Nouă persoane au fost arestate în urma manifestaţiei de luni seara de la Ierusalim împotriva guvernului condus de Benjamin Netanyahu, informează marţi Reuters, dpa şi AFP.
Potrivit poliţiei, o parte din arestări au fost legate de violenţe asupra forţelor de ordine, mai mulţi poliţişti fiind "uşor răniţi".
Forţele de ordine au recurs la tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari, a consemnat Times of Israel.
Cele câteva mii de manifestanţi au protestat împotriva modului de desfăşurare a războiului din Gaza, eşecului guvernului de a-i elibera pe ostatici şi pentru convocarea de alegeri anticipate.
Protestatarii au defilat în faţa parlamentului (Knesset) şi a reşedinţei lui Netanyahu, cerând alegeri anticipate.
"Fiecare din acţiunile (lui Netanyahu) merge în sensul distrugerii Israelului. El este responsabil de ce s-a întâmplat pe 7 octombrie", a acuzat unul dintre manifestanţi, Moshe Sandarovich, în vârstă de 73 de ani, inginer pensionar, făcând referire la atacul sângeros al militanţilor Hamas în sudul Israelului, soldat cu 1194 de morţi, majoritatea civili, şi 251 persoane luate ostatice.
Peste 37.000 de oameni au fost ucişi de atunci în Fâşia Gaza
Peste 37.000 de oameni au fost ucişi de atunci în Fâşia Gaza în represaliile armatei israeliene, potrivit autorităţilor din teritoriul palestinian controlate de mişcarea islamistă; pe de altă parte, dintre cei 251 de ostatici israelieni, 116 sunt încă reţinuţi în Gaza, iar 41 au decedat, potrivit armatei.
Un înalt responsabil israelian implicat în negocierile pentru eliberarea ostaticilor a declarat pentru France Presse sub acoperirea anonimatului că Israelul ştie sigur că "zeci" de ostatici sunt încă în viaţă, dar nu mai pot fi lăsaţi "multă vreme acolo pentru că vor muri".
"Toţi! Acum!", au scandat manifestanţii de luni de la Ierusalim, cerând un armistiţiu care să permită revenirea ostaticilor.
Unii manifestanţi purtau tricouri cu mesaje ca "Opriţi războiul!" şi "Toţi suntem egali".
"După 75 de ani de existenţă a acestei ţări şi opt luni de război, există un decalaj, nu suntem egali. Acest lucru trebuie să se schimbe", a spus Kfir Roffe, de 50 de ani. "Ar trebui să fim toţi egali, musulmanii, creştinii, toţi locuitorii Israelului trebuie să se reunească".
Manifestaţii similare au reunit în ultimele săptămâni zeci de mii de oameni la Tel Aviv, cel mai mare oraş din Israel.