Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Patru soldați iranieni au fost uciși, după ce Israelul a atacat Republica Islamică

Patru soldați iranieni au fost uciși, în total, după ce Israelul a atacat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Republica Islamică. Purtătorul de cuvânt al armatei statului evreu a precizat că au fost lovite ținte militare. Mișcarea vine ca răspuns la atacurile iraniene asupra Israelului de la începutul acestei luni. Teheranul este pregătit să răspundă, anunţă o agenţie de presă iraniană.

  • Armata israeliană a atacat Iranul;
  • Potrivit purtătorului de cuvânt al Armatei israeliene, au fost lovite ținte militare;
  • Mișcarea vine ca răspuns la atacurile iraniene asupra Israelului de la începutul acestei luni, când au fost lansate aproape 200 de rachete, majoritatea interceptate.
26/10/2024 , 17:39

Soldați iranieni uciși, după ce Israelul a atacat Republica Islamică

Televiziunile din Iran au anunțat explozii în apropiere de capitala Teheran. Deocamdată, nu este clar care au fost țintele Israelului și dacă acestea au fost lovite, în condițiile în care mass-media iraniană minimizează impactul loviturilor.

Atacul este răspunsul la cele aproape 200 de rachete lansate de Iran asupra Israelului, la începutul lunii.

26/10/2024 , 09:07

Atabia Saudită și Malaezia condamnă lovitura israeliană în Iran

Arabia Saudită condamnă „țintirea militară” a Iranului, despre care a spus că este „o încălcare a suveranității sale” și o încălcare a dreptului internațional, potrivit Agenției de Presă Saudită (SPA).

Fără să facă referire directă la Israel, Regatul a îndemnat toate părțile să aibă „reținere maximă” și a cerut comunității internaționale să ia măsuri pentru a reduce tensiunile și a pune capăt conflictului regional.

Și Malaezia condamnă atacul Israelului asupra Iranului. Ministerul de Externe al Malaeziei a opstat o reacție ca răspuns la atacurile Israelului asupra unor obiective din Iran, etichetând loviturile drept „o încălcare clară a dreptului internațional” care „subminează serios securitatea regională”.

„Malaezia solicită încetarea imediată a ostilităților și încetarea ciclului de violență”, se arată în comunicat.

Ministerul de Externe a adăugat că atacurile continue ale Israelului asupra țărilor din Orientul Mijlociu continuă să aducă regiunea mai aproape de pragul unui război mai larg.

26/10/2024 , 09:04

Ce a urmărit și ce a realizat Israelul cu atacul asupra Iranului

Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă și analist militar: „Cred că vorbim despre un atac limitat. Au existat trei valuri de atacuri aeriene asupra Iranului, dar a fost limitat doar la sistemele de apărare aeriană, la depozitele de rachete și la o fabrică de rachete.

În acest sens, cred că Israelul și-a atins obiectivul de a răspunde, fără a da prilej de escaladare. Cred că Israelul a urmărit, în primul rând, să limiteze aici această spirală a escaladării, deci Iranul să nu fie obligat să răspundă și, de asemenea, să nu tensioneze și mai mult relațiile cu Washingtonul, la nivel politic.

La nivel militar, cred că Israelul a urmărit două lucruri. Mai întâi a fost un atac preventiv, în sensul că a lovit exact sistemele cu care Iranul ar putea să atace Israelul. Mă refer la depozitele de rachete și la fabrica de rachete. În acest sens, lovind și sisteme de apărare aeriană, a demonstrat Iranului că este vulnerabil în fața unor viitoare atacuri israeliene.

Probabil că la Teheran se va calcula dacă este necesar ă se răspundă sau nu și cred că vor avea o retorică adecvată, în sensul că vor amenința. Depinde și ce au lovit cu adevărat israelienii.

Avem acest generic că a lovit în trei provincii, facilități militare și sisteme de apărare aeriană. Dar dacă Israelul a lovit și ceva care mergea mai departe de asta, mă refer în special la obiective legate de programul nuclear iranian, chair și simbolic, doar un simplu centru de cercetare, Teheranul cred că se va gândi dacă să răspundă sau nu. În opinia mea, sunt șanse mai mari să nu răspundă.

Iar Israelul este, politic, mulțumit, a demonstrat că poată să răspundă Iranului și rezolvă problema pe care o are în Liban, pentru că Hezbollah este ținta Israelului, în acest moment. Israelul încearcă să evite, dar în același timp, să arate Iranului că îl poate amenința și lovi, dar să răspundă și cererii Washingtonului, care dorește o evitare a unei escaladări".

Israelul a atacat Iranul

Israelul a avertizat în repetate rânduri că va riposta. Din primele informații, amploarea atacului nu s-a ridicat la nivelul amenințărilor.

Purtătorul de cuvânt al armatei de la Tel Aviv a anunțat despre lovituri precise asupra unor ținte clare din Iran. Teheranul a confirmat producerea unor explozii, fără a da detalii despre eventuale pagube sau victime. Deocamdată, nu este clar care au fost țintele Israelului și dacă acestea au fost lovite, în condițiile în care mass-media iraniană minimizează impactul loviturilor.

Teheranul este pregătit să răspundă, anunţă agenţia de presă iraniană Tasnim.

Atacul a vizat sistemele de apărare aeriană și instalațiile de producție de rachete ale Iranului, după cum a spus purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene: „Am efectuat lovituri precise și direcționate asupra unor ținte militare din Iran și astfel, am contracarat riscuri imediate la adresa Israelului. Forțele de apărare ale Israelului și-au îndeplinit misiunea. Dacă regimul din Iran va face greșeala de a începe o nouă rundă de escaladare, vom fi obligați să răspundem. Mesajul nostru este clar. Toți cei care amenință statul Israel și încearcă să antreneze regiunea într-o escaladare mai amplă vor plăti un preț mare."

Iranul a recunoscut, dar a spus că atacul asupra „centrelor militare din Teheran, Khuzestan și Ilam” a cauzat „daune limitate”.

Ca aliați ai Israelului, americanii au fost informați în prealabil despre planurile de a ataca în Iran, însă nu s-au implicat deloc în operație, a precizat Pentagonul. Iar purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe a declarat că, „din ceea ce se pare, atacurile ţintite ale Israelului sunt manevre de autoapărare".

Temerile privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu au crescut în ultimele luni, după ce Israelul i-a eliminat pe liderii Gărzilor Revoluționare Iraniene, pe șeful Hezbollah și pe cel al Hamasului.

Săptămâna trecută, Biden l-a „încurajat” pe Netanyahu să „conceapă” represalii împotriva Iranului care să descurajeze viitoare atacuri, spune un înalt oficial american.

„Președintele a discutat despre situația generală cu prim-ministrul Netanyahu, săptămâna trecută. El l-a încurajat pe prim-ministru să elaboreze un răspuns care să servească la descurajarea altor atacuri împotriva Israelului, reducând în același timp riscul unei escaladări ulterioare. Și acesta este obiectivul nostru. Este și obiectivul Israelului, așa cum au declarat și ei. Dacă Iranul alege să răspundă, suntem pe deplin pregătiți să ne apărăm din nou împotriva oricărui atac”, a spus un oficial american, citat de CNN.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE