Canotoarea Simona Radiș, medaliată cu aur în cursa de 8+1 și argint la dublu vâsle la Jocurile Olimpice 2024 a fost prezentă în platoul Euronews România și a vorbit despre victoriile de la Paris, dar și despre elementul care poate decide soarta unei curse.
Medaliile de la canotaj la JO 2024
Canotorii români au adus nu mai puțin de cinci medalii în această ediție:
-aur la dublu vâsle masculin - Marian Enache și Andrei Cornea
-aur la 8+1 feminin - Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş și Victoria Ştefania Victoria Petreanu (cârmaci)
-argint la dublu vâsle feminin - Simona Radiș și Ancuța Bodnar
-argint la dublu rame feminin - Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel
-argint la dublu vâsle, categorie ușoară - Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc
Simona Radiș, canotoare: Indiferent de rezultatele pe care le am, pe care le-am câștigat, eu mă consider același om care am fost și acum câțiva ani. Cu un palmares mai bogat, dar ca persoană și caracter am rămas la fel.
Jurnalist: Cum arată palmele unei campioane?
Simona Radiș, canotoare: Arată foarte bine acum. Am doar câteva bătături. La fel erau și după concurs, doar că erau obosite după ce au tras tare.
Jurnalist: Ce spun palmele acelea?
Simona Radiș, canotoare: Cred că în ele se află povestea anilor din spatele acestor două medalii.
România are acum nouă medalii cucerite la Jocurile Olimpice, după decizia TAS de a i se oferi Anei Maria Bărbosu medalia de bronz la gimnastică, proba la sol.
În urma acestei decizii, americancei Jordan Chiles i-a fost retrasă medalia și a căzut pe locul cinci. Într-o primă reacție, Jordan Chiles a spus că va face o pauză de la social media, pentru a avea grijă de sănătatea sa mentală.
Întrebată cât de mult te poate afecta o minte nepregătită, Simona Radiș a spus că din cauza emoțiilor poți pierde ușor cursa.
Simona Radiș, canotoare: Pregătirea mentală este mai importantă decât cea fizică de cele mai multe ori. Nu au fost puține dățile în care niște sportivi de excepție, foarte bine antrenați și pregătiți au mers la competiții și din cauza emoțiilor și a faptului că nu au știut să gestioneze stările lor au venit pe locuri proaste. Nu au reușit să se califice poate nici în finală. Acolo când te duci și te aliniezi la start ești egal cu toată lumea. Cine e mai înfipt să facă o cursă bună, acela câștigă. Frica e cel mai mare dușman al nostru, al sportivilor. Cele mai mari emoții sunt fix în start, până ni se dă verde să plecăm în cursă. Atunci îți vin cel mai multe gânduri. Noi încercăm atunci să ne motivăm, să nu gândim atât de mult, să respirăm calm.
Fiecare sportiv își creează niște lucruri după care se ghidează. Când sunt la concurs, am mereu grijă să părăsesc camera cu piciorul drept. Nu uit niciodată să mă dau cu mir. Iar dacă am uitat ceva și am nevoie de acel lucru, nu mă întorc. Sun pe cineva să se ducă să mi-l aducă.
Singurul loc trei a evaporat presiunea înainte de JO
Simona Radiș, canotoare: La Campionatul European din 2024 am venit pe locul trei. Este un singur loc trei. Nu a fost neapărat valoarea noastră. Am ajuns acolo nu în cea mai bună formă. Am reușit doar locul trei. A fost șocant pentru restul lumii, pentru că toți așteptau aurul de la noi și nu am reușit să îl cucerim. Dar pentru noi a fost ca un stop și după am putut să o luăm de la capăt. Pentru că eram neînvinse de mulți ani, de dinainte de JO de la Tokyo. Câștigasem toate cursele. Cu toții se gândeau că trebuie să rămânem de neînvins până după Paris. Și era o presiune în plus, care s-a evaporat odată cu acel loc trei. Am putut să ne continuăm drumul mai liniștite.
Cum s-a apucat de acest sport
Simona Radiș, canotoare: Nu noi ne înscriem pentru canotaj, ci canotajul vine la noi prin antrenorii săi. Antrenorii merg din școală în școală și caută copii înalți, fiindă este un criteriu important în acest sport să fii cât mai înalt. Așa am fost și eu selectată. Eram cea mai înaltă din școală, nu doar din clasă.
Nu știam mare lucru despre acest sport. Mi-a placut ce am auzit, m-a convins antrenorul.