Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO O palmă, diferența între titlul olimpic al lui David, o medalie și o clasare în afara podiumului

Românul a câștigat finala la 200 de metri liber, la JO Paris 2024 după un sprint fulminant pe ultima lungime de bazin. Între David Popovici și ceilalți sportivi clasați pe podium au fost 2 și, respectiv, 7 sutimi.

Imaginea care însoțește acest articol a fost surprinsă de fotograful Xia Yifang, de la Xinhua News (distribuție: Profimedia Images). Vedem cum titlul olimpic și, respectiv, medaliile s-au dat la cel mult o palmă distanță.

De altfel, înotătorul din dreapta fotografiei, cel de-al doilea britanic din finală, Scott Duncan, a terminat pe 4, la numai opt sutimi de podium. Luke Hobson (stânga imaginii) a luat bronzul.

Povestea unei finale epice, în 4 episoade-fulger: 2, 3, 2, 1

David a plecat în finală de pe culoarul al patrulea, cel al favoritului, după ce și-a dominat adversarii în serii și semifinală.

Teoretic, este cel mai bun loc pentru un înotător - ești mai ferit de undele iscate de mișcările adversarilor decât în alte poziții din bazin. Nu este însă o regulă ca cel de pe culoarul favoritului să și triumfe.

De altfel, finala a avut un scenariu palpitant: românul de 19 ani a întors al doilea după primii 50 de metri, în urma germanului Lukas Maertens, plecat de pe culoarul 6. David a fost al treilea la 100m și a revenit pe a doua poziție înaintea ultimei lungimi de bazin.

Finalul a fost colosal, cu sportivul nostru recuperând pe ultimii metri ecartul față de colegul de culoar, americanul Hobson (3) și, mai, ales britanicul Richards, plecat de pe culoarul 1, la marginea bazinului.

A fost, în cele din urmă, aur pentru David, primul pentru înotul masculin din România.

Matt Richards a venit la 2 sutimi de român, pentru medalia de argint, iar americanul Luke Hobson, dat favorit de fostul antrenor al uriașului Michael Phelps, Bob Bowman (care lucrează, în prezent, cu un alt fenomen, francezul Leon Marchand, campion olimpic la 400m mixt) a ajuns pe trei, la 7 sutimi.

Favorit și la 100m liber

David intră, marți, în competiție la cealaltă probă în care pornește cu șansă la medalie - 100m liber. Anul acesta, a câștigat ambele finale la Campionatul European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE