Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO JO 2024. Gimnastele și canotorii medaliați au revenit în România. Elisabeta Lipă: ”Nu pot uita imaginea Anei cu steagul”

Loturile de canotaj și gimnastică au revenit în România după prestațiile de la Jocurile Olimpice 2024. Ei sunt primiți la salonul prezidențial, de la Aeroportul Henri Coandă.

Sabrina Voinea: ”Sper ca toată problema să se rezolve până la capăt”

Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport: ”Canotajul cu gimnastica întotdeauna au stat împreună și când vezi un prieten în suferință, atunci simți nevoi să-i întinzi o mână. N-am să pot uita toată viața mea imaginea Anei (Bărbosu - n.r.) după ce pe tabelă a apărut România locul 3 și nu se mai anunța odată oficial, Ana era cu steagul în mână, și dintr-o dată a apărut pe locul 4. N-am să pot uita agitația și starea Cameliei (Voinea - n.r.) când știind ca Sabrina a făcut un exercițiu aproape perfect și totuși i s-a făcut o mare nedreptate. Toată suflarea româneasc și cei care sunt în măsură să ia niște decizii să fiți ferm convinse că nu vor sta deoaparte și vor face tot ce este posibil omenește ca să intrați în posesia acestei medalii. Aceste nedreptăți vă călesc și vă pregătesc pentru următoarele Jocuri Olimpice. Sabrina, cu siguranță Los Angeles va fi diferit pentru tine. Ana, fii puternică, pentru că ce nu te doboară te întărește și ai pierdut o luptă, dar nu ai pierdut un război.”

Sabrina Voinea și-a exprimat recunoștința pentru susținerea mare primită la Jocurile Olimpice de la Paris, sperând la o rezolvare favorabilă a situației în ceea ce privește contestația la proba la sol.

”Vă mulțumesc în primul rând pentru că ați venit în număr atât de mare să ne fiți alături și eu sper ca toată problema această să se rezolve până la capăt, să ne bucurăm de un rezultat foarte bun așa cum m-am bucurat când am terminat exercițiile și sper să fie bine în continuare. Îi felicit pe toți și vă mulțumesc că ne-ați fost alături”, a declarat Sabrina Voinea.

Simona Geanina Radiș: Suntem într-o ascensiune continuă

Simona Geanina Radiș a mulțumit tuturor celor implicați în succesul echipei, de la antrenori și personalul tehnic, până la familii și jurnaliști, subliniind importanța sprijinului constant și evidențiind rezultatele istorice obținute la această ediție a Jocurilor Olimpice.

”Îmi revine iarăși mie să fac mulțumirile și nu prea îmi place că se întâmplă să uiți sau să omiți pe cineva. Mulțumim doamna Elisabeta și Agenției Naționale pentru Sport, COSR, federațiilor și cluburilor de unde provenim fiindcă ne susțin și ne sunt alături, doamnei Adela și bazei sportive, doamna Valeria Cristian, antrenorilor noștrii, partea de staff tehnic, medici. Noi nu am fi avut aceste rezultate fără ei, în spatele nostru este o armată de oameni care muncește zi de zi.

Ei nu se văd, dar există. Mulțumim familiilor, prietenilor și vouă (jurnaliștilor) fiindcă ne susțineți și sunteți alături. Voi sunteți cei care transmiteți mai departe rezultatele noastre și ne faceți cunoscuți, iar pentru noi contează enorm. Vorbim despre această ediție a JO că este una istorică. Rezultatele sunt bune, mult mai bune decât la ediția trecută. Suntem într-o ascensiune continuă și rezultatul va fi unul din ce în ce mai înfloritor. Mulțumesc tuturor în numele echipei. Împreună suntem puternici”, a declarat Simona Geanina Radiș.

Eduard Ionescu,  tenis de masă: ”Bună ziua, în primul rând vreau să mulțumesc pentru primirea aceasta călduroasă. Ce pot să spun e că la Paris a fost un concurs foarte greu, cu foartă multă presiune. Din păcate, nu mereu reușim să aducem rezultatele pe care le propunem, dar avem resursele și încerederea necesară că pe viitor va fi mult mai bine și vom face tot posibilul pentru următoarea perioadă.”

Canotajul românesc, performanță excelentă la JO 2024

La baza nautică Vaires sur Marne, canotorii români au impresionat din nou și au revenit în țară cu cinci medalii, din care două de aur.

Medaliile României la canotaj, la JO 2024

Controverse după prestațiile gimnastelor Ana Bărbosu și Sabrina Voinea

Chiar dacă sunt debutante la Jocurile Olimpice, Sabrina Voinea (17 ani) și Ana Maria Bărbosu (18 ani) au avut prestații onorabile, însă notele exercițiile lor din proba individuală la sol au avut parte de controverse.

Inițial, Ana Maria Bărbosu a încheiat pe locul 3 la sol, cu o notă de 13.700, la egalitate cu Sabrina Voinea, dar departajarea s-a făcut la execuție, acolo unde Ana a avut un grad de dificultate mai mare.

Numai că, după câteva secunde, arbitrii au acceptat o contestație a americancei Jordan Chiles, care, prin urmare, a ajuns pe podium, cu o notă de 13.766. A depus contestație și Sabrina Voinea, pentru că arbitrii au susținut că gimnasta a depășit cu călcâiul tușa covorului, motiv pentru care a fost depunctată cu 0.1 (o zecime).

Dar contestația Sabrinei nu a fost acceptată. Dacă nu era depunctată cu acea zecime, Sabrina ar fi obținut nota 13.800 și ar fi câștigat medalia de bronz.

Ulterior, Comitetul Olimpic Sportiv Român a cerut oficial reanalizarea contestației Sabrinei și a făcut și două adrese la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv, de la Lausanne).

Lotul feminin de gimnastică al României la JO 2024: Ana Maria Bărbosu, Sabrina Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță, Andreea Preda.

Din 2012, nicio gimnastă din România nu a mai luat vreo medalie olimpică la finalele pe aparate. La Londra 2012, Sandra Izbașa a luat aurul la sărituri, iar Cătălina Ponor a luat argintul la sol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE