Uniunea Europeană, îngrijorată de adoptarea în Georgia a unei legi controversate privind "influenţa străină", ar putea să-şi închidă uşa faţă această ţară, candidată la aderare, a avertizat luni şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, transmite France Presse.
"Uşa Uniunii Europene este deschisă Georgiei", a declarat Borrell înainte de începerea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Luxemburg. Dar dacă acest guvern (georgian) continuă pe aceeaşi cale, continuă să facă ceea ce face, uşa pentru Georgia va fi închisă, iar poporul georgian va suferi consecinţele", a adăugat el.
Miniştrii au organizat luni o dezbatere pe această temă şi "26 din cele 27 de state membre" împărtăşesc această analiză, a declarat Borrell după reuniune.
O listă de opţiuni se află pe masă, inclusiv îngheţarea ajutorului militar acordat de UE în cadrul Instrumentului european pentru pace sau îngheţarea unei părţi din ajutorul financiar acordat Tbilisi, a explicat şeful diplomaţiei europene.
Aceste măsuri, care ar putea fi discutate în cadrul unui summit al liderilor europeni joi şi vineri, nu necesită unanimitate şi, prin urmare, Ungaria nu este în măsură să se opună acestora, a asigurat şeful diplomaţiei europene.
Controversata lege privind "influenţa străină"
La 3 iunie, autorităţile georgiene au promulgat o lege privind "influenţa străină", inspirată dintr-o lege rusească represivă, care a provocat manifestaţii uriaşe la Tbilisi timp de câteva săptămâni şi critici vehemente din partea ţărilor occidentale.
Statele Unite au interzis intrarea pe teritoriul lor a zeci de oficiali georgieni, acuzaţi că ar fi implicaţi în adoptarea acestei legi, considerată de mulţi drept un semn al apropierii de Rusia.
Visul georgian, partidul de guvernământ din Georgia, care şi-a consolidat poziţia conservatoare în ultimii doi ani, a prezentat, de asemenea, la începutul lunii iunie, un proiect de lege care vizează interzicerea "propagandei LGBT" în educaţie şi la televiziune.
Georgiei i s-a acordat statutul de ţară candidată pentru a adera la UE în decembrie 2023, însă negocierile de aderare nu au început încă.