Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Așa arată palmele campionilor olimpici la canotaj, Andrei Cornea și Marian Enache: "Am vrut să o rup, am smuls-o din carne, dar am renunțat"

"Nu se poate altfel!" Au spus-o, cu gura lor, Andrei Cornea și Marian Enache, canotorii de aur ai României, în timp ce își arătau palmele pline de bătături, după finala proaspăt câștigată la proba de dublu vâsle, de la Jocurile Olimpice 2024.

Deși cunoscătorii au mai văzut așa ceva, imaginile spun de fiecare dată o poveste aparte. Acele mâini de aur par pur și simplu lemnificate. Iar această poveste de aur va rămâne și ea adânc întipărită în carta de aur a olimpismului românesc. "De aur"! Acesta este laitmotivul.

Așa arată palmele campionilor olimpici la canotaj, Andrei Cornea și Marian Enache

Andrei Cornea și Marian Enache au câștigat cea mai înaltă distincție, una istorică pentru canotajul românesc, la doar o secundă distanță în fața echipajului olandez, însă acea secundă presupune ceva ce oamenii de rând înțeleg doar la nivel de relatare. Canotorii o înțeleg în profunzime.

Dacă acea secundă a făcut diferența în cazul canotorilor, la înotătorul David Popovici a fost vorba de o sutime de secundă. Da, o sutime de secundă a separat locurile 2, 3, 4 și 5, în proba regină, cea de 100 de metri liber, acolo unde bravul Popovici a luat bronzul olimpic. Chiar el a dat o declarație cu valoare de aforism, în acest sens: "Muncești ani de zile pentru o sutime!"

Dar pentru că este ziua canotorilor, trebuie precizat că Andrei Cornea și Marian Enache se află la prima ediție a Jocurilor în care fac pereche.

Născut pe 10 noiembrie 1999, la Vatra Dornei, Andrei Cornea a început canotajul la 15 ani, la Clubul Sportiv Nicu Gane, din Fălticeni. A fost descoperit de antrenorul Vasile Avrămia, iar după doar doi ani, el a ajuns în lotul național de tineret al României.

Colegul său olimpic, Marian Enache, s-a născut pe 5 august 1995, la Târgu Cărbunești, județul Gorj. Peste câteva zile, uriașul de doi metri și doi centimetri va împlini 29 de ani, iar această medalie vine ca un cadou de aur. Enache a început canotajul la 14 ani, la CS Bega Timișoara și a ajuns la lotul național după patru ani.

Cei doi au mai concurat împreună, dar în barca de patru vâsle, la Mondialele din 2023.

Un amănunt interesant este că logodnica lui Andrei Cornea, Mădălina Moroșan, este și ea componentă a lotului olimpic de kaiac al României. De partea cealaltă, Marian Enache este logodit și el tot cu o fostă canotoare.

Andrei Cornea și Marian Enache au fost testați de antrenorul italian Antonio Calamonici, cel care a decis că cei doi pot forma o pereche redutabilă.

  • Șase minute, 12 secunde și 58 de sutimi este timpul în care Andrei Cornea și Marian Enache au încheiat proba olimpică de dublu vâsle.
  • Performanța lui Andrei Cornea și a lui Marian Enache reprezintă prima medalie de aur la masculin într-o probă cu vâsle, din istoria canotajului românesc.
  • În urmă cu două luni, Andrei Cornea și Marian Enache au devenit și campioni europeni, la Szeged. Atunci au făcut pereche pentru prima dată la o competiție de asemenea nivel.
  • Marian Enache mai are în palmares o medalie de argint la dublu vâsle în 2018, un bronz la dublu vâsle în 2019 și tot un bronz la 4 vâsle în 2022.
  • Canotajul românesc are un total de 43 de medalii în istoria Jocurilor Olimpice: 21 de aur, 13 de argint și 9 de bronz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE