Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Punctele forte și slabe din dezbaterea J.D. Vance și Tim Walz. Analiștii spun că J.D.Vance a reușit să facă trumpismul să pară moderat și politicos

Dezbaterea de 90 de minute a dat ocazia electoratului american să cunoască echipa cu care fiecare candidat poate ajunge la Casa Albă. Deși nu are un impact semnificativ asupra votului, este un exercițiu al democrației extrem de important, spun analiștii. Ei consideră că dezbaterea dintre J.D. Vance și Tim Walz a fost mai bună decât dezbaterea prezidențială, pentru că au discutat și politici concrete.

Marele câștig al candidatului republican la funcția de vicepreședinte J.D. Vance este că reușit să facă trumpismul să pară politicos, rațional și coerent. Și cumva acesta a și fost rolul lui, să reușească să prezinte ideile lui Trump într-o formă mai civilizată decât ar face-o Donald Trump, asta spune analistul geopolitic Alexandru Georgescu. 

Alexandru Georgescu, analist geopolitic:El este fix candidatul, populistul, pe care fanii Trump și-au dorit să îl aibă de la bun început. Vorbește și foarte bine, prezintă argumentele și foarte logic, are capacitatea de a-și frână impulsurile agresive.” 

Publicul a văzut un J.D. Vance zâmbitor, sigur pe el și cu o logică în idei. Presa americană susține că este un contrast cu personalitatea lui din online, care este mult mai incisivă.

Alexandru Georgescu, analist geopolitic: „J.D. Vance este primul candidat care este milenial, care este din generația americană care este deja nativă digital, vorbește același argou tinerilor care sunt pe internet și cum populismul american vine de pe internet, el este foarte fluent în toate acestea.” 

Fiecare candidat a profitat de ocazie pentru a arăta punctele forte ale partidului pe care îl reprezintă și ale candidatului la președinție cu care face echipă. 

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale: „În general dezbaterile candidaților pentru funcția de vicepreședinte s-a dovedit că nu influențează foarte mult rezultatele alegerilor prezidențiale, dar pot arăta o anumită imagine despre potențialul complet al echipei președinte, vicepreședinte,pentru că în practica funcționării la casa Albă va exista un tandem președinte, vicepreședinte.” 

Candidatul ales de Kamala Harris să îi fie vicepreședinte, Tim Walz, guvernatorul de Pennsylvania, nu a fost la fel de abil ca republicanul Vance, asta spun cei care au analizat dezbaterea. 

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale: „Tim Walz care deși este mai în vârstă cu 20 de ani, și ar fi trebuit teoretic să fie mai experimentat a părut mai degrabă ușor emoționat, un pic incoerent, când a trebuit să-și explice prezența în China în 1989.”

Sondajele americane făcute imediat după alegeri, îi dădeau la un scor relativ strâns pe cei doi, cu un ușor avans pentru J.D.Vance, de 51% față ded 49% pentru Tim Walz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE