Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Georgia a marcat cu proteste cei 33 de ani de independență față de Rusia: „Oligarhii au capturat țara”

În Georgia, Ziua Independenței a fost sărbătorită cu proteste. Manifestațiile din acest an sunt marcate de protestul georgienilor față de legea privind „agenții străini”, un act normativ despre care opoziția spune că este inspirat din legislația rusească.

Ziua Independenței, marcată de proteste în Georgia

Georgia a marcat 33 de ani de independență față de Rusia. Cu această ocazie, mii de oameni au ieșit în stradă și au purtat în mâini steagurile Georgiei și Uniunii Europene. Manifestația a avut loc după o serie de proteste care au avut loc în ultimele săptămâni. Unele au fost reprimate cu violență de autorități.

Protestatar: „În Georgia, democrația are de suferit din cauza oligarhilor care au capturat țara, din cauza creșterii influenței rusești. Principalul motiv pentru care acești oameni au ieșit în stradă este dorința de a-și recupera țara”.

Georgienii au încercat să oprească aprobarea legii privind „agenții străini”, act normativ despre care criticii spun că va obstrucționa libertatea presei și va afecta încercarea țării de a adera la Uniunea Europeană.

Protestatară: „În această zi, ne simțim foarte mândri. Este Ziua Indendepenței. Credem că independența noastră nu este în pericol și asta datorită acestor oameni, pentru că suntem o forță. Cred că niciodată nu ne vom pierde puterea și independența pentru că Georgia va fi întotdeauna o țară independentă”.

Protestatar: „Suntem pe marginea unei prăpastii. Dacă nu vom rămâne puternici și nu ne vom exprima voința, vom pierde tot ce am realizat în ultimii 30 de ani”.

În ciuda nemulțumirii cetățenilor, Parlamentul a aprobat legea controversată. Președintele Georgiei s-a opus prin veto actului normativ, așa că legea se va întoarce în Legislativ. Mai multe țări din UE fac presiuni pentru sancțiuni împotriva Georgiei din cauza proiectului legislativ, inclusiv suspendarea regimului de călătorie fără viză, potrivit presei occidentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE