După ziua internațională a păcălelilor și farselor, vine ziua eliberării Americii, așa cum descrie președintele Donald Trump intrarea în vigoarea a unui regim de taxe vamale suplimentare pentru majoritatea importurilor. Ideea, anunțată încă din campania electorală, a stârnit reacții nervoase, măsuri de retorsiune și un adevărat război comercial. Donald Trump este însă convins că îl va câștiga și va îmbogăți națiunea americană.
Analiștii economici și financiari nuanțează însă tonul triumfalist al liderului de la Casa Albă.
Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Promisiunile lui Trump încep de miercuri, 2 aprilie, să intre în vigoare. Este vorba despre cele care vizează taxe vamale suplimentare.
Acestea vor fi aplicate țărilor care impun taxe asupra produselor care vin din Statele Unite și care înregistrează excedent în relația comercială cu Washingtonul.
Impunerea de noi taxe vizează mai ales economiile majore: Uniunea Europeană, China, Japonia, Coreea de Sud, Canada, Mexic și India.
Tariful vamal crește de la 4,8% la 10,5%. Majorarea rămâne sub nivelul de 16,7, despre care vorbea Donald Trump în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.”
Ce se întâmplă cu creșterea taxelor în cazul Uniunii Europene
Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „În cazul UE, impactul pare a fi unul destul de redus, în ciuda temerilor și declarațiilor politicienilor în ultima vreme.
Potrivit firmelor de analiză, tarifele vor crește moderat cu aproape 2%. Asta înseamnă o marjă care poate fi gestionată la ora actuală. Problema este ce se întâmplă dacă acest procent va crește mult mai mult în perioada imediat următoare ca parte a acestui război economic.
Cea mai afectată este, în mod vizibil, China. Tarifele aplicate produselor care vin din China în Statele Unite cresc de la 10,2% la 29,5%. Totuși, nivelul rămâne sub pragul de 60% de care vorbea nu cu mult timp în urmă Donald Trump.
Mexicul și Canada, două economii profund integrate cu cea americană, vor resimți puternic noile măsuri. În cazul lor, tarifele vor urca de la niveluri aproape inexistente, undeva între 0,1% și 0,2%, la 20%, respectiv 25%.”
Ce obține Donald Trump prin creșterea taxelor
Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: „Președintele american spune că în economia SUA vor intra trilioane de dolari. Acest lucru ar trebui să echilibreze deficitul bugetar, doar că, spun analiștii, ar intra cel mult în fiecare an 40 până la 50 de miliarde de dolari.
Deficitul bugetar american este în prezent la aproape 2000 de miliarde de dolari.”