Europarlamentarii au votat împotriva Legii pentru restaurarea naturii pe 20% din suprafețele de apă sau pământ din Uniunea Europeană, până în 2030. Este pentru prima dată când Parlamentul European a votat împotriva unei legi care face parte din proiectul de combatere a schimbărilor climatice, EU Green Deal.
Experții de mediu din Europa susțin măsurile și spun că ar contribui la atingerea obiectivelor climatice și de biodiversitate. Dar europarlamentarii conservatori care nu sprijină proiectul, cred că măsurile ar pune în pericol agricultura.
Proiectul nu a trecut de votul Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European și urmează a fi rediscutat. Cea mai puternică opoziție a venit din partea reprezentanților Partidului Popular European. Și fermierii spun că o astfel de lege i-ar afecta.
Ionel Arion, președinte, Federaţia Naţională Pro Agro: Toate aceste decizii sunt luate fără a avea la bază un studiu de impact cu adevărat, care să arate ce înseamnă toate aceste interdicții. Aceste areale vor deveni, de fapt, un factor de, haideți să-i spunem contaminare, pentru că acolo va fi o mare de buruieni și semințe care, de fapt, ajung să infesteze terenurile arabile.
Proiectul legislativ este susținut de majoritatea experților de mediu din Europa
Ciprian Gălușcă, expert de mediu Greenpeace: Peste 80% din ecosistemele din Europa sunt în pericol de extincție. Vorbim de ecosisteme care suferă modificări foarte mari de pe urma intervenției antropice, fie că vorbim de pe zona de agricultură, fie că vorbim din zona de păduri.
Legea ar obliga fiecare stat membru să vină cu măsuri de regenerare a naturii. De exemplu să planteze copaci, să înmulțească populațiile de albine, să creeze spații verzi în orașe sau să reumple cu apă zonele secate. Mai mulți parlamentari din Danemarca, Austria, România sau Belgia nu au fost de acord cu aceste prevederi.
Nicu Ștefănuță, Europarlamentar în Comisia de Mediu: Sunt interese mari la mijloc, inclusiv imobiliare, nu-și doresc ca orașele să fie verzi, își doresc ca dezvoltatorii să construiască mai departe. Interesele marilor fermieri fac diferența între fermierii mici și interesele constructorilor. Interesul oamenilor este să aibă aer curat și spații verzi în orașe.
Experții de mediu spun că astfel de măsuri ne-ar ajuta să ne atingem țintele climatice și de biodiversitate.
Ciprian Gălușcă, expert de mediu Greenpeace: Dacă ne uităm la ce fac ecosistemele pentru noi, la faptul că ele întrețin polenizatori, la faptul că ecosistemele astea funcționale nu fac altceva decât să ne asigure hrană și soluri sănătoase pentru următoarele generații, atunci sigur, nu putem, chiar și ca agricultor, nu putem să ignorăm importanța restaurării ecosistemelor.
În fața crizei schimbărilor climatice, Uniunea Europeană a impus statelor membre să ajungă la zero emisii de carbon, până în 2050.