Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata israeliană anunţă că a ''aprobat'' planuri pentru o ofensivă în Liban

Armata israeliană a anunţat marţi seară că a aprobat planuri operaţionale în vederea unei "ofensive în Liban", după zile de escaladare cu Hezbollah în zona de frontieră, în paralel cu războiul din Fâşia Gaza, scrie AFP.

Schimburi de foc au loc aproape zilnic la frontiera de nord a Israelului cu Libanul de la atacul mişcării islamiste Hamas, aliat al Hezbollahului libanez, împotriva Israelului pe 7 octombrie, care a declanşat războiul în teritoriul palestinian.

Marţi, armata israeliană a anunţat că "planurile operaţionale pentru o ofensivă în Liban" au fost "aprobate şi validate", în cursul unei întâlniri între generali dedicată unei "evaluări a situaţiei", potrivit unui comunicat.

Şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz, ameninţase mai devreme Hezbollah cu distrugerea în urma unui "război total".

În acelaşi timp, emisarul preşedintelui american Joe Biden, Amos Hochstein, se afla la Beirut unde a apreciat drept "urgentă" o detensionare între Israel şi Hezbollah, vorbind despre o "situaţie gravă".

Statele Unite doresc să evite "un război pe scară largă", a spus el, după o vizită la Ierusalim.

Războiul a izbucnit pe 7 octombrie după ce luptători ai Hamas infiltraţi din Fâşia Gaza au lansat un atac fără precedent împotriva Israelului, omorând 1.194 de persoane, majoritatea civili. Tot atunci, 251 de persoane au fost răpite, iar 116 sunt în continuare captive în Gaza, iar 41 au murit, potrivit armatei israeliene.

Ca ripostă, Israelul a lansat o ofensivă care s-a soldat până în prezent cu 37.372 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, condusă de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE