Parlamentul georgian a aprobat o lege controversată care înăsprește controalele și mărește amenzile pentru organizațiile care obțin fonduri din străinătate.
Orice companie - inclusiv mass-media și ONG-uri - va trebui să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine” dacă primește peste 20% din fonduri din străinătate.
Opoziția a definit proiectul de lege ca fiind „legea rusă”, făcând paralele cu utilizarea de către Moscova a unor măsuri similare pentru a suprima presa independentă și a stigmatiza activiștii.
Zeci de mii de oameni au manifestat împotriva proiectului de lege
Aprobarea legii a venit după săptămâni de proteste intense și de amploare în Georgia, marcate de ciocniri între protestatari și autoritățile polițienești, precum și de mai multe arestări, zeci de mii de persoane ieșind în stradă.
Într-o încercare disperată de a împiedica proiectul de lege să ajungă la lectura finală, activiștii au încercat luni să blocheze accesul în parlament, în timp ce în weekend au avut loc adunări uriașe pe străzile capitalei Tbilisi, cu protestatari drapați în steaguri georgiene și ale UE.
Partidul de guvernământ din Georgia, Partidul Visurilor, a încercat deja anul trecut să facă legea să fie adoptată, dar în cele din urmă au fost nevoiți să dea înapoi după un val uriaș de demonstrații.
Aceștia au insistat din nou în martie 2024, susținând că o astfel de legislație este necesară pentru a stopa o influență străină percepută și încercările de destabilizare a politicii georgiene.
S-a terminat cu cererea de aderare la UE a Georgiei?
Mulți susțin că „legea privind influența străină” va împiedica candidatura Georgiei la aderarea la UE.
Țara a primit statutul de țară candidată în decembrie, dar Comisia a avertizat că Georgia va trebui să se angajeze pe calea reformelor în domeniul statului de drept și al justiției.
În urma evenimentelor recente, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că Georgia se află „la o răscruce de drumuri” și că ar trebui să rămână „pe drumul cel bun” pentru a adera la Europa.
Șeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, și-a exprimat și el îngrijorarea cu privire la procedurile parlamentare, avertizând că adoptarea proiectului de lege ar împiedica progresul Georgiei către integrarea în UE.
În mod similar, SUA au declarat în urmă cu două săptămâni că „traiectoria occidentală a Georgiei este în pericol”.
„Statele Unite condamnă legislația privind «influența străină» inspirată de Kremlin'. Membrii partidului de guvernământ au arătat clar că intenția legii este de a reduce la tăcere vocile critice și de a distruge societatea civilă vibrantă a Georgiei”, a declarat Departamentul de Stat american, denunțând „narațiunea falsă pe care au adoptat-o oficialii guvernamentali pentru a o apăra”.