Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lideri europeni, discuții cu Trump despre Ucraina. Ce cuprinde proiectul care ar favoriza Rusia

Președintele Poloniei se întâlnește sâmbătă la Washington cu Donald Trump, anunță agenția oficială de știri de la Varșovia, care citează surse diplomatice. Întâlnirea este planificată să aibă loc la ora locală 13:30, 20:30 în România.

Andrzej Duda deschide seria unor întâlniri ale liderilor europeni cu Trump, acesta urmând a-l primi luni pe președintele Franței și joi pe premierul Marii Britanii. Între temele în discuție, poate cea mai importantă, este încheierea războiului din Ucraina și anunțatul plan de pace al lui Donald Trump.

Motivul pentru care Trump nu a oprit războiul din Ucraina în 24 de ore: Și-a dat seama că una e campania electorală, alta e Rusia lui Vladimir Putin

„Ne dorim cu toții încheierea războiului, dar nu oricum, ci în condițiile de dinainte de război: integritate teritorială pentru Ucraina, suveranitate și plata unor despăgubiri juste.

Nu s-a făcut pace într-o zi, în 24 de ore, așa cum promitea Donald. Și-a dat seama că una e campania electorală, alta e Rusia lui Vladimir Putin. Rusiei trebuie să îi dai ceva ca să-i poți să-i ceri ceva. Va fi o rezoluție care va fi discutată luni, în Consiliul de Securitate al ONU. Știm acest lucru de la secretarul american de Stat, Marco Rubio. El a făcut un anunț pe platforma de socializare X, a prietenului lor, Elon Musk, în care anunță acest lucru”, a explicat jurnalistul Euronews România, Cătălin Lența.

SUA vor propune o rezoluție la ONU pentru pacea din Ucraina

El anunță că președintele american va propune un plan fulminant, un plan foarte bun care va reuși să rezolve lucrurile.

„Președintele SUA se angajează să pună capăt războiului Rusia - Ucraina. Luni, la trei ani de la războiul Rusia - Ucraina, SUA vor propune Națiunilor Unite o rezoluție istorică pe care toți membrii ONU ar trebui să o sprijine pentru a trasa o cale spre pace”, a anunțat Rubio, pe X.

Elementul din rezoluția SUA care ar fi pe placul Rusiei

„Ce este interesant este că jurnaliști de la mai multe agenții de presă au văzut acest proiect de rezoluție. Din el lipsește o sintagmă extrem de bună care ar fi trebuit să fie - integritate teritorială pentru Ucraina. Nu se regăsesc nicăieri aceste cuvinte, ceea ce înseamnă că Ucraina, prin această rezoluție, este pusă în fața unui fapt împlinit; raptul făcut de Rusia. Cele patru regiuni anexate, plus Crimeea, samavolnic ocupate din 2014, rămân la Rusia. Cel puțin asta putem înțelege din acest proiect de rezoluție, salutat, de altfel, de ambasadorul Rusiei la ONU.

El a spus că este un text mai mult decât acceptabil, dar mai trebuie ceva - să discutăm despre cauzele războiului. Tot Ucraina e de vină, în viziunea rușilor”, a menționat Cătălin Lența.

Donald Trump spunea că Ucraina a pornit războiul. Între timp, s-a corectat

„Acum câteva zile și Donald Trump spunea că Ucraina a pornit războiul. Între timp, s-a corectat și a recunoscut că Rusia e agresorul, pentru că sunt convins că se adună tot mai mulți consilieri pe politică externă și în jurul lui Donald Trump.

E una dintre neîmplinirile actualei administrații pe care au recunoscut-o chiar și o recunosc analiștii politici. În primul mandat, Donald Trump a avut lângă el consilieri care știau ce înseamnă politica externă, ce înseamnă negocierea. Aceștia, între timp, s-au pensionat. Nu mai sunt, iar noua echipă pe care și-a format-o Donald Trump nu are însă experiența necesară pentru a discuta cu Rusia.

De partea Rusiei, am văzut în negocierile care au avut loc în Riad, în Arabia Saudită, a fost un personaj care a discutat zeci de ani cu Statele Unite. Știe de unde să-i apuce și ce să le ofere. America încă nu are așa ceva”, a mai spus jurnalistul Euronews România.

Politica externă a lui Trump față de Ucraina, criticată

„A fost și un avertisment al lui Donald Trump și al șefului diplomației americane - toate oficiile diplomatice, toate reprezentanțele diplomatice trebuie să urmeze cele anunțate de Trump. E politica președintelui și e normal. Șeful politicii externe e președintele. Ce spune el e linie de urmat și în ambasade.

E interesant că aceste declarații ale lui Trump nu au fost de bun augur și nu sunt pentru Ucraina.

„Între noi și războiul vostru e un continent și un ocean. Nu ne interesează neapărat Europa”. De altfel, Trump a dat de înțeles și a vorbit și ministrul Apărării de o posibilă retragere a forțelor americane care asigură securitatea în Europa și trimiterea lor către alte zone de interes, unde sunt pericole la fel de mari”, a mai precizat Lența.

Planul Marii Britanii și al Franței pentru o forță de menținere a păcii în Ucraina. „Europa a început să se trezească”

„De aceea, Europa a început să se trezească. E bine că a făcut-o măcar acum și se gândește că ea trebuie să-și asigure singură securitatea. De aceea, a apărut un plan franco-britanic care vorbește despre o forță de menținere a unui acord de pace în Ucraina. Asta nu înseamnă că vor fi neapărat militari trimiși acolo între ruși și ucraineni.

Această forță de intervenție europeană ar înseamna mai multe operațiuni aeriene și navale. Avioanele Alianței ar urma să fie staționate în alte țări din Europa și să intervină la nevoie.

Forțele navale ar urma să păzească porturile ucrainene esențiale pentru exportul de cereale și alte materii prime. E un proiect la care se lucrează”, a menționat Cătălin Lența.

„Polonia nu va trimite în niciun caz trupe combatante în Ucraina”

„Și cu acest proiect se duc luni, la Washington, Emmanuel Macron, și joi, premierul britanic Keir Starmer. Astăzi nu știm ce va discuta Andrzej Duda. E un președinte extrem de activ al Poloniei, la final de mandat. A fost trup și suflet alături de Ucraina, a fost un om care s-a bătut pentru Ucraina mai mult decât s-au bătut unii oficiali ucraineni.

Andrzej Duda a pus țara sa la dispoziție refugiaților din Ucraina, așa cum a făcut și România. A asigurat logistica necesară unor baze de aprovizionare. Pe acolo a intrat foarte mult armament și a suferit și Polonia.

Să ne amintim de o rachetă a apărării antieriene ucrainene care la un moment dat a produs victime în Polonia, dar s-a acoperit acest lucru pentru că e o cauză mai bună.

Polonia nu va trimite în niciun caz trupe combatante în Ucraina. A declarat-o același Andrzej Duda, pentru că, spune el, țările care sunt în vecinătatea războiului și a Rusiei nu ar trebui să trimită trupe combatante în Ucraina pentru că ar putea fi supuse provocărilor din partea Rusiei. Ăsta ar fi un motiv de a interveni într-o țară NATO”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE