Președintele Klaus Iohannis a cerut „un număr sporit de militari aliați”, precum și prepoziționarea de echipamente deoarece „ e nevoie de planuri foarte concrete ca în cazul unui atac să se știe foarte exact cine, ce trupe și unde trimite”.
Șeful statului l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prilej cu care a afirmat că „este nevoie de mai multă forță de apărare, de descurajare pe Flancul Estic”.
„După părerea mea, este nevoie de un număr sporit de militari aliați, dar asta nu este suficient. Dar în plus pentru a putea reprezenta o descurajare și apărare solidă. Este nevoie de echipamente, mai exact de echipament prepoziționate.
Am discutat despre creștere prezenței și despre prepoziționarea de echipamente la summitul de la Madrid. Este nevoie de concretizarea acestor decizii. La Madrid, decizia a fost mai degrabă generică. Toată lumea a fost de acord că trebuie făcut.
Doresc să trecem la fapte. În plus, e nevoie de planuri foarte concrete ca în cazul unui atac să se știe foarte exact cine, ce trupe și unde trimite. Nu putem lăsăm astfel de decizii pentru ultimul moment și să fim atunci luați prin surprindere.
Este nevoie de dezvoltarea unor structuri logistice; de exemplu pentru carburanți. Toate acestea după părerea mea sunt necesare și cred la summitul de la Vilnius de anul viitor este posibil să avem decizii mult mai curajoase și mai concrete în aceste domenii”, a afirmat președintele României.
Secretarul general al NATO anunță suplimentarea sprijinul pentru Ucraina. „Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă a războiului”
„În ultimele săptămâni am asistat la atacuri îngrozitoare asupra orașelor ucrainene, asupra infrastructurii critice
Președintele Putin încearcă să distrugă sistemul de alimentare cu energie electrică, cu gaze și serviciile de bază pentru populația Ucrainei .
Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă a războiului împotriva Ucrainei. Este un lucru îngrozitor și trebuie să fim pregătiți pentru alte atacuri în continuare.
Aliații NATO și-au sporit sprijinul pentru Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană.
Mă aștept ca unul dintre mesajele de la Ministeriala de la București va fi necesitatea de a spori și mai mult furnizarea de sisteme antiaeriene, de piese de schimb, muniție și pregătire.
Trebuie să ajutăm Ucraina să se apere împotriva acestui tip groaznic de război”, a concluzionat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, în cadrul declarațiilor comune de la Palatul Cotroceni.