Casa Albă a confirmat că îl va primi, luni, pe Emmanuel Macron, iar Keir Starmer se va întâlni cu Donald Trump joi. Liderii europeni insistă că nu poate exista o pace durabilă fără Ucraina și fără Uniunea Europeană la masa tratativelor. Între timp, la Kiev, emisarul special al Americii în Ucraina, generalul Keith Kellog, și-a anulat conferința de presă după discuțiile cu Volodimir Zelenski. Gestul vine pe fondul declarațiilor lui Donald Trump la adresa președintelui Ucrainei.
Eforturi diplomatice pentru Kiev și securitatea Europei
După ce a convocat două runde de discuții cu liderii mai multor state europene, inclusiv cu președintele interimar al României, Emmanuel Macron se pregătește de o negociere cu Donald Trump, alături de premierul britanic, Keir Starmer. Macron a subliniat că există un consens în rândul europenilor legat de faptul că Rusia constituie o „amenințare existențială” la adresa Europei.
La Washington vor avea loc mai multe întâlniri pe tema Ucrainei și a securității Europei. Macron spune că pacea din Ucraina trebuie să includă garanții de securitate solide, iar îngrijorările europenilor trebuie luate în serios.
Cert este că liderii Franței și Regatului Unit vor să îl convingă pe Trump că Europa trebuie să fie la masa tratativelor. Același mesaj a fost transmis și de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Stefan de Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: Aceste întâlniri sunt în derulare și, desigur, au în vedere ajungerea la o pace justă și durabilă. Aceste întâlniri trebuie să ajungă la o conlcuzie ținând cont de faptul că, așa cum am spus în repetate rânduri, nu poate fi o soluție pentru Ucraina fără implicarea Ucrainei sau fără implicarea Uniunii Europene.
În același timp, UE a respins categoric acuzațiile lui Trump, legate de legitimitatea lui Zelenski.
Stefan de Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: Cred că avem o poziție cât se poate de tranșantă și clară despre acest subiect. Președintele Zelenski a fost ales legitim, în cadrul unor alegeri libere, corecte și democratice. Ucraina este o democrație, Rusia lui Putin nu este.
Eforturile diplomatice se desfășoară și la Kiev, acolo unde se află emisarul special al lui Trump, general Keith Kellogg.
Una dintre variantele discutate de liderii europeni este trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina, în cazul unui acord. Premierul britanic, care a vorbit despre un moment unic într-o generație, a fost primul care a anunțat că Regatul Unit este dispus să facă asta. Semnale a dat și Franța. Vorbim despre trupe europene sau non-europene și nu de o misiune NATO. Rusia insistă că prezența unor trupe este inacceptabilă.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Acesta este un subiect de îngrijorare pentru noi, deoarece vorbim despre trimiterea de contingente militare, despre posibila, eventuala trimitere de contingente militare ale țărilor NATO, Alianța Nord-Atlantică, în Ucraina.
Planul de trimitere a unor trupe europene a fost avansat și de șeful Pentagonului, Pete Hegstesh, care a insistat că acestea nu vor face parte dintr-o misiune NATO și nu vor fi acoperite de articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic.