Kremlinul, întrebat despre o afirmație a lui Donald Trump potrivit căreia Rusia este deschisă la desfășurarea de forțe europene de menținere a păcii în Ucraina, a făcut referire la o declarație anterioară potrivit căreia o astfel de mișcare ar fi inacceptabilă pentru Moscova.
Rusia a declarat în repetate rânduri că se opune prezenței trupelor NATO pe teren în Ucraina, ministrul de externe Serghei Lavrov declarând săptămâna trecută că Moscova ar considera acest lucru drept o „amenințare directă” la adresa suveranității Rusiei, chiar dacă trupele ar opera acolo sub un alt pavilion, potrivit Reuters.
Întrebat despre comentariul lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a abținut să îl contrazică public pe președintele american, dar a reafirmat efectiv opoziția Rusiei față de această idee.
„Există o poziție cu privire la această chestiune, care a fost exprimată de ministrul rus de externe, Lavrov. Nu am nimic de adăugat la aceasta și nimic de comentat. Las acest lucru fără comentarii”, a spus Peskov.
Trump a declarat luni că atât el, cât și Putin au acceptat ideea unor forțe europene de menținere a păcii în Ucraina dacă se ajunge la o înțelegere pentru a pune capăt războiului.
„Da, va accepta asta. I-am pus în mod specific această întrebare. El nu are nicio problemă cu asta”, a spus Trump.
Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, nu a răspuns direct la ultimul comentariu al Kremlinului, spunând că administrația Trump va continua să colaboreze cu Moscova și Kiev pentru a pune capăt războiului.
„Angajamentul președintelui Trump de a pune capăt acestui război brutal și sângeros și de a stabili apoi cadrul pentru o pace durabilă nu va fi negociat prin intermediul mass-media. Administrația Trump știe că susținerea păcii necesită ca Europa să facă mai mult și am auzit lideri precum președintele (francez) (Emmanuel) Macron și premierul britanic (Keir) Starmer - precum și alții - oferindu-se să facă exact acest lucru. Continuăm să lucrăm cu Rusia și Ucraina pentru pace, deoarece nu poți pune capăt unui război fără să vorbești cu ambele părți.”, a declarat Hughes.