Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 23. Papa Francisc cere încetarea focului: „Războiul înseamnă întotdeauna înfrângere”

Operațiunile militare ale Israelului asupra Fâșiei Gaza continuă, iar premierul israelian Netanyahu anunță un război „lung și dificil”.

Urmăriți evenimentele din ziua 22 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Papa Francisc face apel pentru încetarea focului în Fâșia Gaza
  • Trupele israeliene luptă cu Hamas pe pământ, pe mare și din aer, a spus premierul Netanyahu, care anunță un război „lung”
  • Bilanțul:

-peste 8.000 palestinieni morți

-aproape 22.000 palestinieni răniți

-1.400 israelieni morți

-aproape 5.500 israelieni răniți

29/10/2023 , 18:28

Marea Britanie și Franța cer ''susţineri umanitare urgente'' pentru Fâşia Gaza

Premierul britanic Rishi Sunak şi preşedintele francez Emmanuel Macron au reiterat că este nevoie de ”susţineri umanitare urgente faţă de Gaza”, pe fondul extinderii operațiunii militare a Israelului împotriva Hamas.

Într-o discuţie telefonică purtată duminică, Sunak și Macron au convenit ”să coopereze pentru transportul de hrană, carburant, apă şi medicamente către cei care au cea mai mare nevoie şi pentru a scoate cetăţenii străini", a precizat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic, potrivit Agerpres.

Reacția celor doi lideri vine în contextul în care ajutoarele umanitare ajung cu dificultate în Fâșia Gaza, teritoriu asupra căruia Armata israeliană și-a intensificat operațiunile. Mai mult, ONU a avertizat cu privire la ”prăbușirea ordinii publice”, după ce au fost jefuite centrele sale.

De asemenea, premierul britanic și președintele francez și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ”riscul de escaladare în regiune, în special în Cisiordania” şi s-au pus de acord asupra necesităţii ”de a nu pierde din vedere viitorul pe termen lung al regiunii, în special necesitatea unei soluţii a două state”, au transmis oficialii de la Londra.

În plus, Sunak și Macron au evidențiat că ”barbaria Hamas” nu trebuie ”să submineze aspiraţiile legitime ale poporului palestinian”, potrivit Downing Street.

Franța și Marea Britanie vor relansarea negocierilor pentru soluția celor două state

Potrivit Palatului Elysée, "cei doi lideri au convenit că împărtăşesc această abordare comună bazată pe trei piloni inseparabili: lupta împotriva terorismului, care trece printr-o cooperare internaţională; protecţia populaţiilor civile prin intermediul respectării dreptului internaţional umanitar şi accesul urgent la ajutorul umanitar; perspectiva politică prin relansarea negocierilor pentru o soluţia a două state".

SUA cer Israelului să facă diferența între Hamas și civilii palestinieni

Statele Unite au transmis că Israelul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face "distincţie" în operaţiunile sale militare între Hamas şi civilii palestinieni.

"Ceea ce credem noi este că, în fiecare oră, în fiecare zi a acestei operaţiuni militare, guvernul israelian ar trebui să ia toate măsurile posibile la dispoziţia sa pentru a face distincţie între Hamas - teroriştii care sunt ţinte militare legitime - şi civilii care nu sunt", a declarat pe postul CNN consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

"Este sfatul pe care li-l dăm. Este ceea ce comunicăm şi continuăm să o facem la cele mai înalte niveluri", a adăugat el, precizând că preşedintele Joe Biden urma să discute din nou duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Jake Sullivan a amintit că gruparea Hamas face ”tot ce îi stă în putere pentru a pune oamenii în pericol, pentru a-i utiliza ca scuturi umane", dar ”ţine de Israel să ia măsurile necesare pentru a face distincţie între Hamas, care nu reprezintă poporul palestinian, şi civilii palestinieni nevinovaţi".

29/10/2023 , 15:59

Papa Francisc cere încetarea focului în Fâșia Gaza

Papa Francisc a făcut o referire la războaiele aflate în desfășurare.

„Să continuăm să ne rugăm pentru Ucraina și pentru situația gravă din Palestina și Israel și pentru alte regiuni unde sunt războaie”.

 „În special, în Fâșia Gaza, lăsați spațiu pentru a garanta ajutorul umanitar. Iar ostaticii să fie eliberați imediat. Nimeni să nu renunțe la posibilitatea de a lăsa jos armele. Încetați focul. / Opriți-vă, fraților și surorilor, războiul înseamnă întotdeauna înfrângere. Întotdeauna! Întotdeauna!”, a adăugat acesta, potrivit Euronews.

29/10/2023 , 15:49

Israel urmează să permită accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza și le cere civililor să plece în zonele din sud

Israelul va permite o creștere a transporturilor cu ajutoare în Fâșia Gaza în următoarele zile, a anunțat duminică un oficial un oficial de rang înalt care le-a cerut civililor palestinieni să se îndrepte spre o zonă ”umanitară” în sudul teritoriului, conform agenției Reuters.

"În săptămâna următoare plănuim să creștem considerabil cantitățile de asistență" care se îndreaptă spre Gaza din Egipt, a precizat colonelul Elad Goren din cadrul agenției Ministerului israelian al Apărării, responsabile de relația cu palestinienii.

"Am marcat o zonă umanitară în sudul Fâșiei Gaza, în zona Khan Younis... recomandăm în continuare ca populația civilă evacuată să se îndrepte spre această zonă", a declarat oficialul israelian.

Goren nu a precizat dacă zona umanitară este una nouă sau una deja existentă.

Între timp, militarii israelieni și-au intensificat atacurile în Fâșia Gaza, în timp ce avioanele de vânătoare au bombardat mai multe ținte ale grupării Hamas, a anunța duminică Armata israeliană. De asemenea, premierul Benjamin Netanyahu a vorbit despre cea de-a doua fază a războiului care se poartă deja de 23 de zile.

Comunicațiile telefonice și de internet au fost parțial restabilite duminică în Gaza, după o pană de curent care a durat mai bine de o zi și care a afectat grav operațiunile de salvare, în timp ce Israelul a bombardat ținte ale grupării Hamas.

29/10/2023 , 14:42

Benjamin Netanyahu, atac virulent la adresa șefilor serviciilor de informații din Israel, în plin război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a criticat în termeni duri pe șefii serviciilor de informații pe care i-a acuzat că nu l-au avertizat niciodată că gruparea Hamas plănuia comiterea unui atac pe 7 octombrie. Afirmațiile sale au declanșat un scandal politic și ar putea duce la divizarea Guvernului său de război.

29/10/2023 , 12:36

Turcia proclamă Israelul "stat criminal de război". Tel Aviv își retrage diplomații

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara sa face demersuri pentru a proclama Israelul "stat criminal de război" pentru acțiunile din Gaza. Declarația a fost făcută în timpul unui miting pro-palestinian la Istanbul, la care au participat sute de mii de turci.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: "Sincer, Israelul a comis crime de război timp de 22 de zile. Acum, Israel, te vom proclama în fața lumii ca fiind un criminal de război și ne pregătim pentru asta."

Ca răspuns, Israelul reevaluează relațiile diplomatice cu Turcia.

Israelul a anunțat sâmbătă că își recheamă diplomații din Turcia din cauza "declarațiilor tot mai dure" venite din partea guvernului de la Ankara, scrie AP.

29/10/2023 , 12:04

Israelul ordonă evacuarea spitalului Al-Quds

Semiluna Roșie Palestiniană - PRCS - spune că a primit „amenințări serioase” din partea forțelor israeliene să „evacueze imediat spitalul Al-Quds, deoarece urmează să fie bombardat”, scrie Euronews.

29/10/2023 , 10:00

Israelul lovește în apropierea celui mai mare spital din Gaza

Israelul lovește duminică dimineața în apropierea celui mai mare spital din Gaza, după ce a acuzat gruparea Hamas că îl folosește ca centru de comandă și control, transmite Euronews.

Atacul de duminică are loc la o zi după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat o „a doua etapă” a războiului contra Hamas.

Israelul atacă puternic teritoriul din aer, de pe uscat și de pe mare.

„În timpul nopții (n.r. de sâmbătă spre duminică), am crescut numărul forțelor armate care au intrat în Fâșia Gaza și s-au alăturat celor care luptă deja acolo”, a spus generalul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF.

„Mărim treptat operațiunile la sol și amploarea forțelor noastre în Fâșia Gaza”, a adăugat el.

Între timp, telecomunicaţiile, care fuseseră întrerupte din cauza agresiunii în seara de vineri, revin treptat în Fâşia Gaza.

Înfrângerea grupării și aducerea acasă în viață a tuturor ostaticilor sunt obiectivele principale ale Israelului, potrivit oficialilor de rang înalt.

A doua etapă a conflictului. Netanyahu: „Vom elimina inamicul pe pământ și sub pământ”

Incursiunea terestră a Israelului în Fâșia Gaza va crește în intensitate. E ceea ce au transmis premierul Benjamin Netanyahu și reprezentanții armatei.

Netanyahu spune că războiul a intrat într-o nouă fază, cea de-a doua etapă.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Războiul din interiorul Fâșiei Gaza va fi lung și dificil, iar noi suntem pregătiți pentru el. (...) Vom lupta pentru pământul natal, vom lupta și nu vom da înapoi. Vom lupta la sol, pe mare și în aer. Vom elimina inamicul pe pământ și sub pământ”, referindu-se la reţeaua de tuneluri subterane controlată de Hamas în Fâşia Gaza.

Ministrul israelian al Apărării: „Vom continua să vânăm fiecare terorist”

Și ministrul israelian al Apărării a transmis și el un mesaj: „Vom continua să fim puternici și preciși și să vânăm fiecare terorist”, a spus Yoav Gallant.

Pe de altă parte, gruparea Hamas a transmis ca Israelul nu va obține nimic prin asaltul său terestru asupra Gaza.

Strategia războiului în mai multe etape a fost explicată de șeful Statului Major al Armatei Israelului.

Herzi Halevi, șeful Statului Major israelian: „Acesta este un război în mai multe etape. Astăzi trecem la următoarea. Forțele noastre operează în prezent pe teren în Fâșia Gaza. Aceste activități sunt susținute de focuri precise și intense, toate în slujba obiectivelor războiului: dezmembrarea Hamas, securizarea frontierelor noastre și efortul suprem de a aduce ostaticii acasă”.

Ministrul Apărării a anunțat că se va întâlni duminică cu familiile celor 229 de ostatici răpiți de Hamas, după ce acestea au lansat un apel disperat către autorități.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE