Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce au trimis americanii în Israel un sistem antirachetă THAAD, de mare altitudine, deși IDF are una din cele mai bune apărări aeriene din lume

Pentagonul a confirmat că trimite în Israel un sistem antirachetă THAAD, care va fi operat de trupe americane. Însă multă lume se întreabă care este motivul, dacă avem în vedere că israelienii au una dintre cele mai bune apărări aeriene din lume, care include Iron Dome, Praștia lui David sau Arrow 2 și 3.

Sistemul trimis de americani, THAAD, înseamnă Terminal High-Altitude Area Defense, adică baterie de apărare la mare altitudine și va avea un rol important în consolidarea apărării antiaeriene a Israelului după atacul Iranului cu peste 180 de rachete, care a avut loc la începutul acestei luni.

De ce au trimis americanii în Israel un sistem antirachetă THAAD

Însă această decizie a ajuns în centrul atenției pentru că implică faptul ca americanii să trimită la sol și în jur de 100 de militari. Asta în condițiile în care există deja un număr mic de forțe americane în Israel.

Această nouă desfășurare de aproximativ 100 de militari este semnificativă, pentru că semnalează o mai mare implicare a SUA în războiul din Orientul Mijlociu, aflat în expansiune, conform BBC.

De asemenea, această desfășurare a sistemului THAAD în Israel presupune și diverse răspunsuri cu privire la ceea ce înseamnă eficacitatea apărării aeriene, pe măsură ce conflictul ia amploare. În plus, după ce Iranul a atacat Israelul cu peste 180 de rachete, armata IDF a promis o replică, despre care ministrului Apărării, Yoav Gallant, spune că va fi „letală, precisă și, mai presus de toate, surprinzătoare”.

Teheranul a spus că a tras acele rachete asupra Israelului ca replică la uciderea lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah-ului, susținut de Iran, în timp ce se afla în Beirut (Liban).

Mai mulți militari americani se află în Israel

Pentagonul a precizat că „o echipă avansată și componentele necesare bateriei” au sosit luni în Israel, cu tot cu personalul aferent, iar alte piese suplimentare urmează să sosească în zilele următoare. Bateria va fi operațională „în viitorul apropiat”, se arată într-un comunicat.

Jurnalistul israelian Avi Scharf a spus că două avioane militare americane de transport, de tip C-17, au plecat din Alabama spre baza Nevatim a Forțelor Aeriene israeliene și se presupune că ele transportau echipamentele THAAD.

Încă nu este clar dacă desfășurarea sistemului THAAD face parte din planul de urgență al SUA pentru a elimina lacunele identificate în apărarea aeriană a Israelului, sau dacă acest aspect indică îngrijorări tot mai mari la Washington cu privire la un atac și mai puternic.

Președintele american Joe Biden s-a opus oricărui atac israelian asupra instalațiilor nucleare iraniene, precum și asupra infrastructurii petroliere sau energetice, de teamă că asta ar putea declanșa un conflict în lanț și ar afecta economia globală.

Rachetele balistice folosite de Iran, precum Fattah-1, au capacitatea de a zbura foarte sus, în atmosferă, acolo unde își schimbă traiectoria și coboară apoi spre țintă. Unul dintre avantajele lor este viteza imensă pe care o au, în comparație cu rachetele de croazieră. Iar sistemul THAAD este foarte eficient împotriva rachetelor balistice, conform producătorului Lockheed Martin, care este cel mai mare producător de arme din SUA. Între timp, o altă firmă americană de armament, Raytheon, construiește un radar avansat.

THAAD costă un miliard de dolari și este operat de 100 de persoane

Un sistem THAAD are șase lansatoare montate pe un camion, cu opt interceptoare pe fiecare lansator. O astfel de baterie costă aproximativ un miliard de dolari și necesită un echipaj de aproximativ 100 de persoane pentru a o opera. Acest sistem este dorit și de Ucraina, pentru a contracara atacurile rusești cu rachete.

Israelul are deja un program de apărare aeriană foarte eficient, dezvoltat împreună cu SUA, care include rachete exo-atmosferice de tip Arrow 2 și Arrow 3. Acestea zboară cu viteză hipersonică și pot doborî rachete balistice în spațiu, la altitudini de 100 de kilometri. THAAD este operațional la 150 de kilometri.

Designerii israelieni ai sistemului au spus că Arrow „a funcționat conform așteptărilor”, cu rezultate „minunate” împotriva atacului iranian de pe 1 octombrie. Atunci, SUA au sprijinit operațiunea defensivă și au folosit interceptoarele plasate pe două distrugătoare navale aflate în estul Mediteranei. Israelienii au beneficiat și de sprijinul unor țări europene și arabe.

Singura dată când un sistem THAAD a ajuns în Israel a fost în 2019, în cadrul unui exercițiu militar. Este însă „foarte improbabilă” o desfășurare de forțe americane în Israel, având în vedere capacitățile de apărare pe care le are armata IDF, conform Washington Post.

În ciuda numărului mare de rachete trase de Iran pe 1 octombrie, Washingtonul a precizat că atacul a fost „contracarat și ineficient”. Însă pagubele de la sol, observate după analizarea imaginilor din satelit, au scos la iveală anumite daune la baza Nevatim, care găzduiește avioane de luptă F-35. Au fost văzute și cratere pe una dintre piste. Decker Eveleth, de la Centrul de Analize Navale (CNA), a declarat că imaginile au arătat 32 de puncte de impact, inclusiv lovituri multiple în zona hangarelor unde se aflau avioane F-35, care au scăpat „cu noroc”, după cum a precizat oficialul. Ziarul israelian Haaretz a spus că încă nu este clar dacă acele daune au fost cauzate direct de rachete sau de fragmentele desprinse în timpul interceptării.

Au existat însă și zone de impact directe, inclusiv în Tel Aviv și se presupune că o rachetă a produs un crater adânc de nouă metri într-o zonă dens populată din apropierea sediului Mossad-ului, agenția israeliană de spionaj.

  • SUA au trimis în Israel peste 50.000 de tone de arme în ultimul an, potrivit cifrelor furnizate de israelieni, citate de BBC.
  • Israelul a declarat că a lovit conducerea Hezbollahului și i-a distrus depozitele vaste de rachete.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE