Luni se împlinesc trei ani de când Rusia a invadat Ucraina. Au murit zeci de mii de oameni, atât soldați, cât și civili, iar luptele continuă. Se vorbește tot mai mult despre pace în Ucraina, dar fără Kiev la masa negocierilor.
Statele Unite, conduse acum de Donald Trump, vor o parte din mineralele Ucrainei, în schimbul ajutorului militar. Însă aliații europeni sunt deciși să continue sprijinul pentru țara aflată în război. Kievul se pregătește pentru Forumul „Ucraina, 2025”, iar luni liderii europeni sunt așteptați în capitala Ucrainei.
Mari Jeanne Ion, trimisul special Euronews România la Kiev: „O zi de sâmbătă însorită, dar foarte friguroasă aici la Kiev. Ne aflăm pe principalul bulevard al orașului care duce către Piața Maidan. Nu departe de aici sunt și instituțiile statului ucrainean, în frunte cu președinția. În aceste instituții se lucrează acum la foc continuu pentru că urmează o serie de evenimente foarte importante.
Mâine, duminică, președintele Zelenski se va întâlni cu șefii instituțiilor ucrainene în cadrul forumului „Ucraina, 2025”, un eveniment care se va încheia cu mare o conferință de presă la care sperăm să participăm și noi.
Luni, pe 24 februarie, se împlinesc trei ani de zile de când agresorul rus a invadat această țară și a început războiul sângeros. Cu această ocazie, mulți lideri europeni, în frunte cu președința Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, mulți premieri și președinți din statele europene vor veni aici, la Kiev, pentru a-și arăta solidaritatea față de Ucraina și de președintele Volodimir Zelenski.
Toate acestea se întâmplă în timp ce între alte două capitale, Washington și Moscova, sunt deschise negocieri de pace în Ucraina, dar fără participarea reprezentanților statului ucrainean la discuții.
Nu mai departe de ieri președintele Donald Trump spunea că Ucraina nu are destule cărți în mână pentru a juca în aceste negocieri și nu are de ce să fie la masa negocierilor. Este ultima dintr-o serie de declarații pe care președintele Donald Trump, declarații denigratoare la adresa președintelui Zelenski și a actualului Guvern de la Kiev.
Deocamdată, de aici de la Kiev nu a fost dată nicio replică la ultimele declarații. Urmează să vedem ce comunicare va avea președinția ucraineană în zilele următoare.
Dincolo de aceste discuții, la ONU, acolo unde Ucraina și aliații europeni, au inițiat o rezoluție pentru a fi aprobată luni, cu ocazia celor trei ani de război în Ucraina , SUA s-au opus. Nu au fost de acord cu conținutul rezoluției. Au venit cu un alt text care conține și amendamentele Rusiei și în care nu se face deloc referire la integritatea teritorială a Ucrainei.
Deci, lucrurile sunt în dinamică. Urmărim tot ceea ce se întâmplă și transmitem în continuare de aici, de la Kiev”.
Donald Trump, la trei ani de la declanșarea războiului din Ucraina: Încercăm să rezolvăm această situaţie oribilă. E groaznic
Războiul a început cu un atac fulger al trupelor ruse asupra Kievului pe 24 februarie 2022. În primele săptămâni de lupte, soldații ruși au ajuns până în suburbiile capitalei ucrainene. Mobilizarea poporului ucrainean a permis însă Ucrainei să reziste și să respingă armata rusă de lângă Kiev și regiunile învecinate.
Acum, la trei ani de război, circa 20 la sută din teritoriul Ucrainei este controlat de armata rusă. Și, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Rusia ar avea nevoie de 83 de ani, în ritmul actual, să ocupe restul de 80% din Ucraina.
Și asta, pentru că în ultimele 6 luni, un număr restrâns de soldați ucraineni, care au pătruns în regiunea rusă Kursk, au complicat eforturile armatei Kremlinului de a avansa în Ucraina. Însă situația este schimbătoare în zonă și fiecare dintre părți susține că a mai înregistrat mici succese. Odată cu instalarea noii administrații la Casa Albă, care a reluat relațiile cu Vladimir Putin, se vorbește tot mai mult despre negocieri pentru pace, deși luptele continuă.
Donald Trump, președintele SUA: „Negociem cu Rusia, Ucraina, încercăm să rezolvăm această situaţie oribilă. E groaznic. Este atât de groaznic. Văd imagini pe care, din fericire, nu le vezi. Nu vrei să le vezi.”
Atât liderul ucrainean, cât și partenerii europeni pledează pentru o pace justă cu garanții de securitate.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Vrem pace, dar nu vrem o încetare a focului care să fie o capitulare a Ucrainei, pentru că este periculos. Şi ştim că acest lucru ar însemna că Rusia merge mai departe. Am mai trăit asta.”
Donald Trump susține că eforturile țării sale de ajutorare a Ucrainei au fost cele mai mari. Însă Volodimir Zelenski, exclus de la discuțiile privind posibilele negocieri de pace în Ucraina, a transmis că SUA au contribuit cu până la 40% din pachetul militar implicat în lupte. Că aproximativ 34% din toate armele sunt produse pe plan intern și peste 30% din sprijin provine din Europa. Iar partenerii europeni sunt deciși să susțină în continuare țara invadată de Rusia.
Andrius Kubilius, comisarul european pentru Apărare și Spațiu: „Discutăm în Comisie, între diferiţi comisari şi serviciile noastre, despre toate posibilităţile care ne-ar permite într-un mod foarte urgent să transmitem un mesaj foarte puternic ucrainenilor şi pentru lume că suntem alături de Ucraina”.
Donald Trump a promis înaintea realegerii sale la Casa Albă că va pune capăt războiului în 24 de ore. Și la o lună de la instalarea la putere, presează Ucraina să accepte negocierile.
Donald Trump, președintele SUA: „Am avut discuţii foarte bune cu Putin, însă nu am avut discuţii atât de bune cu Ucraina. Nu au cărți (în mână n.r.), dar joacă tare. Dar nu..., nu vom lăsa acest lucru să continue”.
În schimbul pachetului de ajutor militar, Trump a cerut Ucrainei acces la 50% din pământurile cu minereuri rare. Iar refuzul lui Zelenski de a semna un document, fără a primi garanții de securitate, a stârnit nemulțumirea președintelui american. Însă liderul de la Kiev i-a transmis un mesaj clar.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Vrem să câștigăm și să câștige și Trump și poporul Ucrainei să câștige, înțelegeți? Dar am spus că nu este nimic clar. Am spus: hai să scriem niște procente. A fost propunerea mea. O susțin, dar eu apăr Ucraina. Nu pot să vând țara.”
Urmează o perioadă destul de dificilă în care Rusia va încerca să-și impună prin puterea armelor condițiile pentru eventuale negocieri de pace. Și pare că mizează pe planul președintelui american de a obține un acord cât mai rapdi. De partea sa, Ucraina este decisă să reziste și mizează pe susținerea partenerilor occidentali pentru a obține o pace durabilă, dar și garanții că războiul nu va fi reluat.