Postările care produc dezgust sau șoc au cu 70% mai multe șanse să fie distribuite pe rețelele sociale, un mediu în care, în fiecare moment, se află milioane de copii de toate vârstele. Pentru adulții care se întreabă ce pot face pentru a-i ține pe cei mici departe de dezinformări, specialiștii au o soluție: jocuri video educative, special gândite pentru a explica știrile false și cum funcționează acestea.
Harmony Square, Fake it to Make it sau Bad News sunt doar 3 dintre jocurile online care te învață să identifici știrile false din jurul tău și să înțelegi cum sunt acestea create. Jocurile sunt relativ simple și presupun mai mulți pași pe care trebuie să îi parcurgi. Unele dintre aceste jocuri te pun chiar în pielea unui creator de știri false și te provoacă să alegi cele mai problematice scenarii posibile, astfel încât să creezi fake news-ul perfect și să îl transformi într-o dezinformare virală.
Jocurile îți arată și posibile efecte ale dezinformărilor pe care le creezi și ilustrează foarte bine felul în care o informație falsă se rostogolește în social media, ia amploare și, pe parcurs, se completează cu tot soiul de alte teorii conspiraționiste.
Evident, efectul este unul invers, pentru că jucând jocul din acest rol înveți cum funcționează lumea știrilor false. Ideea este una cât se poate de utilă, în condițiile în care studiile ne arată că 32% dintre tinerii cu vârste între 7 și 9 ani petrec timp în social media acolo unde postările care produc dezgust sau șoc au cu 70% mai multe șanse de a fi distribuite.