Este vremea lavandei, când lanurile colorate în violet atrag doritori de poze în toată țara. Vizitatorii se bucură de parfumul plantelor și încearcă să facă selfie-ul perfect pentru rețelele de socializare. Fie că o admirăm sau ne parfumăm casa cu ea, lavanda are proprietări relaxante.
Cei care au vizitat câmpurile din satul Murani, județul Timiș, s-au trezit în mijlocul unui peisaj ca în Provence, regiunea din Franța renumită pentru pentru întinsele culturi de lavandă.
Lavanda este supranumita „aurul mov”
Câmpul de lavandă atrage nu doar din punct de vedere vizual, ci și olfactiv. Supranumită „aurul mov”, lavanda are numeroase proprietăți terapeutice și este folosită, de asemenea, și în industria cosmetică.
Tudor Panait a absolvit Facultatea de Informatică. A început să cultive planta aromatică în 2010, are 15 hectate, dar și o distilerie. A organizat și un festival, unde vizitatorii se pot relaxa și pot descoperi produsele naturale din lavandă.
Tudor Panait, cultivator de lavandă: „Foarte multe familii folosesc uleiul de lavandă pe așternuturi, pe perne, că nu pătează deloc și e un miros foarte frumos. E o aromă frumoasă în casă.”
Lavanda sau levănțica este originară din zona mediteraneană
Lavanda sau levănțica este originară din zona mediteraneană, nordul Africii, Orientul Mijlociu și India. Numele său provine din limba latină, „lavare”, și înseamnă „a spăla”. Planta cu miros încântător a devenit ingredient în produsele de sănătate și frumusețe.
Bărbat: „Seara, ceai de lavandă, mai ales iarna e fantastic. Te liniștește, te calmează, are parfumul ăla, aroma aia îmbietoare. Uleiurile esențiale de lavandă sunt foarte faine. Știu că sunt foarte căutate. Mierea de lavandă am văzut că-i foarte scumpă, probabil că, iarăși, e o nișă, se caută, e din ce în ce mai populară și mai căutată.”
Femeie: „Mai difuzăm seara, când venim de la muncă, să ne mai relaxăm un pic. Am mai făcut și limonadă cu sirop de lavandă.”
În țara noastră, zonele favorabile pentru cultivarea lavandei sunt Câmpia Timişului, Dealurile Vestice, Câmpia Olteniei, Bărăganul, Podişul Dobrogei, dar și Podişul Transilvaniei.