Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Președinta Georgiei se opune legii agenților străini: „Cel mai important lucru astăzi este să ajungem la alegeri”

Președinta Georgiei anunță că se va opune legii agenților străini, după ce aceasta a fost aprobată în Parlament. Într-un interviu exclusiv pentru Euronews, ea a explicat că nu georgienii sunt pro- ruși, ci doar anumiți politicieni. Totodată, ea a condamnat violența cu care forțele speciale au încercat să reprime protestele de stradă.

Președinta Georgiei va respinge legea influenței străine.  A anunțat chiar ea într-un interviu pentru Euronews. Însă Parlamentul ar putea să eludeze decizia sa. 

Salomé Zourabichvili, preşedinta Georgiei: „Acest lucru se poate întâmpla. Veto-ul va fi trecut cu vederea, sau (legea) va fi schimbată marginal și fără însemnătate. Cel mai important lucru astăzi este să ajungem la alegeri.”

Proteste pașnice împotriva legii au loc de mai bine de o lună. Președinta a denunțat și violența poliției. 

Salomé Zourabichvili, preşedinta Georgiei: „Acestea sunt brutalităţi care nu sunt actele poliţiei, care se comportă ca orice poliţie, în orice situație, ci de forţele speciale, care au însemnele poliţiei, dar fără identificare. Deci investigaţiile, achetele asupra făptaşilor din spatele violențelor nu sunt posibile. Suntem astfel într-o situație care ar putea escalada către violență în orice moment.”

Influența Rusiei în Georgia

Alegerile parlamentare programate pentru luna octombrie vor fi un test pentru Georgia.

Salomé Zourabichvili, preşedinta Georgiei: „Cu ocazia alegerilor vom avea un referendum asupra apartenenței la Europa. Așa ar trebui să vedem următoarele alegeri, care nu pot fi alegeri normale, care vor fi alegerile pentru a opri această deviere. Folosesc un cuvânt slab, este doar o deviere. Ne vom întoarcem pe calea noastră, dar este important să facem acest lucru prin alegeri.  Și este foarte important ca Uniunea Europeană să precizeze foarte clar că va lua în considerare alegerea Georgiei, adică nu va sancționa țara. Fac distincţie între sancţiunile individuale şi ţară, dar că ţara nu va fi sancționată până când răspunsul nu va fi cunoscut la urne.”

Pentru președintă, nu există o tentație rusă în Georgia, ci doar manevre ale unor lideri locali.

Salome Zourabichvili, președinta Georgiei: „Ceea ce vă pot garanta este că în această ţară, care a cunoscut cel puţin trei războaie şi decenii, dacă nu secole, de ocupaţie din partea diferitelor Rusii, care are 20% din teritoriu sub ocupație, unde nu există zi în care să nu fie luați ostatici și unde limba georgiană este practic interzisă, sau unde drepturile omului, inclusiv ale populațiile non-georgiene, sunt încălcate în fiecare zi, nu poate exista nici o tentaţie de a ne întoarce la ruşi, mai ales când ne uităm la ceea ce reprezintă această Rusie de astăzi.” 

În timp ce liderii europeni care vizitează Georgia sunt insultați, Salomé Zourabichvili solicită o schimbare în retorica unor partide georgiene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE