Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GHID Ce trebuie să știm despre cele șapte state cheie în care s-ar putea tranșa rezultatul alegerilor din SUA

Cursa pentru Casa Albă se anunță a fi una extrem de strânsă. Majoritatea sondajelor de peste Ocean arată că diferența dintre Trump și Harris în cele șapte „state oscilante” (swing states) este foarte mică. Iată ce trebuie să știm despre fiecare dintre aceste șapte state și cum ar putea fi ele adjudecate de Kamala Harris sau de către Donald Trump.

Pennsylvania

Pennsylvania este probabil cel mai important „stat oscilant” de la aceste alegeri. Statul oferă 19 voturi în Colegiul Electoral (cele mai multe dintre statele oscilante) și a fost decisiv la alegerile din 2020. Oricine va câștiga statul Pennsylvania are o șansă reală să ajungă la Casa Albă pentru că ar trebui ulterior să mai câștige doar alte două state oscilante pentru un minim de 270 de voturi în Colegiul Electoral.

În 2016, Trump a câștigat statul Pennsylvania, devenind primul candidat republican la președinție care câștigase acel stat din 1988. La alegerile din 2020 Biden a câștigat statul.

În 2024, ca și la alegerile anterioare, orașele Philadelphia și Pittsburgh vor fi din nou cruciale. Cu toate acestea, șa fel de importante ar putea fi și sunt orașele mici, precum și comitatele rurale din Pennsylvania. Trump a fost aproape de a cuceri statul în 2020 după ce a câștigat în zona rurală a comitatelor din zona Pittsburgh și Harrisburg.

Harris va încerca să obțină în continuare cât mai multe voturi din suburbiile marilor orașe și, în mod ideal, să acumuleze mai multe voturi în Philadelphia, unde ponderea democraților a scăzut de la 85% în 2012, la 81% în 2020.

Calea cea mai rapidă către victorie pentru Trump ar fi recuperarea voturilor în suburbii, în special în Philadelphia, și consolidarea votului în zonele rurale, așa cum arată analiza realizată de publicația The Washington Post.

Georgia

Trump a câștigat statul cu mai mult de 200.000 de voturi în 2016, în timp ce Biden l-a câștigat la limită în 2020. Competiția ar putea fi una foarte strânsă în 2024. Orașul Atlanta înclină către democrați, însă Trump a reușit să compenseze aceste pierderi, câștigând voturi în zonele rurale. Marjele au fost strânse, dar în 2020, Georgia a revenit democraților după aproape 30 de ani. Democrații și-au accelerat câștigurile și în suburbii și au recuperat unele teritorii pe care le pierduseră în zonele metropolitane de dimensiuni medii.

La alegerile din 2024 toți ochii vor fi din nou ațintiți asupra suburbiilor din Atlanta. Pentru o victorie, Harris va trebui să își consolideze voturile în aceste zone și să obțină orașul Atlanta. Pe de altă parte, Trump se pare că a câștigat tot mai multă simpatie în rândul alegătorilor de culoare din Georgia – aproximativ o treime din totalul locuitorilor.

Carolina de Nord

Carolina de Nord ar putea fi cel mai surprinzător stat în alegerile din 2024. Este singurul din cele șapte state oscilante care l-a favorizat pe Trump în 2020, iar democrații nu l-au mai câștigat din 2008.

Carolina de Nord rămâne însă un stat disputat. La fiecare dintre ultimele trei alegeri, acest stat a fost decis de mai puțin de patru puncte procentuale - doar un punct în 2020. În acest an, mai multe sondaje arată că avantajul lui Trump în acest stat este mai mic decât în Arizona și Georgia.

Trump a obținut rezultate bune în zonele rurale, dar a pierdut teren în aproape toate marile orașe ale statului - inclusiv în Charlotte și Raleigh. Marea întrebare în 2024 este dacă democrații pot continua să obțină voturi în zonele urbane ale statului - în special în Charlotte și Raleigh - și dacă aceste câștiguri vor fi suficiente pentru câștigarea statului.

Michigan

Dintre statele oscilante din nord care alcătuiesc așa zis-ul „Zid Albastru”, Michigan ar putea oferi cel mai fertil teritoriu pentru democrați, judecând după succesul lor în recentele alegeri legislative la nivel de stat. În 2020 statul a fost câștigat de Biden. Trump a câștigat statul în 2016, dar înainte de asta Michigan a fost în mod constant câștigat de democrați. În 2012 de pildă, Obama l-a câștigat detașat.

Trump își menține un avans aici în micile zone rurale, însă acest lucru nu este suficient pentru o victorie a republicanului. Ca și în celelalte state oscilante, democrații și-au asigurat zonele urbane, obținând 73.000 de voturi doar în Detroit și Grand Rapids.

Pentru a câștiga aici, Harris va trebui să își extindă marja în Oakland County și în zona Grand Rapids. Totodată, va trebui să încerce să se apropie de cifrele obținute de Obama în 2012, în Detroit.

De partea cealaltă, pentru o victorie a republicanilor, Trump va trebui să obțină votul clasei muncitoare, să își consolideze votul în zonele rurale și să evite o diferență foarte mare în principalele metropole.

Arizona

Alegerile din 2020 au fost doar a doua cursă din 1940 încoace în care democrații au reușit să se impună în Arizona. Biden a câștigat statul cu 10.000 de voturi diferență.

Toate semnele indică faptul că Arizona este din nou în joc, având în vedere că democrații s-au descurcat relativ bine aici în alegerile din 2022. În 2016, Trump s-a menținut în fruntea statului, deși a pierdut teren semnificativ în Maricopa și în comitatul Pima, unde se află Tucson și alte orașe de mărime medie.

În 2020, Trump și-a extins avantajul în zonele rurale ale statului mai mult decât în 2016. Dar democrații au continuat să câștige în Phoenix și Tucson. Comitatul Maricopa este atât de mare încât adesea devine punctul central al campaniilor la nivel de stat.

Pentru o Harris va trebui să își asigure în primul rând comitatul Maricopa. Dacă aceasta ar obține și comitatul Pima, atunci Arizona ar putea fi câștigată de democrați.

De partea cealaltă Trump trebuie să evite o diferență mare în favoarea lui Harris în zonele urbane, în special în Maricopa. Dacă va reuși să facă lucrul acesta și își va asigura voturile din zonele rurale și suburbii, atunci Trump are șanse bune să câștige aici.

Wisconsin

Wisconsin este un alt stat cheie în care atât Trump, cât și Biden au câștigat la limită. Wisconsin oferă doar 10 voturi în Colegiul Electoral, dar acestea au cântărit foarte mult în alegerile recente.

Trump a câștigat statul în 2016, obținând voturi în zonele rurale. De asemenea, el a obținut câteva vitorii și în zonele urbane (Milwaukee) și în orașele mijlocii.

În 2020, Biden a recucerit statul prin inversarea câștigurilor lui Trump în Milwaukee și în orașele mijlocii. Democrații au înregistrat cele mai multe voturi în zona Green Bay și în comitatul Dane, acesta din urmă găzduind Madison și Universitatea din Wisconsin.

Pentru o victorie, Harris ar trebui să încerce să repete performanța lui Biden din 2020. Pe de altă parte, Trump va trebui să nu cedeze prea multe voturi în zonele urbane, mai educate. Zonele-cheie pentru Trump ar putea fi la nord și la vest de Milwaukee, inclusiv comitatele Brown, Dodge și Winnebago.

Nevada

Democrații au câștigat statul Nevada de fiecare dintre ultimele patru curse prezidențiale - inclusiv cu un scor foarte bun în 2008. Dar democrații se confruntă cu marje de victorie tot mai mici aici. Atât în 2016, cât și în 2020, Trump și-a menținut deficitul la doar 2,4 puncte - pierzând statul în ambele alegeri cu mai puțin de 50.000 de voturi.

În 2020, Biden a obținut rezultate mai bune decât Clinton atât în zonele urbane ale statului, cât și în orașele mijlocii, însă câștigurile lui Trump în zonele rurale au compensat în mare măsură victoriile lui Biden. La fel ca în statul vecin Arizona, un singur comitat joacă un rol crucial. Este vorba de comitatul Clark, unde se află Las Vegas și aproape trei sferturi din locuitorii din Nevada.

Dacă Harris obține o victorie în comitatul Clark, atunci șansele de a câștiga în Nevada cresc substanțial. Pe de altă parte, Trump va trebui să reducă avantajul democraților în comitatul Clark și să își consolideze poziția în zonele rurale din Nevada.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE