Qatarul a anunţat, joi, că pauza în operațiunea militară din Fâşia Gaza urmează să înceapă vineri dimineaţa, la ora locală 07.00 (şi ora României), transmite AP.
Armistiţiul va include o încetare cuprinzătoare a focului atât în nordul, cât şi în sudul Fâşiei Gaza
O încetare a focului, timp de patru zile, între Israel și Hamas, va începe vineri dimineață, cu o zi mai târziu decât anunțul inițial, în timp ce negociatorii au elaborat detaliile finale ale acordului care va duce la eliberarea a zeci de ostatici ținuți de militanții Hamas și palestinienii închiși de Israel, transmite AP.
Acest lucru duce la o oarecare ușurare pentru milioanele de palestinieni care au îndurat săptămâni la rând de atacuri, precum şi pentru familiile celor care se tem pentru soarta celor dragi luaţi în captivitate de Hamas pe 7 octombrie 2023, când a debutat conflictul.
Primii ostatici vor fi eliberaţi la ora 16.00 (14.00 GMT), a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al emiratului Qatar, citat de Reuters şi AFP.
„Pauza umanitară va începe la ora 07.00 vineri (...) şi primul grup de civili ostatici va fi eliberat în jurul orei 16.00 în aceeaşi zi”, a declarat purtătorul de cuvânt Majed Al-Ansari, precizând că vor fi eliberaţi 13 femei şi copii.
Armistiţiul va include o încetare cuprinzătoare a focului atât în nordul, cât şi în sudul Fâşiei Gaza, le-a declarat Majed Al-Ansari reporterilor la Doha, menţionând că, în cadrul acordului, vor fi eliberaţi palestinieni din închisori israeliene.
Știrea inițială:
Armistițiul Israel-Hamas: Primii ostatici ar urma să fie eliberați în următoarele 48 de ore
Israelul a ajuns în aceasta dimineață la o înțelegere cu Hamas pentru eliberarea a 50 de femei și copii, ținuți ostatici în Gaza, în schimbul unei încetări parțiale a focului de patru zile. Cabinetul de razboi al executivului de la Ierusalim a precizat că nu este vorba de un armistitiu sau de o încetare definitiva a focului, ci doar de o pauza operațiunilor militare. Aceasta pauza ar putea fi prelungită cu o zi suplimentară pentru fiecare 10 ostatici eliberați, pe lângă cei 50 deja anuntati. Oficialii israelieni nu au precizat daca si când vor fi sistate definitiv operațiunile militare în Gaza. Primii ostatici ar trebui să fie eliberați în următoarele 48 de ore. Potrivit presei israeliene, primul grup de ostatici ar urma să fie eliberat vineri. La rândul lor, liderii Hamas au confirmat că s-a ajuns la un acord și au adăugat că 150 de femei și copii palestinieni vor fi eliberați din închisorile israeliene.
Israel a atacat ţinte Hamas chiar înainte ca armistiţiul să intre în vigoare
Armata israeliană a atacat ţinte ale organizației teroriste Hamas din Fâşia Gaza chiar înainte ca armistiţiul convenit să intre în vigoare, informează agenția DPA. Militarii israelieni au distrus intrarea într-un tunel din care apăruse un terorist Hamas care a tras rafale de mitralieră către soldaţi evrei. Armata israeliană a descoperit de asemenea terorişti şi arme într-un imobil folosit de Hamas, teroriştii fiind ucişi şi clădirea distrusă.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat că războiul din Fâşia Gaza va continua până când guvernul său îşi va îndeplini toate obiectivele, acestea incluzând eliminarea Hamas, întoarcerea tuturor ostaticilor şi a persoanelor dispărute şi garanţia că Gaza nu mai reprezintă o ameninţare pentru Israel.
Anterior, anunțul privind o încetare parțială a focului în Fâșia Gaza, a fost salutat de comunitatea internațională. Preşedintele american Joe Biden s-a declarat încântat de înțelegerea convenită între Israel și liderii Hamas. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acordul încheiat între Israel şi Hamas. Ea a adaugat ca oficialii Comisiei Europene vor face tot ce le stă în putinţă ca să profite de această încetare parțială a focului pentru a-şi spori ajutorul umanitar pentru Gaza.
Franța dorește ca ajutoarele umanitare către Gaza să fie strict controlate
Pe de altă parte, Franța dorește ca ajutoarele umanitare internaționale ale Uniunii Europene către teritoriile palestiniene să fie strict controlate. Potrivit France Presse, chiar dacă audituri recente au arătat că Hamas nu a beneficiat de niciun fond, la nivelul serviciilor secrete occidentale există în continuare temerea că organizația teroristă palestiniană detunează fondurile internaționale de ajutor pentru populația civilă pentru achiziționarea de armament și tehnologie militară.
Pe de altă parte, Papa Francisc s-a întâlnit azi, separate, atât cu rudele israeliene ale ostaticilor ținuți de Hamas, cât și cu reprezentanți ai familiilor palestiniene afectate de conflictul din Gaza. Potrivit Reuters, Suveranul Pontif a spus că a ascultat cu îngrijorare mărturiile directe ale celor două părți care suferă de pe urma acestui conflict. Omar Shakir, directorul organizaţiei Human Rights Watch pentru Israel şi teritoriile palestiniene, a declarat la randul sau că Hamas şi alte facţiuni armate palestiniene trebuie să îi elibereze imediat pe toţi civilii răpiți, subliniind că luarea de ostatici constituie o crimă de război.