Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderul Hezbollah amenință Israel și Cipru. Recent, armata israeliană a aprobat planurile pentru o ofensivă în Liban

Dacă armata israeliană va ataca Libanul, niciun loc din Israel nu va fi cruțat de rachetele Hezbollah. Este avertismentul dat chiar de către liderul mișcării șiite libaneze. Declarațiile șefului Hezbollah vin într-un moment extrem de tensionat în Orientul Mijlociu. Recent, armata israeliană a anunțat că a aprobat planurile pentru o ofensivă în Liban împotriva milițiilor radicale.  De la începutul războiului din Gaza, confruntările dintre Israel și Hezbollah au fost aproape zilnice. 

Într-un mesaj televizat, liderul Hezbollah a anunțat că gruparea sa are acum arme noi, fără să precizeze mai multe detalii. Mai mult, acesta a spus că mai mulți membrii ai Axei Rezistenței, o alianță anti israeliană informală condusă de Teheran, ar fi dispuși să se alăture grupării Hezbollah în lupta cu Tel Avivul. 

Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah: ”Israelul trebuie să ne aștepte la sol, în aer și pe mare. Am mai spus acest lucru și o voi spune din nou astăzi: Dacă războiul este impus Libanului, rezistența va lupta fără control, fără reguli și fără un limită.” 

Hassan Nasrallah a amenințat cu acțiuni militare și Ciprul, o țară insulară din Marea Mediterană, dacă aceasta va ajuta armata israeliană.  

Viața sub amenințarea războiului

Amenințările liderului Hezbollah vin după ce armata israeliană a dat semne că pregătește o ofensivă în Liban. Pe frontul de nord, sunt schimburi de bombardamente aproape zilnic. Pe acest fond, oamenii din mai multe localități și-au părăsit casele. Iar cei care au rămas, trăiesc cu frica de război în fiecare zi. 

”Da, aceasta este o zi obișnuită. Nu știi niciodată când vine atacul. Acum au fost interceptări aici. Exact cum ați văzut, am abandonat mașina. Noi trăim cu asta”, spune un localnic. 

”Să trăiești aici nu este ușor. Să fii aici nu este ușor. Este înfricoșător. Este de nesuportat”, a precizat un altul. 

”Vreau să fiu optimistă, vreau să spun că totul va fi bine, iar oamenii se vor întoarce aici în nord, iar locuitorii vor trăi din nou o viață normală”, a mărturisit o localnică. 

Pe de altă parte, oficialii de la Tel Aviv aduc asigurări că oamenii se vor întoarce în siguranță în nord. 

David Mencer, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian: ”Am spus foarte clar că, într-un fel sau altul, pe cale diplomatică sau prin mijloace militare, granița noastră din nord, nordul țării noastre, teritoriul suveran israelian, va fi făcut sigur pentru ca populația Israelului, poporul israelian să se întoarcă acolo.” 

De la începutul războiului din Fâșia Gaza, Hezbollah, care susține organizația palestiniană Hamas din regiune, a lansat mai multe rachete asupra Israelului. Armata Tel Avivului a răspuns de fiecare dată cu bombardamente. Un conflict armat deschis între Hezbollah și Israel ar provoca o escaladare periculoasă și ar destabiliza și mai mult Orientului Mijlociu. Organizația islamistă din Liban este principalul aliat al Iranului în regiune, iar un conflict deschis cu Israelul, va crește tensiunile dintre Tel Aviv și Teheran. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE