Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA nu vor mai prezida Ramstein, grupul de aliați militari cheie din NATO

SUA nu vor mai prezida grupul principalilor aliați din Ucraina, cunoscut sub numele de Ramstein, sau Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG), lăsându-l permanent pe seama europenilor de acum înainte. Anunțul a fost făcut de ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, pentru Euronews.

Astfel, Marea Britanie și Germania au preluat conducerea grupului Ramstein, însă până acum nu este clar dacă aceasta este o măsură temporară.

SUA nu vor mai prezida Ramstein, grupul de aliați militari cheie din NATO

„Cred că este bine că a fost preluată acum președinția, că ne întâlnim în mod regulat. Statele Unite participă în continuare. Cred că este foarte important că am decis cu toții să continuăm UDCG, Grupul Ramstein, un conglomerat de peste 50 de țări, pentru a sprijini Ucraina”, a spus Ruben Brekelmans.

UDCG, cunoscut și sub numele de Grupul Ramstein, este o alianță de 57 de țări (toate cele 32 de state membre ale NATO și alte 25 de țări) și Uniunea Europeană, care furnizează echipamente militare Ucrainei, după ce Rusia și-a început invazia la scară largă.

Acest rol a fost deținut exclusiv de Statele Unite în timpul fostului ministru al Apărării, Lloyd Austin, dar succesorul său, Pete Hegseth, nu a prezidat acest grup.

Surse occidentale au declarat inițial că președinția comună a Marii Britanii și a Germaniei a fost o măsură provizorie în timp ce administrația Trump și noua echipă se familiarizează pe deplin cu dosarul. Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a participat online la ultimele discuții.

Mișcarea vine pe fondul unei serii de alte semnale date din partea administrației Trump că rolul SUA în NATO este în scădere. Aliații occidentali se pregătesc, de asemenea, pentru potențiala retragere a mii de trupe americane din Europa.

În prezent, SUA are 100.000 de militari staționați în principal în Europa Centrală. Brekelmans spune că, dacă un astfel de anunț va avea loc, el speră ca SUA să facă acest lucru ca parte a unei negocieri, ținând aliații la curent cu planurile.

„Dacă Statele Unite decid, în timp, să realoce o parte din resursele lor către propria regiune - pentru apărarea națională - sau către Indo-Pacific sau oriunde altundeva, cred că cel mai important lucru este să facem acest lucru împreună.

Avem nevoie de un plan comun în care ei pot transfera unele resurse, iar noi, ca țări europene, putem prelua treptat. Dar trebuie să păstrăm Statele Unite în aceeași barcă cu noi. Este esențial pentru securitatea noastră. Este, de asemenea, în interesul Statelor Unite să mențină NATO puternic - și asta este ceea ce declară mereu”, a spus Brekelmans.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE