşedintelui francez Emmanuel Macron „de a nu umili" Rusia, afirmând că pe „noi nu ne umilesc, pe noi ne ucid", relatează publicaţia online ucraineană Cenzor.net, citând un fragment dintr-un interviu acordat de Zelenski publicaţiei Financial Times (FT), potrivit Agerpres.
„Eu nu prea înţeleg ce înseamnă umilirea Rusiei? Despre ce vorbim? Despre faptul că de peste opt ani (din 2014), ei (ruşii) ne ucid oamenii? Emmanuel cunoaşte foarte bine" lucrurile, ţara sa fiind co-mediatoare, alături de Germania, a formatului de negocieri „Normandia"(Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) pentru reglementarea conflictului în Donbas (estul Ucrainei), a afirmat Zelenski.
Rusia decide să nu mai aplice deciziile CEDO
Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat marţi în a treia şi ultima lectură o lege care permite Rusiei să nu mai pună în aplicare deciziile Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), după excluderea acesteia din Consiliul Europei în luna martie, relatează AFP.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva ţării noastre în mâinile oamenilor politici occidentali", a declarat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei, într-un comunicat publicat după vot.
Moscova susţine că a „eliberat complet'' zonele rezidenţiale din Severodoneţk
Armata rusă a „eliberat complet" zonele rezidenţiale din Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, în prezent epicentrul luptelor din regiune, a afirmat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov se află în Turcia pentru a discuta despre coridoare maritime
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sosit marţi seară în Turcia pentru a discuta despre stabilirea de coridoare maritime pentru a facilita exporturile de cereale în Marea Neagră, relatează France Presse.
Lavrov urmează să se întâlnească miercuri cu şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu. În centrul negocierilor, posibilitatea ca Ucraina, un jucător major pe piaţa mondială de cereale, să-şi exporte recoltele blocate în prezent în porturile sale.