Primele ajutoare umanitare ar putea intra vineri în Gaza, potrivit Euronews.com, care citează surse media din Egipt.
- Relatarea zilei 13 a conflictului din Israel s-a încheiat. Urmăriți desfășurarea evenimentelor din ziua 14 a războiului Israel-Hamas.
- Urmăriți evenimentele din ziua 12 a războiul Israel-Hamas.
Sumar:
- Oficialii au confirmat că s-a ajuns la un acord privind deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah pentru a permite trecerea camioanelor care transportă ajutoare umanitare pentru palestinienii din Gaza.
- Bilanțul victimelor în urma exploziei uriașe de la spitalul Al-Ahli este acum de 471 de morți, potrivit oficialilor.
- Președintele Biden a acceptat poziția fermă a Israelului care neagă orice implicare în explozie. Autoritățile de la Tel Aviv susțin că ea a fost cauzată de o rachetă a militanților palestinieni lansată greșit. Însă Hamas și o mare parte din lumea arabă acuză Israelul pentru explozie.
- Pe de altă parte, în Orientul Mijlociu continuă protestele uriașe împotriva Israelului, iar explozia de la spital a sporit furia oamenilor
- Potrivit autorităților din Gaza, bilanțul total al victimelor palestiniene a depășit trei mii de morți.
- Misiunea palestiniană la ONU de la Geneva denunță „dezinformarea” și propaganda israeliană după explozia mortală a spitalului din Gaza.
- Premierul britanic Rishi Sunak a aterizat în Tel Aviv și a declarat reporterilor că vizita lui are scopul de a arăta solidaritatea Regatului Unit cu poporul israelian.
- Peste 98.000 de unităţi rezidenţiale din Gaza, reprezentând aproximativ 25% din totalul din enclava palestiniană, au fost distruse sau avariate în ofensiva israeliană actuală împotriva Hamas.
Forțele israeliene au mai ucis cel puțin 8 palestinieni în Cisiordania
Forțele israeliene au ucis cel puțin șase palestinieni, printre care și un tânăr de 15 ani, în timpul unui raid de amploare într-o tabără de refugiați din orașul Tulkarm din Cisiordania, potrivit Ministerului Sănătății din Ramallah. De asemenea, soldații israelieni au împușcat mortal un palestinian într-un sat de lângă Ramallah și un altul în tabăra de refugiați Dheisheh din Betleem, în timp ce în teritoriile ocupate continuă ciocnirile și demonstrațiile împotriva războiului din Gaza, potrivit The Washington Post.
De la 7 octombrie, forțele israeliene au ucis peste 60 de palestinieni în Cisiordania. Defense of Children-Palestine, o organizație pentru drepturile copiilor, a declarat joi că patru dintre palestinienii uciși în ultimele 24 de ore erau copii, cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.
Miercuri seară, forțele israeliene au lansat, de asemenea, o campanie de arestări în Cisiordania, reținând peste 80 de persoane, despre care au spus că au legătură cu gruparea militantă Hamas. Presa occidentală nu a putut verifica însă aceste informații.
Armata israeliană a reținut peste 500 de palestinieni de la atacul Hamas.
Ajutoarele pentru Gaza vor trece prin Rafah începând de vineri
Oficialii au confirmat că s-a ajuns la un acord privind deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah pentru a permite trecerea camioanelor care transportă ajutoare umanitare pentru palestinienii din Gaza.
Anunțul a fost făcut chiar de președintele american Joe Biden, în timpul vizitei sale în Israel. Acesta ar fi trebuit să participe și la un summit organizat de liderii lumii arabe. Evenimentul s-a anulat, însă, după bombardarea spitalului din Gaza. Liderul de la Casa Albă va prezenta concluziile vizitei sale într-o conferință de presă care va avea loc astăzi.
Camioanele blocate la punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt vor putea livra ajutoarele umanitare. Israelul a dat undă verde pentru ca 20 dintre ele, care transportă alimente, apă și medicamente, să treacă săptămâna aceasta.
Decizia a fost anunțată în contextul vizitei președintelui american Joe Biden care a fost ieri la Tel Aviv. Liderul de la Casa Albă nu și-a atins toate obiectivele în cadrul vizitei din Orientul Mijlociu. Misiunea sa era să prevină amplificarea conflictului din regiune, însă, în urma atacului asupra spitalului din Gaza, liderii arabi au anulat un summit la care urmau să se întâlnească cu președintele american.
Joe Biden, președintele SUA: ”Israelul a fost de acord ca asistența umanitară să înceapă să circule din Egipt către Gaza. Vreau să fiu clar: dacă Hamas deturnează sau fură ajutoarele, va demonstra încă o dată că nu este preocupat de binele poporului palestinian.”
Cel puţin 203 ostatici se află în mâinile Hamas
Familiile a 203 persoane au fost informate de forţele armate israeliene (IDF) că rude ale lor au fost răpite de gruparea islamistă palestiniană Hamas şi duse în Fâşia Gaza, aflată sub asediu, relatează Agerpres.
Într-un bilanţ anterior, armata israeliană estima că ar fi vorba de cel puţin 199 de persoane ţinute ostatice.
Sute de combatanţi ai grupării Hamas au străpuns la 7 octombrie bariera de securitate şi au atacat comunităţile din sudul Israelului, ucigând circa 1.400 de persoane şi luând zeci de persoane ostatice.
Ca răspuns, Israelul bombardează de atunci fără încetare Fâşia Gaza pentru a distruge infrastructura grupării islamiste. Între timp, Hamas a declarat că unii dintre ostatici au murit.
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut joi eliberarea ostaticilor israelieni capturaţi de Hamas şi a solicitat livrarea de ajutor umanitar populaţiei din Gaza, pe care a calificat-o drept "victimă" a grupării islamiste, potrivit EFE.
"O sarcină importantă este eliberarea ostaticilor sechestraţi. Ei trebuie să fie eliberaţi fără condiţii prealabile", a declarat Scholz într-un discurs susţinut în faţa camerei inferioare a parlamentului german, după ce s-a întors dintr-o călătorie în Orientul Mijlociu.
Scholz a relatat că în Israel s-a întâlnit cu rude ale ostaticilor, ale căror mărturii l-au emoţionat "profund" şi, adresându-se "celor care predică teroarea", a evidenţiat că mulţi dintre ostatici sunt tocmai "activişti pentru pacea în regiune".
Aproximativ 25% din totalul de locuințe din Gaza, distruse în urma războiului Israel-Hamas
Peste 98.000 de unităţi rezidenţiale din Gaza, reprezentând aproximativ 25% din totalul din enclava palestiniană, au fost distruse sau avariate în ofensiva israeliană actuală împotriva Hamas, a declarat joi Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, citat de EFE.
În raportul său zilnic despre situaţia din zonă de la atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie, biroul subliniază că această estimare este una conservatoare, întrucât accesul în zonele grav afectate de bombardamente este imposibil, mai ales în oraşul Gaza, capitala acestui teritoriu palestinian.
Numai în noaptea de 17 spre 18 octombrie, o clădire rezidenţială a fost distrusă în Al Bureij (centrul Gazei), unde au murit 25 de persoane, iar alte câteva au suferit aceeaşi soartă în Jabalia (nordul fâşiei), unde au fost 37 de morţi, a subliniat ONU.
Biroul ONU mai contabilizează, folosind date de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), 59 de atacuri asupra centrelor sanitare, cu 491 de morţi (inclusiv 471 la spitalul Al Ahli, unde marţi a avut loc o explozie, în pofida controversei legate de numărul real de victime - n.r.).
De asemenea, au fost avariate 170 de centre de învăţământ, inclusiv 20 folosite de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi din Palestina (UNRWA), precum şi o clădire a unei universităţi, şapte biserici şi unsprezece moschei.
După atacul asupra spitalului Al Ahli, unul dintre cele mai grave suferite de o unitate sanitară din lume în ultimii ani, Naţiunile Unite ridică numărul deceselor din Gaza din 7 octombrie la 3.478, dintre care 853 copii, iar pe cel al răniţilor la 12.500.
La acestea trebuie să adăugăm aproximativ 1.300 de oameni ucişi şi 4.562 răniţi în Israel (aproape toate, în atacurile teroriste din 7 octombrie) şi 64 morţi (18 dintre ei copii) şi 1.284 răniţi în Cisiordania, ca urmare a intervenţiei forţelor israeliene sau în urma ciocnirilor cu coloniştii evrei.
Ordinul israelian ca palestinienii din nordul Gazei să se mute în sudul fâşiei a dus la strămutarea a peste un milion de persoane, dintre care aproximativ 513.000 sunt găzduiţi în unităţi ale UNRWA.
Paisprezece lucrători din UNRWA şi-au pierdut viaţa din 7 octombrie din cauza ostilităţilor, precum şi opt persoane refugiate în unităţile sale, a subliniat agenţia într-un comunicat, denunţând 32 de atacuri asupra clădirilor sale de către forţele de apărare israeliene.
"Adăposturile UNRWA sunt supraaglomerate, cu provizii limitate de alimente, apă potabilă şi articole de igienă. Condiţiile extreme, împreună cu trauma războiului, au început să alimenteze tensiunile în rândul celor strămutaţi", a spus organizaţia.
Aproximativ 3.000 de tone de ajutor umanitar aşteaptă să li se permită intrarea prin punctul de frontieră Rafah, la graniţa Gazei cu Egiptul, care rămâne închis, la fel ca şi cele care leagă enclava palestiniană de teritoriul israelian din Erez şi Kerem Shalom.
Iordania va considera drept o ''declaraţie de război'' orice intenţie a Israelului de a ''expulza palestinieni din Cisiordania''
Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat miercuri că ţara sa va considera drept o "declaraţie de război" orice încercare a Israelului de a "expulza palestinieni din Cisiordania", o strămutare forţată pe care o respinge şi Egiptul, transmite EFE.
"Pentru noi, în Iordania, orice încercare de a expulza palestinienii din Cisiordania va fi privită ca o declaraţie de război", a declarat miercuri şeful diplomaţiei iordaniene în Consiliul Deputaţilor al regatului haşemit.
Cisiordania este cel mai apropiat teritoriu palestinian de Iordania, situat pe malul vestic al râului Iordan şi sub controlul Autorităţii Naţionale Palestiniene. Fâşia Gaza, tot palestiniană, este situată pe ţărmurile Mediteranei şi este controlată de gruparea islamică Hamas, aminteşte EFE.
În Cisiordania, existenţa unor aşezări ilegale de colonişti evrei, susţinute de Israel şi care cer expulzarea tuturor palestinienilor din acest teritoriu, este considerată de ONU cea mai mare ameninţare la adresa păcii în zonă, adaugă sursa citată.
Crimă de război
În declaraţiile sale, Safadi s-a referit şi la situaţia din Gaza şi a atras atenţia că "a strămuta civilii din teritoriul lor este o crimă de război, iar Gaza, conform dreptului internaţional, este un teritoriu ocupat".
Ministrul de externe iordanian a subliniat că "nu există nimic care să justifice asasinarea a mii de palestinieni" şi a insistat că "nu se poate păstra tăcerea în legătură cu ceea ce se întâmplă în Gaza", cu referire la atacurile israeliene asupra micii enclave palestiniene, ca represalii după asaltul surpriză al Hamas asupra Israelului din data de 7 octombrie, când peste 1.400 de israelieni au fost ucişi de gruparea islamistă palestiniană.
Din acest motiv, Safadi a afirmat că ţara sa lucrează cu "maxim efort pentru a opri războiul continuu împotriva Gazei" şi pentru a preveni agravarea situaţiei, în timp ce "lumea nu vorbeşte despre drepturile omului" acolo, ceea ce a considerat "un dublu standard în criteriile etice" ale comunităţii internaţionale.
"Argumentul nostru este legal, etic, uman şi de securitate bazat pe dreptul internaţional", a concluzionat Safadi.
Marţi, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a manifestat respingerea "puternică" de către ţara sa faţă de orice scenariu al cărui obiectiv este strămutarea palestinienilor de pe teritoriul lor, precum şi refuzul său de a permite noi valuri de refugiaţi din războiul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas din Fâşia Gaza.
Postura complicată a Iordaniei: apărarea cauzei palestiniene pe fondul tensiunilor cu Hamas
De ani de zile, Iordania s-a impus drept principal apărător al cauzei palestiniene în lume. Dar tensiunile cu gruparea islamistă Hamas complică capacitatea regatului haşemit de a fi un jucător-cheie în soluţionarea conflictului dintre miliţiile islamiste din Gaza şi Israel, scrie EFE într-un comentariu.
Purtatorul de cuvânt al OMS a vorbit în direct la Euronews
El susține că este aproape imposibil să fie evacuate spitalele din Gaza, așa cum cere Israelul.
Tariq Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS: "Ajutoarele noastre nu au intrat încă în Gaza. Avem aproape 18 tone de materiale chirurgicale și logistice pentru boli cronice. (...)
Ceea ce avem nevoie în primul rând este ca Israel să-și revizuiască ordinul de evacuare a spitalelor, pentru că este aprope imposibil să faci așa ceva, nu poți să iei oamenii care utilizează ventilație artificială, nou-născuții din incubatoare, oamenii care au nevoie de dializă"
Rusia va livra 27 de tone de ajutor umanitar civililor din Fâşia Gaza
Rusia va livra în curând 27 de tone de ajutor umanitar civililor din Fâşia Gaza prin Egipt, care se învecinează cu această enclavă aflata sub asediu de la atacul Hamas asupra Israelului, a anunţat joi Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, relatează Agerpres.
"Un avion special (...) a decolat de pe aerodromul Ramenskoie, de lângă Moscova, către aeroportul El-Arich, din Egipt. Ajutorul umanitar rus va fi predat reprezentanţilor Semilunii Roşii egiptene pentru a fi trimis în Fâşia Gaza", a declarat ministrul adjunct Ilia Denisov într-un comunicat, fără a preciza când a decolat aeronava.
"Populaţia va primi făină, zahăr, orez (şi) paste", a adăugat el.
Preşedinţii american Joe Biden şi egiptean Abdel Fattah al-Sissi au anunţat miercuri că ajutorul internaţional ar putea ajunge în Gaza, care este ameninţată de o catastrofă umanitară, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Biden, care s-a aflat miercuri la Tel Aviv, a declarat că omologul său egiptean, cu care a discutat telefonic, a "acceptat" să "lase cel mult 20 de camioane să treacă" frontiera pentru a livra ajutor umanitar în Fâşia Gaza, pe la punctul de trecere Rafah, singurul care nu este controlat de Israel.
Cu toate acestea, ajutorul nu va ajunge probabil înainte de vineri din cauza lucrărilor de reparaţie a drumului, distrus de bombardamentele israeliene.
Rusia nu a precizat când ar urma să fie livrat ajutorul său civililor din Fâşia Gaza.
Rishi Sunak, declarații la sosirea în Tel Aviv
După ce a aterizat la Tel Aviv, Sunak a declarat reporterilor: "Mai presus de toate, mă aflu aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu poporul israelian. Ați suferit un act de terorism de nedescris, oribil și vreau să știți că eu și Regatul Unit suntem alături de voi," potrivit The Guardian.
Într-o declarație anterioară, el a spus că explozia de marți de la spitalul din Gaza, care a provocat numeroase victime palestiniene, ar trebui să fie "un moment de cotitură pentru liderii din regiune și din întreaga lume, care să se unească pentru a evita o nouă escaladare periculoasă a conflictului", adăugând că Marea Britanie va fi "în fruntea acestui efort".
De asemenea, Sunak va solicita deschiderea cât mai curând posibil a unei rute care să permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza dinspre Egipt și să permită cetățenilor britanici blocați în Gaza să plece.
"Fiecare moarte civilă este o tragedie. Și prea multe vieți au fost pierdute în urma oribilului act de teroare al Hamas", a declarat Sunak.
Xi Jinping spune că vrea să colaboreze cu Egiptul pentru a stabiliza Orientul Mijlociu
Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat joi, în timpul unei întâlniri la Beijing cu premierul egiptean Mustafa Madbouly, că RP China doreşte să "aducă" mai multă "stabilitate" în Orientul Mijlociu, potrivit presei de stat.
Remarcile preşedintelui chinez vin în contextul războiului Israel-Hamas. Egiptul se învecinează cu Fâşia Gaza, care este controlată de mişcarea islamistă palestiniană.
"China este dispusă să consolideze cooperarea cu Egiptul în diverse domenii (...) şi să colaboreze cu Egiptul pentru a aduce mai multă certitudine şi stabilitate în regiune şi în lume", i-a spus Xi invitatului său, potrivit postului de televiziune de stat CCTV, citat de Agerpres.
"China şi Egiptul sunt prieteni buni care împărtăşesc aceleaşi obiective şi au încredere unul în celălalt şi sunt, de asemenea, parteneri buni care lucrează împreună pentru dezvoltare şi prosperitate comună", a declarat Xi.
"Situaţia internaţională şi regională trece prin schimbări profunde şi complexe", a adăugat el.
China este, de asemenea, dispusă să colaboreze cu Egiptul pentru a "proteja împreună echitatea şi justiţia internaţională, precum şi interesele comune ale ţărilor în curs de dezvoltare", a spus liderul de la Beijing.
Relaţiile dintre China şi Egipt s-au consolidat în ultimele luni. Ţara din nord-estul Africii urmează să devină membru oficial al grupului BRICS al economiilor emergente începând cu anul viitor.
Premierul britanic a aterizat la Tel Aviv
Rishi Sunak a aterizat la Tel Aviv, potrivit radioului armatei israeliene. Premierul britanic urmează să se întâlnească cu omologul său, Benjamin Netanyahu, și cu președintele israelian Isaac Herzog. De asemenea, se așteaptă ca Sunak să ceară ca ajutorul să fie permis în Gaza și ca britanicilor blocați acolo să li se permită să părăsească zona.
Aproape 5.000 de persoane ucise în timpul războiului Israel-Hamas
Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat 3.478 de persoane au fost ucise, iar peste 12.000 au fost rănite, de la izbucnirea războiului Israel-Hamas. Printre răniți sunt preponderent femei, copii și bătrâni.
În schimb, autoritățile israeliene au anunțat că peste 1.400 de oameni, majoritatea fiind civili, au fost omorâți, ca urmare a atacurilor violente ale grupării Hamas, lansate începând cu data de 7 octombrie.
Liderii statelor arabe au transmis secretarului american de Stat, Antony Blinken, care a efectuat un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu, că se opun aplicării unei pedepse colective palestinienilor, fapt ce ar genera tensiuni în regiune.
Diplomații și oficialii de rang înalt din lume se tem că războiul se va extinde dincolo de granițele Fâșiei Gaza, în condițiile în care cu Hezbollahul libanez și Iranul deschid noi fronturi majore în sprijinul Hamas.
Militarii israelieni au lovit un obiectiv militar sirian, în sudul țării devastate de război, potrivit unei organizații neguvernamentale de monitorizare a conflictului. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a precizat că sunetul exploziilor a putut fi auzit Înălțimile Golan.
Atacul raportat asupra Siriei a coincis cu un anunț făcut de Armata israelienă în legătură cu atacarea unor "elemente teroriste" ale Hezbollah în Liban.
Armata Israelului continuă bombardamentele în Fâșia Gaza
Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat, printr-un mesaj publicat pe rețeaua X (fosta Twitter) că ”atacă în continuare în permanență în toată Fâșia Gaza".
"În ultima zi, IDF, sub conducerea Shin Bet, a distrus sute de infrastructuri teroriste Hamas, dintre care zeci au fost atacate în cartierul Sageya. Printre infrastructurile teroriste care au fost atacate se numără posturi de lansare a rachetelor antitanc, puțuri de tuneluri, infrastructuri de informații, sedii operaționale și alte obiective", a precizat IDF.
De asemenea, Armata israeliană a anunțat că l-a ucis pe "”șeful aripii militare a organizației teroriste Comitetele de Rezistență a Poporului din Rafah, Rafat Harev Hossein Abu Halal", precum și "un număr de agenți aparținând forței Najaba a Hamas".
Primele ajutoare umanitare ar putea ajunge vineri în Fâșia Gaza
Nu mai puțin de 20 de camioane cu ajutoare umanitare pentru localnicii din Fâșia Gaza vor străbate punctul de trecere Rafah cel mai devreme vineri, a anunțat un oficial de la Casa Albă. Autoritățile egiptene trebuie să repare să repare drumul din zona graniței care a fost distrus de atacurile aeriene israeliene.
Peste 200 de camioane ce transportă aproximativ 3.000 de tone de ajutoare se află în apropierea punctului de trecere Rafah, singura legătură dintre Fâșia Gaza și Egipt, a declarat șeful Semilunii Roșii pentru Sinaiul de Nord, Khalid Zayed. În schimb, Casa Albă a transmis că 20 de camioane vor fi lăsate să treacă.