Peste 4.000 de persoane au fost ucise în Israel și Palestina în urma asaltului de amploare al grupării militante Hamas, început pe 7 octombrie, urmat de atacurile armatei israliene în zona Fâșiei Gaza. Cel puțin 2.329 palestinieni au fost uciși, iar numărul persoanelor ucise în Israel a ajuns la peste 1.300.
- Relatarea primelor nouă zile ale conflictului din Israel s-a încheiat. Urmăriți desfășurarea evenimentelor din ziua 10 a războiului Israel-Hamas.
Mișcarea islamistă Hamas a lansat, pe 7 octombrie, cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat oameni înarmați care au traversat granița cu un baraj puternic de rachete din Fâșia Gaza, potrivit Reuters.
SUMAR:
- Israelul spune că toți cei 1,1 milioane de palestinieni din nordul Fâșiei Gaza trebuie să plece.
- ONU avertizează că planul Israelului ar avea "consecințe umanitare devastatoare".
- Se așteaptă ca Israelul să lanseze un asalt terestru în Gaza, pe care Hamas susține că este capabil să îl respingă.
- Cel puțin 2.750 palestinieni au fost uciși, iar alți 9.700 au fost răniți în urma atacurilor aeriene israeliene în Gaza. Numărul persoanelor ucise în Israel a ajuns la peste 1.300, iar peste 3.400 au fost rănite.
- Agențiile umanitare afirmă că locuitorii din Gaza se confruntă cu o situație disperată, Israelul impunând o blocadă totală asupra enclavei palestiniene.
- Peste 423.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din Gaza din cauza bombardamentelor israeliene.
- Human Rights Watch a acuzat Israelul că a folosit muniții cu fosfor alb în operațiunile sale militare din Gaza și Liban.
- Un jurnalist a fost ucis în război. Este vorba de cameramanul Issam Abdallah, de la Reuters. El transmitea în direct, în timp ce mașina în care se afla a fost lovită.
- Deși termenul inițial a expirat, armata israeliană a anunțat sămbătă un nou interval de timp în care palestinienii pot părăsi în siguranţă nordul Fâşiei Gaza pe o rută indicată pe o hartă.
- Patru români au murit în conflictele din Israel.
- Israelul a anunțat duminică dimineața un nou interval în care locuitorii pot părăsi Gaza în siguranță.
Fotografii: Associated Press/Profimedia
Israelienii cer demisia guvernului Netanyahu
Israelienii cer demisia guvernului Netanyahu, pe care îl acuză că a contribuit la ceea ce s-a întâmplat weekendul trecut. Zeci de rude ale celor ținuți ostatici de Hamas au ieșit în stradă în Tel Aviv și au cerut eliberarea lor imediată.
La Tel Aviv, oamenii s-au adunat în fața Ministerului israelian al Apărării, să protesteze față de politicile guvernului. A fost însă și primul Șabat, ziua de odihnă a evreilor, de la atacurile Hamas din 7 octombrie, iar rudele celor luați ostatici de teroriști au venit să ceară eliberarea lor imediată.
Cel puțin 150 de persoane au fost răpite de atacatori. Hamas susține că peste 20 dintre cei ținuți captivi au fost uciși în atacurile cu rachete israeliene asupra Fâșiei Gaza. Soția și cei doi copii ai lui Avihai au fost răpiți din casa lor, de lângă granița cu Gaza. De atunci nu mai știe nimic de ei. El este unul dintre organizatorii mintingului, pentru că vrea să transmită un mesaj lumii întregi.
Trupele israeliene continuă să se mobilizeze în apropiere de Gaza
Trupele Israelului continuă pregătirile pentru o intervenție terestră în nordul Fâșiei Gaza. Aproape 600 de mii de palestinieni au părăsit zona în care se așteaptă atacul, potrivit estimărilor armatei israeliene. Astăzi, secretarul de stat american Antony Blinken va ajunge, din nou, în Israel, după ce a negociat cu Egiptul redeschiderea punctului de trecere Rafah, din sudul Fâșiei Gaza.
Trupele israeliene continuă să se mobilizeze în apropiere de Gaza, pregătite să înceapă ofensiva terestră împotriva Hamas. Armata Israelului este sprijinită și de două nave de război americane aflate în regiune. Cu toate acestea, după o săptămână de atacuri aeriene intense din partea Israelului, gruparea Hamas continuă tirurile de rachete lansate din Gaza.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu familiile persoanelor care au fost luate ostatice de Hamas și a promis că va distruge gruparea. Aproximativ 150 de oameni au fost răpiți de Hamas în urmă cu o săptămână, în timpul unor raiduri de amploare asupra Israelului.
Între timp, secretarul de stat american Antony Blinken, care se află într-o misiune diplomatică în regiune, va face o ultimă încercare de a reduce impactul unui asalt terestru israelian asupra Gaza. Acesta a dat asigurări că punctul de trecere Rafah, de la granița Fâșiei Gaza cu Egiptul, va fi redeschis. Blinken se va întoarce la Ierusalim pentru mai multe discuții cu Benjamin Netanyahu. Analiștii militari se tem că numărul de morți palestinieni va crește dramatic în cazul unei intervenții terestre, lucru care ar putea provoca o intervenție din partea Iranului.
600 de mii de palestinieni au părăsit Gaza City, potrivit armatei israeliene.
Armata israeliană aşteaptă o ''decizie politică'' pentru a lansa ofensiva terestră în nordul Fâşiei Gaza
Israelul îşi masează duminică trupele pentru o ofensivă terestră în nordul bombardat al Fâşiei Gaza, hotărât să anihileze Hamas în cea de-a noua zi a războiului declanşat de un atac al mişcării islamiste palestiniene, cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul său, transmite France Presse.
''Suntem desfăşuraţi de-a lungul Fâşiei Gaza cu forţele noastre terestre, pregătindu-ne pentru următoarea etapă a operaţiunii'', a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Cornicus. Armata a precizat că aşteaptă o ''decizie politică''.
Un milion de locuitori ai acestui teritoriu palestinian, care are o populaţie de 2,4 milioane de locuitori, au fost strămutaţi de la începutul conflictului şi după atacurile israeliene, a anunţat duminică ONU.
Netanyahu a convocat pentru prima dată cabinetul de urgenţă extins al Israelului, promiţând să ''demoleze'' Hamas
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a convocat duminică pentru prima dată cabinetul de urgenţă extins al ţării, afirmând că unitatea naţională afişată a transmis un mesaj în ţară şi în străinătate, în timp ce ţara se pregăteşte să "demoleze Hamas" în Gaza, relatează Reuters.
Reuniunea, care a avut loc în cartierul general militar din Tel Aviv, a început cu un moment de reculegere ţinut de miniştri în memoria celor 1.300 de israelieni ucişi în atacul şocant al Hamas din 7 octombrie, se arată într-o înregistrare video publicată de biroul lui Netanyahu.
Salutându-l pe fostul deputat de opoziţie Benny Gantz, care s-a alăturat guvernului împreună cu mai mulţi membri ai partidului său săptămâna trecută, Netanyahu a declarat că toţi miniştrii lucrează non-stop, cu un front unit.
''Hamas a crezut că vom fi dărâmaţi. Noi suntem cei care vom demola Hamas'', a declarat Netanyahu, adăugând că această demonstraţie de unitate 'trimite un mesaj clar naţiunii, inamicului şi lumii''.
UNICEF: Ajutoarele sunt gata să fie transportate în Gaza, imediat ce se deschide granița
Ajutoare din partea Națiunilor Unite au sosit pe partea egipteană a graniței cu Gaza și sunt gata să plece imediat ce punctul de trecere Rafah va fi deschis, a declarat duminică Jeremy Hopkins, reprezentantul din Egipt al UNICEF, pentru The Washington Post.
UNICEF a predat Semilunii Roșii egiptene, organizația însărcinată cu coordonarea ajutoarelor umanitare, "prima parte a unui transport destul de mare" care include apă potabilă și kituri de igienă personală.
Un avion plin cu provizii a aterizat duminică pe aeroportul din Arish, cel mai apropiat aeroport de graniță, pe care guvernul egiptean l-a desemnat ca punct de depozitare a ajutoarelor umanitare destinate pentru locuitorii Fâșiei Gaza. Alte provizii vor sosi în zilele următoare, a declarat Hopkins.
Campania de bombardamente a Israelului și ordinele de evacuare au strămutat sute de mii de copii de la începutul războiului. Dar singurul punct de intrare viabil pentru ajutorul umanitar - punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul - rămâne închis, în timp ce diplomații se luptă să ajungă la un acord privind o deschidere limitată a frontierei care să fie acceptabilă pentru toate părțile.
Israelul confirmă că 126 de ostatici sunt în mâinile Hamas
Armata israeliană afirmă că a identificat 126 de ostatici aflați în mâinile Hamas de la atacul sângeros din 7 octombrie.
Autoritățile israeliene au estimat inițial că aproximativ 150 de israelieni și străini au fost capturați.
Oficialii au declarat că această cifră a fost revizuită în scădere după descoperirea de cadavre în sudul Israelului de la atac - și că este în continuare susceptibilă de modificări.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Richard Hecht, a declarat duminică că cifra de 126 de ostatici a fost "confirmată".
De asemenea, armata a declarat că soldații săi au găsit rămășițele unor ostatici în timpul incursiunilor în Fâșia Gaza, fără a preciza însă numărul acestora.
Hamas a afirmat anterior că 22 de ostatici au murit în loviturile israeliene, fără a oferi detalii.
De asemenea, au indicat că ostaticii vor fi uciși în cazul unor lovituri israeliene asupra unor ținte civile care nu sunt anunțate în prealabil.
Hezbollah afirmă că atacul asupra nordului Israelului este un răspuns la uciderea unui jurnalist libanez
Hezbollahul libanez afirmă că a tras rachete spre un post al armatei israeliene din Shtoula, în nordul Israelului, ca răspuns la uciderea jurnalistului libanez Issam Abdallah și a altor civili.
Abdallah a fost ucis și alți șase jurnaliști au fost răniți - inclusiv doi reporteri ai Al Jazeera - în bombardamente efectuate vineri de forțele israeliene în sudul Libanului, potrivit martorilor de la fața locului.
Antony Blinken, întâlnire cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite
Secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit duminică cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ultima oprire dintr-o călătorie diplomatică de patru zile în Orientul Mijlociu, în timp ce criza umanitară din Fâșia Gaza se agravează, notează The New York Times.
Blinken și președintele Biden au subliniat public în ultimele zile că, deși susțin răspunsul militar al Israelului împotriva Hamas, Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauție pentru a evita victimele civile în Gaza, unde locuiesc aproximativ 2 milioane de persoane.
Înainte ca Hamas să lanseze un atac surpriză asupra Israelului în data de 7 octombrie, Arabia Saudită și Israelul au colaborat cu Statele Unite pentru a normaliza relațiile.
Israelul anunță un nou interval în care locuitorii pot părăsi Gaza
Armata israeliană a anunţat duminică dimineaţă că locuitorii părţii de nord de Fâşiei Gaza pot pleca către sudul acesteia în intervalul orar 10:00-13:00 (07:00-10:00 GMT) folosind o rută desemnată special, transmite DPA.
Forţele de Apărare Israeliene (IDF, denumirea oficială a armatei israeliană) au precizat că în intervalul menţionat nu vor ataca ruta respectivă.
Israelul continuă pregătirile pentru ofensivă
Israelul îşi continuă duminică pregătirile pentru o ofensivă în nordul Fâşiei Gaza, după ce sâmbătă a acordat locuitorilor un timp suplimentar pentru a evacua zona, la o săptămână după ce Hamas a lansat un atac fără precedent pe teritoriul său.
Apa este "o problemă de viață și de moarte" pentru Gaza după asediul israelian, potrivit ONU
Agenția ONU pentru refugiați palestinieni a declarat că apa a devenit o "problemă de viață și de moarte" pentru locuitorii din Fâșia Gaza, după ce Israelul le-a tăiat aprovizionarea cu apă.
Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a declarat sâmbătă că peste două milioane de persoane sunt acum în pericol din cauza lipsei apei.
"A devenit o problemă de viață și de moarte. Este o necesitate: combustibilul trebuie să fie livrat acum în Gaza pentru a pune apă la dispoziția a două milioane de persoane", a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini.
Potrivit agenției, de o săptămână nu mai este permisă intrarea în Gaza a niciunui ajutor umanitar.
Armata Israelului susține că e pregătită pentru atacuri terestre, pe calea aerului și pe Mare
Într-o declarație de presă, armata a spus că plănuiește "o gamă largă de operațiuni ofensive, inclusiv un atac coordonat din aer, mare și uscat": "Diferite batalioane și forțe ale armatei sunt desfășurate în întregul Israel în a desfășura creșterea nivelului de operare și pentru pregătirea următoarelor etape ale războiului, în special operațiunea mare la sol".
Armata israeliană a lovit un sat din Liban, Shebaa, și a ucis doi civili
Precizarea a fost făcută de primarul Mohammad Harb. Victimele erau soț și soție. Atacul vine la o zi după ce, tot în sudul Libanului, a fost ucis un jurnalist și cel puțin alți șase au fost răniți.
Șeful grupării Hamas susține că armata israeliană comite un genocid în Gaza
El spune că locuitorii nu vor pleca din acea zonă, așa cum solicită Israelul.
Ismail Haniyeh, șeful Hamas: "Inamicul nostru face asta cu ajutorul SUA și al unor țări europene. Oamenii din Gaza rămân în țara lor, ei nu vor părăsi niciodată Gaza și nu vor fugi. Salut oamenii din Gaza care se confruntă cu mașinăria barbară sionistă. Ei sunt dedicați pământurilor lor".
Iranul a transmis Israelului să se oprească din a comite "crime de război"
Ministrul Afacerilor Externe din Iran, Hossein Amir-Abdollahian: "Vreau să-i avertizez pe criminalii de război și pe cei care susțin această entitate, să oprească crimele împotriva civililor din Gaza, pentru că ar putea fi prea târziu în câteva ore".
Ministrul Afacerilor Externe din Iran a precizat că gruparea Hezbollah ia în calcul participarea în război, potrivit Al Jazeera.
Ajutorul umanitar egiptean pentru Gaza a ajuns în Sinai
Organizațiile de caritate egiptene au trimis sâmbătă peste 100 de camioane cu 1.000 de tone de ajutoare umanitare, inclusiv alimente și alte bunuri, către populația palestiniană din Gaza, a anunțat presa locală.
Ajutoarele vor rămâne în Sinai până când se va ajunge la un acord cu Israelul care să permită livrarea lor în teritoriul asediat.
Iranul amenință ca intrarea Hezbollahului în război ar fi un cutremur uriaș pentru Israel
Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a spus că gruparea libaneză Hezbollah "ia în considerare toate scenariile unui război" și că Israel ar trebui "să înceteze atacurile asupra Fâșiei Gaza cât mai repede posibil". Acesta s-a întâlnit și cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.
Israelul recomandă populației din nordul Fâșiei Gaza "să nu întârzie" evacuarea
Armata israeliană a recomandat populației din orașul Gaza "să nu întârzie" să își evacueze locuințele și să se deplaseze spre sudul teritoriului înainte de lansarea unei ofensive militare.
Rapoartele spun că drumurile din nord sunt deja congestionate.
Există un "interval de timp între orele 10.00 și 16.00" sâmbătă, a declarat presei purtătorul de cuvânt al armatei, Richard Hecht, fără a preciza un termen limită.
"Știm că acest lucru va dura, dar le recomandăm oamenilor să nu aștepte", a adăugat el.
Palestinienii din Gaza, opriți la graniță
Palestinienii din Gaza care dețin și o naționalitate străină au primit e-mailuri de la ambasadele lor, prin care sunt informați despre o nouă înțelegere care le-ar permite să plece prin punctul de trecere a frontierei Rafah, începând de astăzi, de la prânz.
Această înțelegere include palestinienii care dețineau pașapoarte europene, canadiene, americane și chineze. Ei au primit coordonate speciale pentru a evita să fie țintiți direct de către armata israeliană. Când au ajuns la graniță, au fost informați că aranjamentul a fost anulat. Ei așteaptă acum noi instrucțiuni de la ministerele lor de externe, conform Al Jazeera.
Armata israeliană "regretă foarte mult" moartea unui jurnalist în Liban
Armata israeliană "regretă foarte mult" moartea unui jurnalist în Liban vineri seara, a declarat sâmbătă purtătorul său de cuvânt în timpul unui briefing de presă.
"Ne pare foarte rău pentru moartea sa. Facem o anchetă", a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, fără să recunoască în mod explicit responsabilitatea pentru moartea jurnalistului Reuters, ucis în timpul unui bombardament la periferia satului Alma el-Chaab, în sudul Libanului.
Alte câteva persoane au fost rănite în timpul aceluiași incident.
Israelul anunță un nou interval în care palestinienii pot părăsi Fâșia Gaza
Israelul a anunțat un nou interval de timp, între orele locale 10:00 şi 16:00, în care palestinienii pot părăsi în siguranţă nordul Fâşiei Gaza pe o rută indicată pe o hartă. Locuitorii din Beit Hanoun ar trebui să se îndrepte spre Khan Younis, după care vor urma alte instrucţiuni, a scris un purtător de cuvânt al armatei în limba arabă pe platforma X.
Israelul face primele incursiuni în Gaza
Israelul a început raiduri localizate în Fâșia Gaza și a recuperat trupurile mai multor israelieni uciși de Hamas. Sunt primele indicii ale trecerii la atacuri terestre, la o săptămână după ce organizația teroristă Hamas a ucis peste 1300 de civili în ziua de Șabat.
Un raid aerian israelian ucide un comandant militar de rang înalt al Hamas
Un comandant militar de rang înalt al Hamas, care conducea operațiunile aeriene ale grupării în orașul Gaza, a fost ucis în raiduri aeriene israeliene, a anunțat armata.
Murad Abu Murad a fost ucis în cursul zilei trecute, când avioane de vânătoare au lovit un centru operațional al Hamas de unde grupul își desfășura "activitatea aeriană", a declarat armata. Nu a existat o confirmare imediată din partea Hamas.
Termenul pentru părăsirea Fâșiei Gaza a expirat
Zeci de mii de palestinieni fug din nordul Fâșiei Gaza în sudul regiunii, după ce armata israeliană a ordonat ieri evacuarea a 1,1 milioane de civili în numai 24 de ore. Termenul a expirat. Pentru spitalul din Gaza ultimatumul a fost prelungit, însă și acesta a expirat la 6 dimineața. Reprezentantul Autorității Palestiniene la ONU spune că este vorba de crime împotriva umanității la adresa civililor din Gaza. Organizația Națiunilor Unite a declarat că termenul este imposibil de îndeplinit și a cerut anularea imediată a ordinului.
MAE anunță că aproape 200 de români au cerut să fie evacuați din Gaza
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri că are în atenție situația a 350 de cetățeni români aflați în Fâșia Gaza. În direct la Euronews România, purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a precizat că aproape 200 de români au cerut sprijin consular pentru a fi evacuați din teritoriul controlat de gruparea Hamas în care Israelul ia în calcul să demareze o operațiune terestră.
Un jurnalist a fost ucis în Israel, în timp ce transmitea în direct
Din păcate, războiul din Israel a făcut și o victimă în rîndul jurnaliștilor. Este vorba despre corespondentul Reuters, cameramanul Issam Abdallah, care și-a pierdut viața într-un atac din sudul Libanului, în zona Alma al Shaab. El transmitea în direct în acel moment și se afla în mașină.
"Suntem profund întristați să aflăm că operatorul nostru Issam Abdallah a fost ucis. Căutăm mai multe informații, colaborăm cu autoritățile din regiune și suntem alături de familia lui Issam și de colegii lui", se arată în comunicatul Reuters.
Totodată, jurnaliștii Reuters Thaer Al-Sudani și Maher Nazeh au fost și ei răniți și primesc îngrijiri medicale.
Antonio Tajani a ajuns în Israel
Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a mers în sudul Israelului împreună cu omologul său israelian, Eli Cohen.
Printre altele, el a văzut cum arată o clădire lovită în plin de o rachetă trasă de Hamas și s-a întâlnit cu familiile unor ostatici.
Palestinienii încep să fugă din Fâșia Gaza
Unii palestinieni încep să plece din nordul Fâșiei Gaza. Hamas le cere să rămână în case, după ce Israelul a cerut evacuarea civililor în 24 de ore.
Un oficial american a declarat că Israelul va oferi "zone sigure" pentru palestinienii din interiorul Fâșiei Gaza, în urma unei discuții între secretarul de stat american Antony Blinken și premierul israelian Benjamin Netanyahu.
"Unul dintre lucrurile pe care le-am discutat cu ei (joi) a fost necesitatea de a proteja viețile civililor din Gaza, necesitatea de a stabili unele zone sigure, unde civilii ar putea să se mute pentru a fi la adăpost de operațiunile legitime de securitate ale Israelului", a declarat reporterilor oficialul de rang înalt al Departamentului de Stat, potrivit euronews.com.
Un angajat al Ambasadei Israelului a fost atacat la Beijing
Un angajat al Ambasadei Israelului la Beijing a fost transportat la spital în urma unui atac comis vineri, relatează Associated Press.
Ministerului israelian de Externe a precizat că atacul nu a avut loc în incinta ambasadei. Motivul atacului nu este clar. Israelul a criticat China pentru declarația sa cu privire la atacul Hamas asupra sudului Israelului de sâmbăta trecută, relatează AP.
Ursula von der Leyen și Roberta Metsola au ajuns în Israel
"Am ajuns în Israel cu @EP_Președinte să ne exprimăm solidaritatea cu poporul israelian în urma oribilului atac terorist al Hamas."
I have arrived in Israel with @EP_President to express our solidarity with the Israeli people in the wake of the horrific Hamas terrorist attack. pic.twitter.com/4ktjwabx14
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 13, 2023
Doi români morți în războiul din Israel
Al doilea cetățean român a murit în războiul din Israel, anunță Ministrul Afacerilor Externe. Este vorba despre o persoană care fusese declarată dispărută pe 12 octombrie. Aceasta avea dublă cetățenie.
"Ministerul Afacerilor Externe informează cu regret că, până în prezent, se confirmă decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, astfel:
- persoana al cărei deces a fost anunțat de către autoritățile israeliene la data de 9 octombrie 2023, care deținea cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel;
- persoana pe care familia a declarat-o dispărută la data de 12 octombrie 2023 și al cărei deces a fost confirmat de autoritățile israeliene la data de 13 octombrie 2023.
Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiilor și își exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri. De asemenea, reiterează condamnarea fermă a terorismului în toate formele sale de manifestare.
Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene pentru verificarea informațiilor cu privire la cetățenii români", potrivit comunicatului MAE.
Hamas: 13 ostatici au murit în urma loviturilor aeriene israeliene
Hamas a transmis că cel puțin 13 ostatici, israelieni și străini, au fost uciși în urma loviturilor aeriene israeliene din ultimele 24 de ore, potrivit Agerpres.
"13 prizonieri, inclusiv străini" au fost ucişi în cinci locuri din Gaza vizate de avioane de luptă israeliene, au precizat într-un comunicat Brigăzile Ezzedin al-Qassam.
Se estimează că 150 de persoane au fost capturate de Hamas și duse în enclava palestiniană în timpul atacului din weekend.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit la Tel Aviv
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit vineri la Tel Aviv, pentru o vizită în semn de solidaritate cu Israelul, încă sub şoc după atacul sângeros lansat în urmă cu aproape o săptămână de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, informează AFP.
Austin urmează să aibă întrevederi cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, în timpul acestei deplasări ce are loc la o zi după cea a secretarului de stat american Antony Blinken.
Deplasarea lui Austin are drept scop reiterarea "sprijinului de neclintit al SUA pentru poporul Israelului şi angajamentul lor pentru ca Israelul să dispună de ceea ce are nevoie pentru a se apăra", a anunţat Pentagonul într-un comunicat.
Austin va asista la livrarea unei părţi din ajutorul militar trimis Israelului de SUA după atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie dinspre Fâşia Gaza, atac ce s-a soldat cu cel puţin 1.300 de morţi în Israel.
Franța interzice manifestațiile pro-palestiniene după ce un fost lider Hamas a îndemnat la proteste
Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a impus joi o interdicție privind demonstrațiile pro-palestiniene, după ce fostul lider al Hamas i-a îndemnat pe musulmanii din întreaga lume să organizeze proteste în sprijinul palestinienilor în această săptămână. Ordinul spune că astfel de mitinguri ar perturba probabil ordinea publică.
Ordinul a fost dat în timp ce poliția franceză a fost surprinsă folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa cel puțin sute de manifestanți pro-palestinieni la Paris în aceeași zi.
La nivel mondial, războiul Israel-Gaza a declanșat proteste pro-palestiniene pe care autoritățile au încercat să le descurajeze.
În Sydney, demonstranții pro-palestinieni au renunțat la un marș după ce poliția locală i-a avertizat că mitingul ar fi fost considerat neautorizat, a relatat The Guardian.
Israel: Peste un milion de persoane din nordul Fâșiei Gaza ar trebui avacuate spre sud în termen de 24 de ore
Armata israeliană a avertizat Națiunile Unite că peste un milion de persoane din nordul Fâșiei Gaza ar trebui avacuate spre sud în termen de 24 de ore, o acțiune pe care ONU o consideră imposibilă "fără consecințe umanitare dezastruoase", a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, potrivit The Washington Post.
Națiunile Unite au făcut un apel "ferm" pentru ca ordinul, care a fost dat cu puțin înainte de miezul nopții, ora locală, "să fie anulat ", se arată în comunicat.
Israelul a continuat să bombardeze Fâșia Gaza ca represalii pentru atacurile Hamas și se așteaptă să lanseze în curând o incursiune terestră.
Doi români dispăruți după atacurile Hamas din Israel
În urma recentelor evenimente din Fâșia Gaza, au fost publicate ultimele date referitoare la victimele atacului. Un cetățean român a fost confirmat ca fiind printre victimele acestui incident, iar doi alți români sunt dați dispăruți, în urma atacurilor teroriste comise de Hamas, potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook a guvernului Israelian.
Radu Mihail Filip, purtător de cuvânt MAE: ”Din datele pe care le avem, putem confirma că un cetățean cu dublă cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Israel, este dat dispărut, familia acestuia neputând lua legătura cu el, iar în ceea ce privește toate cazurile de cetățeni români, ambasada noastră la Tel Aviv menține legătura cu autoritățile israeliene pentru a verifica astfel de informații. În ceea ce privește cetățeanul pe care vi l-am confirmat, acesta avea dublă cetățenie, cu domiciliul în Israel. În ceea ce privește cea de-a doua persoană efectuăm verificări.”
Informațiile despre primul cetățean român dispărut au fost furnizate de președintele Israelului. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe de la București a precizat că ambasada României la Tel Aviv este în contact cu autoritățile israeliene și verifică informația. Herzog a declarat că printre cei 1.300 de morți sau dispăruți în atacurile Hamas se numără cetățeni provenind din 36 de națiuni.
Peste 150 de oameni au fost luați ostatici, mare parte copii și adolescenți. Alte 3.300 de persoane au fost rănite și nu mai puțin de 5.000 de rachete au fost lansate pe teritoriul Israelului. Președintele Herzog a făcut apel la liderii politici și religioși din întreaga lume să ceară eliberarea imediată a ostaticilor. El a mai spus că este cea mai mare tragedie după Holocaust, iar Israelul va lupta până la capăt împotriva acestui „imperiu al răului”.
Fost oficial israelian: Trebuie să zdrobim Hamas până ajung cenușă
Israelul ar trebui să bombardeze în continuare Fâșia Gaza atâta timp cât militanții Hams rămân în regiune, chiar dacă acest lucru generează pierderi uriașe în rândul Armatei israeliene, a declarat un fost oficial israelian din domeniul Apărării pentru Associated Press.
Generalul în rezervă Yaakov Amidror, reprezentant al organizației JINSA, a declarat că Israelul ar "bombarda orice tentativă de a construi o capacitate militară în Fâșia Gaza în următoarea sută de ani", dând de înțeles c-ar putea fi vorba despre o intervenție militară pe termen lung.
"Trebuie să zdrobim Hamas până ajung cenușă, indiferent de numărul de victime", a spus Amidror.
"Bineînțeles, vom oferi toate dotările soldaților noștri pentru a se apăram, dar nu cred că victimele sunt elementul principal în luarea deciziilor."
Armata israeliană a anunțat joi că a lansat 6.000 de bombe asupra Fâșiei Gaza de la începutul războiului dintre Israel și Hamas. Chiar dacă Israelul susține că lovește ținte Hamas, au fost uciși mulți civili în zona bombardată. Spitale și adăposturi ale ONU au fost, de asemenea, lovite.
De asemenea, atacurile aeriene au provocat moartea a numeroase familii. Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că 22 de familii au fost omorâte. Nu mai puțin de 44 de membri ai aceleiași famiili au murit joi în urma unei lovituri aeriene asupra orașului Jabalia. Doar șase persoane au supraviețuit raidului.
Hamas avertizează că un asalt terestru ar fi un dezastru pentru Armata israeliană
Un oficial de rang înalt al grupării Hamas a avertizat joi că orice asalt în Fâșia Gaza s-ar putea transforma într-o catastrofală pentru Armata israeliană.
"Pentru fiecare acțiune pe care o întreprinde inamicul, există un plan pe care îl avem noi", a declarat Saleh Al-Arouri, șeful adjunct al biroului politic al Hamas.
Oficialii israelieni din domeniul Apărării nu au ordonat încă un asalt terestru a teritoriului bombardat, însă iau în calcul acest scenariu.
Armata a mobilizat peste 300.000 de rezerviști în vederea pregătirii.
România va continua eforturile active pentru a-i sprijini pe românii aflaţi în Israel
Situaţia de securitate din Israel a fost abordată în cadrul şedinţei de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), context în care membrii CSAT au subliniat că România a condamnat încă din prima zi atacurile teroriste ale Hamas, care au produs numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi în rândul civililor, potrivit Agerpres.
În ceea ce îi priveşte pe cetăţenii români afectaţi de evoluţiile din regiune, arată Administraţia Prezidenţială, România va continua eforturile active pentru a acorda sprijin celor care au nevoie, fiind deja instituită o celulă de criză, care lucrează în regim de permanenţă, pentru acordarea de sprijin cetăţenilor români în vederea repatrierii acestora, precum şi pentru acordarea de asistenţă consulară.
Până la acest moment, aproximativ 2.035 de români au fost repatriaţi şi demersurile continuă şi pentru alţi cetăţeni români care au solicitat acest lucru.
Două aeroporturi din Siria, atacate cu rachete de armata Israelului
Armata Israelului a atacat două orașe din Siria, Damasc și Alep, conform AP, care citează presa pro-guvernamentală siriană. Atacurile cu "o ploaie de rachete" au țintit aeroporturile din cele două orașe și au distrus pistele.
Postul de radio Sham FM spune că apărarea antiaeriană a acționat. Potrivit Al-Watan Daily și Dama Post, ambele aeroporturi nu mai sunt funcționale. În ceea ce privește Alep, nu există victime, dar nu se face o precizare de acest fel referitoare și la Damasc.
Acestea sunt primele atacuri ale israelienilor asupra Siriei de la începutul conflictului cu gruparea Hamas. Cele două aeroporturi au mai fost lovite însă în urmă cu câteva luni.
Un ministru israelian anunţă că nu va furniza curent şi apă în Fâşia Gaza decât după eliberarea ostaticilor Hamas
Ministrul israelian al energiei Israel Katz a declarat joi că reluarea serviciilor de bază pentru civilii din Fâşia Gaza este legată de eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas, relatează DPA.
"Curentul electric şi alimentarea cu apă potabilă nu vor fi pornite şi nicio cisternă cu combustibil nu va intra până când ostaticii israelieni nu se vor întoarce acasă", a scris Katz pe X.
Gesturi umanitare vor fi făcute numai în schimbul unor gesturi umanitare, a adăugat el, avertizând că nimeni nu ar trebui "să predice despre moralitate" Israelului.
Sâmbătă, luptătorii Hamas au ucis cel puţin 1.300 de israelieni în localităţi israeliene din apropierea graniţei cu Gaza şi la un festival de muzică. Un purtător de cuvânt militar, Daniel Hagari, a declarat într-un briefing televizat că Israelul a reuşit să confirme identităţile a 97 de persoane luate ostatice în Fâşia Gaza în atacul Hamas de sâmbătă.
Ulterior Israel a anunţat închiderea accesului în Fâşia Gaza, armata precizând că Hamas a distrus punctele de trecere în zona de coastă.
Israelul a răspuns la masacrul comis de Hamas cu o campanie masivă de lovituri aeriene în Fâşia Gaza. Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat joi că 1.200 de persoane au fost ucise şi circa 5.800 rănite.
650.000 de persoane din Gaza se confruntă cu o penurie de apă
Bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza au distrus 1.000 de locuințe începând de sâmbătă, iar mulți locuitori din teritoriu se confruntă cu o lipsă acută de apă, combustibil și medicamente, potrivit biroului umanitar al ONU, citat de Al-Jazeera.
Toate cele 13 spitale din teritoriu sunt doar parțial operaționale din cauza lipsei severe de combustibil și de materiale medicale esențiale. Totodată, pe fondul asediului impus de Israel, 650.000 de locuitori din Fâșia Gaza se confruntă cu o penurie de apă.
China cere o "încetarea imediată a focului"
Beijingul a cerut o "încetare imediată a focului pentru a proteja civilii" și reluarea discuțiilor de pace israeliano-palestiniene bazate pe soluția celor două state, care include "înființarea unui stat palestinian independent", potrivit The Washington Post.
"China va continua să promoveze o încetearea focului care să pună capăt violențelor, va contribui la atenuarea crizei umanitare și va promova în mod activ pacea”, i-a spus Zhai Jun, trimisul special al Chinei pentru problemele din Orientul Mijlociu din 2019, lui Amal Jadou, ministrul adjunct de Externe al Autorității Palestiniene.
Netanyahu spune că "fiecare membru Hamas este un om mort"
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis, într-un discurs televizat, să "zdrobească și să distrugă" Hamas.
"Fiecare membru al Hamas este un om mort", a adăugat el.
Mai târziu în discursul său, Netanyahu a adoptat un ton optimist, lăudând unitatea poporului israelian și citând "sprijinul internațional fără precedent", în special contactul său continuu cu președintele Biden.
Armata israeliană a infirmat posibilitatea unor "infiltrări aeriene suspecte" din Liban
La scurt timp, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a revenit asupra intruziunii suspecte în spațiul aerian la granița de nord și a spus că o defecțiune a cauzat acele "alerte roșii", adică sirenele antiaeriene care avertizau populația asupra posibilelor tiruri de rachetă.
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au precizat că această suspiciune a fost eliminată "deocamdată" și că nu există niciun incident major de securitate în nordul Israelului.
"A existat o eroare, fie tehnică, fie umană", a spus Daniel Hagari, citat de Al-Jazeera.
Alertă în nordul Israelului. Localnicii, avertizați să se adăpostească din cauza unor "avioane ostile" care au pătruns din Liban
Armata israeliană a anunțat miercuri seară că avioane ostile au pătruns în spațiul aerian național dinspre Liban, motiv pentru care au fost pornite sirenele în nordul Israelului. Localnicii au fost sfătuiți să se îndrepte de urgență spre adăposturi, potrivit The Associated Press.
Armata nu a precizat despre ce tip de aeronavă este vorba. Este însă cunoscut faptul că gruparea Hezbollah, susținută de Iran, și militanții palestinieni dispun de drone și planoare.
Guvern de uniune națională, format în Israel, după atacurile Hamas
Un politician israelian de Opoziție a anunțat că a ajuns la un acord să facă parte dintr-un Guvern de uniune națională, coagulat în jurul premierului Benjamin Netanyahu, pe durata conflictului din Fâșia Gaza.
Benny Gantz, fost ministru al Apărării și șef al Statului Major al Armatei, a publicat o declarație comună cu Netanyahu.
În document este precizat faptul că va fi format un Cabinet de "gestionare a războiului" din care vor face parte cinci membri. Este vorba despre premierul Benjamin Netanyahu, Benny Gantz, actualul ministru al Apărării, Yoav Gallant, și alți doi oficiali de rang înalt care vor avea calitatea de "observatori".
Reacția secretarului general NATO: Israelul are dreptul să se apere
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat că Israelul ”are dreptul să se apere” în urma atacurilor lansate de gruparea Hamas.
Aflat la Bruxelles, la reuniuniea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA la sediul NATO, toltenberg a fost întrebat ce măsuri ia Alianța Nord-Atlantică pentru a veni în sprijinul Israelului, în conflictul din Fâșia Gaza cu gruparea Hamas.
”Israelul are dreptul să se apere. Au suferit în urma unui atac terorist barbar în care civili au fost omorâți.
Israelul are dreptul să se apere în fața acestor tipuri de atacuri. Răspunsul Israelului să fie proporțional și să facă tot ce este posibil pentru a preveni pierderea de vieți nevinovate.
Am văzut că SUA și-au intensificat prezența militară în regiune și dau un mesaj clar de descurajare”, a precizat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Hamas şi Jihadul Islamic bombardează Israelul. Orașele atacate cu rachete
Braţele armate ale mişcărilor islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic au anunţat miercuri ”tiruri puternice cu rachete” au fost lansate în sudul şi centrul Israelului. De asemenea, sirenele de alertă au răsunat în zonele israeliene din jurul Fâşiei Gaza, pentru a avertiza cu privire la riscul unor atacuri cu rachete, relatează Agenția France Presse, citată de Agerpres.
Oraşele israeliene Tel Aviv, Ashdod şi Ashkelon, precum şi comunităţile din apropierea frontierei cu Gaza sunt vizate de "tiruri puternice cu rachete”, au precizat reprezentanții celor două mișcări.
Spital din sudul Israelului, lovit de rachete
Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa armată a Hamas, au precizat că au lansat o rachetă în zona aeroportului internaţional Ben Gurion. În schimb, autorităţile israeliene nu au raportat niciun impact.
De asemenea, un spital din orașul Ashkelon a fost atacat miercuri de o rachetă lansată din Fâşia Gaza.
"O rachetă a lovit direct centrul de dezvoltare a copilului", o clădire din cadrul spitalului Barzilai, a declarat o purtătoare de cuvânt a instituţiei.
Potrivit acesteia, "centrul a fost avariat, dar nu au existat răniţi".
În a cincea zi de război, oraşul Ashkelon este ţinta tirurilor cu rachete palestiniene, potrivit postului israelian de televiziune i24news.
British Airways suspendă zborurile spre și dinspre Israel
Potrivit The Guardian, compania aeriană British Airways a anunțat că a suspendat zborurile spre și dinspre Israel, invocând probleme de siguranță.
Un purtător de cuvânt al BA a declarat:
”Siguranța este întotdeauna prioritatea noastră principală și, în urma celei mai recente evaluări a situației, suspendăm zborurile noastre spre și dinspre Tel Aviv.
Vom contacta clienții care și-au făcut rezervări pentru a călători spre sau dinspre Tel Aviv pentru a ne cere scuze pentru neplăcerile create și pentru a le oferi opțiuni, inclusiv rambursarea integrală a banilor și reprogramarea la o altă companie aeriană sau la British Airways la o dată ulterioară.
Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația din regiune”, au anunțat reprezentanții British Airways.
Israelul a lovit în Liban, ripostă la un atac cu rachete revendicat de Hezbollah
Forțele israeliene au lovit în Liban, după un asalt inițial cu rachete asupra unor puncte de pe graniță, revendicat de Hezbollah, relatează Jerusalem Post și Al Jazeera.
Riposta a venit în apropiere de orașul israelian Arab al-Aramshe și satul libanez Dhayra, potrivit unui comunicat al Forțelor Israeliene. Nu există informații despre victime, deocamdată.
Cel puțin șapte jurnaliști au fost uciși în Gaza, potrivit unui ONG pentru libertatea presei
Cel puțin șapte jurnaliști palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza de când Hamas a lansat sâmbătă atacul împotriva Israelului, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor.
„CPJ subliniază faptul că jurnaliștii sunt civili care fac o muncă importantă în vremuri de criză și nu trebuie să fie ținta taberelor aflate în război”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al organizației non-profit, potrivit The Washington Post.
Sâmbătă, trei jurnaliști - Mohammad Al-Salhi, Mohammad Jarghoun și Ibrahim Mohammad Lafi - au fost împușcați în timp ce relatau despre conflict. Două zile mai târziu, trei reporteri - Saeed Al-Taweel, Mohammed Sobih și Hisham Alnwajha - au murit într-un raid aerian israelian care a lovit districtul Rimal din Gaza. În aceeași zi, Salam Mema, împreună cu soțul ei și cei trei copii, au fost uciși după ce casa lor din nordul Gaza a fost lovită în timpul unui atac.
CPJ a declarat că va continua să își actualizeze lista victimelor.
Între timp, numărul victimelor continuă să crească. Potrivit Al Jazeera în Gaza s-au înregistrat cel puțin 900 de morți și peste 4.500 de răniți. În Cisiordania sunt cel puțin 21 de morți și 130 de răniți, iar în Israel sunt peste 1.000 de morți și cel puțin 2.800 de răniți.
Violenţele continuă şi orice negocieri sunt deocamdată excluse
Israelul a bombardat intens Fâşia Gaza în cursul nopţii de luni spre marţi, distrugând mai multe clădiri, în timp ce militanţii palestinieni au lansat rachete spre aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv. Violenţele s-au soldat cu peste 900 de morţi în Israel şi 687 în Gaza.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunţat luni că a ordonat blocada totală a Fâşiei Gaza, ceea ce înseamnă că enclava palestiniană va fi lipsită de energie electrică, alimente şi combustibil.
Un responsabil al Hamas a respins orice negociere cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut liderilor opoziţiei să formeze imediat un guvern de uniune naţională de urgenţă, fără condiţii prealabile.
Hezbollahul pro-iranian a anunţat luni că a bombardat două cazărmi israeliene ca răspuns la moartea a trei dintre membrii săi în urma bombardamentelor israeliene asupra unei zone de frontieră din sudul Libanului, pe fondul temerilor de escaladare a violenţelor.
Hamas bombardează orașul Așkelon
Au sunat iar sirenele în Israel, după ce gruparea Hamas a tras cu sute de rachete. Țintele tirurilor organizației au fost orașele Tel-Aviv, din centrul Israelului și Așkelon, din sudul țării.
Într-o declarație publicată pe Telegram, Hamas îi avertizase pe locuitorii din Așkelon că au la dispoziție până la ora 17 să părăsească orașul. Israelul susține că are control total asupra granițelor sale, după ce Hamas a ucis sute de oameni și a rănit câteva mii sâmbătă.
Militanții au amenințat încă de luni că vor executa ostaticii israelieni ca răspuns la loviturile israeliene. Între timp, Israelul a lovit portul Gaza, unde mai multe bărci au fost incendiate. În Fâșie, mai multe clădiri au fost transformate în moloz, în urma tirurilor israeliene.
Ministrul israelian al Apărării a ordonat un blocaj total asupra Fâșiei Gaza, unde este activă organizația, în urma violențelor fără precedent. Organizațiile internaționale au pledat însă pentru crearea unor coridoare umanitare pentru civilii din Gaza.
Peste 187.000 de palestinieni sunt strămutați în Gaza, potrivit ONU
Peste 187.000 de persoane sunt strămutate în Fâșia Gaza în urma loviturilor aeriene efectuate de armata Israelului, potrivit informațiilor ONU.
Majoritatea palestinienilor strămutați se adăpostesc în zeci de școli administrate de ONU. Școlile din Cisiordania și Gaza sunt închise, iar patru au suferit pagube, a precizat agenția.
Organizația Națiunilor Unite a raportat 13 atacuri asupra unităților medicale care au dus la moartea a șase lucrători.
Spitalele din Gaza funcționează doar parțial, din cauza lipsei de materiale medicale și de combustibil pentru generatoare.
Armata israeliană a lovit cu rachete singurul punct de trecere a frontierei dintre Fâșia Gaza și Egipt
Un purtător de cuvânt al Ministerului palestinian de Interne, Eyad al-Bozom, a declarat că armata israeliană a folosit avioane și a lovit cu rachete singurul punct de trecere a frontierei dintre Fâșia Gaza și Egipt, Rafah, locul prin care cetățenii din Gaza puteau fugi. Forțele de frontieră egiptene au dat ordin ca toți lucrătorii din acel punct de la graniță să plece cât mai repede, din cauza unor noi posibile lovituri.
Este posibil ca Israelul să fi vizat niște tuneluri care erau folosite pentru contrabandă cu arme. Astfel, armata IDF a confirmat o lovitură în zona Rafah, dar nu a precizat dacă aceasta a fost exact la punctul de trecere a frontierei. Toate punctele de trecere a frontierei sunt acum închise și, practic, Fâșia Gaza este încercuită.
UE revine asupra anunțului anterior că suspendă "imediat" ajutorul acordat palestinienilor
La sfârșitul zilei de luni, Uniunea Europeană a revenit asupra anunțului făcut anterior de un comisar european potrivit căruia blocul comunitar suspendă "imediat" ajutorul acordat autorităților palestiniene și a declarat în schimb că va revizui urgent acest tip de asistență în urma atacurilor Hamas asupra Israelului.
Nu a fost dată nicio explicație imediată pentru această revenire.
Israelul "abia a început" ofensiva în Fâșia Gaza, afirmă Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că Israelul "abia a început" o ofensivă feroce în Fâșia Gaza ca răspuns la un atac fără precedent al Hamas.
Netanyahu a făcut această declarație într-un discurs televizat la nivel național, în timp ce Israelul a continuat cu o a treia zi de atacuri aeriene intense în Gaza.
"Abia am început să lovim Hamas", a spus el. "Ceea ce le vom face dușmanilor noștri în zilele următoare va reverbera asupra lor timp de generații".
Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că peste 680 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene
Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza a declarat luni că peste 680 de persoane au fost ucise în urma loviturilor de represalii ale Israelului, după un atac fără precedent al Hamas.
Ministerul a precizat că peste 3.700 de persoane au fost rănite.
Israelul a bombardat Fâșia Gaza de la atacul de sâmbătă, lovind sute de ținte și lăsând distrugeri imense.
Joe Biden va discuta cu aliații despre situația din Israel, anunță Casa Albă
Președintele american Joe Biden intenționează să discute luni cu mai mulți aliați cu privire la situația din Israel, potrivit Casei Albe.
Mai devreme luni, Biden a convocat o întâlnire cu principalii consilieri pentru securitate națională, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, consilierul principal adjunct pentru securitate națională Jon Finer, consilierul pentru securitate internă Liz Sherwood-Randall și șeful de cabinet al Casei Albe Jeff Zients.
În timpul acestei întâlniri, Biden a îndemnat la continuarea coordonării cu Israelul și cu alți parteneri regionali, a precizat Casa Albă.
Casa Albă a decretat o zi "acoperită", ceea ce înseamnă că publicul nu-l va vedea pe președintele american până marți.
Biden a vorbit de cel puțin două ori cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar Casa Albă afirmă că principalii săi consilieri în materie de securitate națională au fost în contact regulat cu omologii lor din regiune de la atacul surpriză al Hamas de sâmbătă.
Gruparea Hamas avertizează că loviturile israeliene vor aduce moartea unor ostatici
Aripa armată a grupării militante palestiniene Hamas a avertizat că va ucide un ostatic israelian de fiecare dată când armata israeliană va bombarda fără avertisment obiective civile din Fâșia Gaza.
Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Qassam, a declarat, într-o înregistrare audio difuzată luni seară, că amenințarea este un răspuns la atacurile aeriene intense ale Israelului asupra zonelor civile.
"Am decis să punem capăt acestei situații și, începând de acum, declarăm că orice atac asupra oamenilor noștri în casele lor fără avertisment prealabil se va confrunta, din păcate, cu execuția unuia dintre ostaticii civili pe care îi deținem", a declarat el.
Luni, într-o declarație video, ministrul israelian de externe a avertizat Hamas să nu facă rău niciunuia dintre ostaticii care au fost luați din Israel și sunt reținuți în Gaza. Eli Cohen a declarat că Israelul s-a angajat să îi aducă acasă pe ostatici "în spiritul responsabilității reciproce".
"Cerem Hamas să nu facă rău niciunuia dintre ostatici", a spus Cohen. "Această crimă de război nu va fi iertată", a adăugat el.
Liderul Turciei a avut convorbiri cu președinții Palestinei și Israelului
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut convorbiri telefonice succesive cu președintele palestinian Mahmoud Abbas și cu președintele israelian Isaac Herzog, potrivit biroului de presă al lui Erdogan.
Erdogan și Abbas au discutat despre conflictul în curs de desfășurare între Israel și gruparea militantă Hamas. "Președintele Erdogan a declarat că Turcia depune toate eforturile pentru a pune capăt conflictelor din regiune și pentru a asigura calmul cât mai curând posibil", se arată într-o declarație a biroului său de presă.
În convorbirea cu Herzog, "președintele Erdogan a subliniat că orice pas care ar putea afecta populația din Gaza în mod colectiv și fără discriminare va spori și mai mult suferința și spirala de violență din regiune", se arată în declarația biroului prezidențial.
De asemenea, Erdogan i-a spus omologului său israelian că este "necesar să se acționeze cu bun simț și că stabilirea liniștii în regiune cât mai curând posibil este de mare importanță pentru bunăstarea întregii regiuni".
Liderii europeni și președintele SUA intenționează să discute despre situația din Israel
Cancelarul german Olaf Scholz spune că el și președintele francez Emmanuel vor discuta despre situația din Israel cu președintele american Joe Biden și cu premierul britanic Rishi Sunak la sfârșitul zilei de luni.
Scholz, care îl găzduia pe Macron la o retragere comună a cabinetului germano-francez la Hamburg, a calificat atacul Hamas asupra Israelului drept "barbar". Dar el a adăugat că Germania, Franța, SUA și Marea Britanie sunt de acord că nu trebuie să existe o "conflagrație" în regiune și că "nimeni nu ar trebui să alimenteze și mai mult teroarea în această situație".
Macron a promis "sprijin și solidaritate totală pentru Israel". El a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a doua oară în trei zile și a vorbit în weekend cu președintele palestinian Mahmoud Abbas și cu liderii Libanului, Iordaniei, Emiratelor Arabe Unite și Egiptului.
O agenție ONU pentru palestinienii strămutați în Gaza, aproape de capacitatea maximă
Agenția ONU pentru refugiați palestinieni, UNRWA, spune că se apropie de capacitatea maximă de cazare a persoanelor strămutate în Gaza.
Directorul de comunicare externă al agenției, Tamara Alrifai, a declarat luni că aproape 137.000 de persoane s-au adăpostit până acum în peste 70 de școli ale ONU din Gaza. Alrifai a precizat că agenția poate găzdui până la 150.000 de persoane în până la 79 de școli din teritoriu.
Ea a adăugat că în Gaza există combustibil care ar putea rezista până la 10 zile.
Premierul israelian despre războiul împotriva Hamas: "Vom schimba Orientul Mijlociu"
Benjamin Netanyahu, care după atacul Hamas de sâmbătă i-a avertizat pe israelieni să se pregătească pentru un "război lung și dificil" împotriva organizației paramilitare palestiniene, a declarat luni că țara sa va "schimba Orientul Mijlociu" în acest conflict.
"Ceea ce va trăi Hamas va fi dificil și teribil [...] vom schimba Orientul Mijlociu", a declarat premierul israelian în fața unor înalți oficiali locali din sudul Israelului, unde combatanți Hamas au comis sâmbătă un atac fără precedent care a scăpat serviciilor de informații israeliene.
UE suspendă "toate plățile" către autoritățile palestiniene
Comisia Europeană a suspendat "imediat" toate plățile efectuate către autoritățile palestiniene în cadrul bugetului comun al UE, a anunțat Olivér Várhelyi, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, ca reacție la atacul militar lansat de Hamas împotriva Israelului.
"În calitate de cel mai mare donator al palestinienilor, Comisia Europeană pune sub revizuire întregul său portofoliu de dezvoltare, în valoare totală de 691 milioane de euro", a declarat Várhelyi pe X, fostul Twitter.
Măsura va afecta toate plățile și toate proiectele, a precizat el. În plus, toate noile alocări bugetare, inclusiv pentru 2023, vor fi amânate "până la noi ordine", a adăugat comisarul.
The scale of terror and brutality against #Israel and its people is a turning point.
— Oliver Varhelyi (@OliverVarhelyi) October 9, 2023
There can be no business as usual.
As the biggest donor of the Palestinians, the European Commission is putting its full development portfolio under review, worth a total of EUR 691m
⤵️
"Acum trebuie abordate bazele păcii, toleranței și coexistenței. Incitarea la ură, violență și glorificarea terorii au otrăvit mințile a prea mulți", a declarat Várhelyi. "Avem nevoie de acțiune și avem nevoie de ea acum."
UE a fost în mod tradițional un furnizor important de ajutor umanitar și financiar pentru Cisiordania, care este parțial guvernată de Autoritatea Palestiniană și de președintele Mahmoud Abbas. Acest sprijin este destinat serviciilor esențiale, cum ar fi asistența medicală, asistența socială, salariile funcționarilor publici și proiectele de dezvoltare în domeniul "construcției statului". În ceea ce privește Gaza, banii sunt direcționați prin intermediul Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA).
MAE confirmă moartea unui bărbat cu cetățenie româno - israeliană
Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat, printr-o postare pe rețeaua de socializare X (fost Twitter) moartea unui bărbat cu dublă cetățenie – israeliană și română. Acesta servea în IDF – Forțele de Apărare Israeliene.
Deeply saddened by the loss of a dual 🇮🇱-🇷🇴 citizen serving in the @IDF. Our heartfelt condolences go out to the family of the victim. We stand in solidarity with Israel during this difficult times. 🇷🇴 firmly condemns the ongoing attacks on the 🇮🇱 population. @IsraelMFA
— MFA Romania (@MAERomania) October 9, 2023
Ministrul israelian al Apărării ordonă "asediul complet" asupra Fâșiei Gaza
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a ordonat un "asediu complet" asupra Gaza, afirmând că autoritățile vor întrerupe energia electrică și vor bloca intrarea alimentelor și a combustibilului, potrivit AP.
Luni, armata israeliană a cercetat sudul țării în căutare de luptători Hamas și a păzit cu tancuri breșele din gardul de frontieră. Militarii au bombardat din aer Fâșia Gaza. Aceștia se pregătesc o campanie despre care premierul israelian a declarat că va distruge "capacitățile militare și de guvernare" ale grupului Hamas.
Armata israeliană: Avem controlul asupra zonelor invadate de Hamas
Armata israeliană a preluat din nou controlul asupra unor comunități din apropierea Fâșiei Gaza care fuseseră infiltrate de Hamas, potrivit unui purtător de cuvânt al forțelor de apărare israeliene.
"Avem controlul total al comunităților" din sudul Israelului a declarat generalul Daniel Hagari în timpul unei conferințe de presă televizate, scrie euronews.com.
Cu toate acestea, "ar putea exista în continuare teroriști în zonă", a adăugat el.
Numărul total al victimelor a trecut de 1.000
Luptele din sudul Israelului continuă. Forțele militare israeliene au efectuat mai multe lovituri aeriene în Fâșia Gaza. Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a spus că bătălia pentru a-i găsi pe militanții rămași în interiorul Israelului va dura "câteva ore sau poate chiar mai mult decât atât".
Bilanțul victimelor a crescut la 700 de morți în Israel și mii de răniți, potrivit armatei israeliene, în timp ce autoritățile palestiniene au declarat că cel puțin 413 persoane au fost ucise și aproximativ 2.300 au fost rănite în Gaza.
Totodată, cel puțin 260 de cadavre au fost recuperate la locul unui festival de muzică din apropierea graniței cu Gaza, în sudul Israelului, care a fost atacat sâmbătă de Hamas, a anunțat presa israeliană.
Peste 600 de persoane ucise în Israel
Peste 600 de persoane au fost ucise în Israel de când Hamas a lansat sâmbătă o ofensivă militară din Fâşia Gaza, iar mişcarea palestiniană a luat "peste 100 de prizonieri", a transmis duminică guvernul israelian, în timp ce Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, controlat de Hamas, a anunţat un bilanţ de 370 de morţi de partea palestiniană, relatează AFP.
Numărul deceselor din Israel apare într-un infografic postat pe contul de Facebook al biroului de presă al guvernului.
Numărul morţilor "nu este definitiv", a declarat pentru AFP un oficial al biroului de presă al executivului israelian, adăugând că, dintre cei 2.000 de răniţi din ţară, 200 sunt "în stare critică".
De partea cealaltă, autorităţile locale din Fâşia Gaza au anunţat tot duminică, în doua zi de ostilităţi, că numărul morţilor în conflictul dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza a crescut la 370 de partea palestiniană.
"Trei sute şaptezeci de cetăţeni au fost ucişi şi alţi 2.200 au fost răniţi", a transmis Ministerul Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene din Gaza..
Stare de război în Israel
Cabinetul de securitate al Israelului declară stare de război în urma atacurilor organizaţiei extremiste palestiniene Hamas, permiţând "paşi militari de anvergură", a anunţat duminică biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Agerpres.
Biroul lui Netanyahu a precizat că războiul, care a făcut sute de morţi de ambele părţi de la valurile de atacuri ale Hamas de sâmbătă, urmate de lovituri israeliene ca represalii, a fost "impus Israelului printr-un atac terorist criminal din Gaza".
Armata are la dispoziţie 24 de ore pentru a evacua toţi locuitorii din jurul Fâşiei Gaza
Soldaţii israelieni au misiunea de a evacua în termen de 24 de ore toţi locuitorii din zonele israeliene din jurul Fâşiei Gaza, unde "lupte eroice sunt în desfăşurare pentru eliberarea ostaticilor", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, citat de France Presse.
"Misiunea noastră pentru următoarele 24 de ore este să evacuăm toţi rezidenţii din jurul Gazei", a declarat generalul Daniel Hagari într- o conferinţă de presă, a doua zi după ce mişcarea palestiniană Hamas a lansat o ofensivă împotriva Israelului.
"Zeci de mii de soldaţi combatanţi" sunt desfăşuraţi în această zonă "şi vom ajunge în fiecare sector unul câte unul până când vom ucide fiecare terorist prezent în Israel", a asigurat el.
Forţele israeliene urmăreau duminică sute de combatanţi palestinieni infiltraţi pe teritoriul Israelului şi bombardau Fâşia Gaza, după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vorbit despre un război "lung şi dificil" împotriva Hamas, la originea unei ofensive fără precedent împotriva Israelului.
Ofensiva surpriză lansată sâmbătă în zorii zilei de mişcarea islamistă palestiniană Hamas aflată la putere în Gaza a făcut sute de morţi în ambele tabere şi mulţi israelieni, civili şi soldaţi, au fost răpiţi de luptători palestinieni.
"Prima fază este pe punctul de a se încheia (...) cu eliminarea majorităţii forţelor inamice infiltrate pe teritoriul nostru", a spus Netanyahu, avertizându-i pe israelieni despre "un război lung şi dificil".
Autorităţile israeliene nu au furnizat cifre cu privire la civilii şi soldaţii răpiţi de luptătorii palestinieni, dar site-ul de ştiri online israelian Ynet avansează "o estimare de o sută de persoane".
Hamas şi Jihadul Islamic, un alt grup palestinian armat, au afirmat că au capturat "numeroşi soldaţi" israelieni.
"Ceea ce s-a întâmplat este fără precedent în Israel", a recunoscut Benjamin Netanyahu, comentând despre cel mai mortal atac în conflictul israeliano-palestinian din ultimele decenii.
Israelul bombardează Gaza după un raid mortal al Hamas
Israelul s-a trezit duminică în stare de șoc după ce luptătorii Hamas au ucis sute de israelieni și au răpit un număr necunoscut de prizonieri în Gaza, declanșând un război care risca să se extindă în timp ce Israelul a lovit o țintă a miliției Hezbollah în sudul Libanului, potrivit Reuters.
Atacurile aeriene israeliene au lovit Gaza peste noapte, ucigând peste 300 de palestinieni și distrugând clădiri, tuneluri și casele oficialilor Hamas, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a promis "răzbunare puternică pentru această zi ticăloasă".
În sudul Israelului, bărbați înarmați ai Hamas încă se luptau cu forțele de securitate israeliene în mai multe locuri, la 24 de ore de la incursiunea lor din primele ore ale zilei de sâmbătă, au declarat ambele părți, în timp ce din Gaza au fost trase mai multe rachete, declanșând sirenele de raid aerian.
"Vom ataca Hamas cu severitate și acest lucru va fi de durată", a declarat un purtător de cuvânt militar în cadrul unui briefing cu reporterii.
Avioanele au reluat loviturile asupra Gaza în cursul dimineții, iar trupele efectuau operațiuni de curățare în jurul enclavei blocate, inclusiv la o bază militară din zona Zikim, care a fost invadată sâmbătă.
Hezbollahul îşi asumă responsabilitatea pentru tirurile de rachetă trase spre nordul Israelului
Organizaţia militantă şiită Hezbollah a anunţat că a tras rachete şi obuze din Liban spre nordul Israelului, în ziua următoare ofensivei la scară largă lansate de Hamas împotriva Israelului din Fâşia Gaza, informează duminică DPA şi France Presse.
"În drumul spre eliberarea a ceea ce a rămas din pământul nostru libanez ocupat şi în solidaritate cu rezistenţa palestiniană victorioasă şi cu lupta poporului palestinian, liderul brigăzii martirului (Hezbollah) Hajj Imad Mughniyeh în Rezistenţa Islamică (Hezbollah) azi dimineaţă, duminică, 8 octombrie 2023, a atacat trei poziţii ale ocupaţiei sioniste în zona Fermelor Libaneze Ocupate Shebaa", se arată într-un comunicat al grupării.
Trei poziţii din Fermele Shebaa, o fâşie de pământ la graniţa libanezo-siriană şi Înălţimile Golan ocupate de Israel, au fost lovite direct, conform comunicatului.
Comunicatul adaugă că rachetele au vizat un obiectiv de instalare a radarului, poziţiile Zabdin şi Ruwaisat Al-Alam, cu un mare număr de obuze de artilerie şi rachete dirijate.
Puțin sub 500 de persoane ucise. Au fost lansate rachete în timpul nopții
Presa israeliană, citând oficiali ai serviciilor de salvare, a declarat că cel puțin 250 de persoane au fost ucise și 1.500 au fost rănite, ceea ce face ca atacul surpriză de sâmbătă dimineața devreme să fie cel mai sângeros atac din Israel din ultimele decenii. În Fâșia Gaza, cel puțin 232 de persoane au fost ucise și cel puțin 1.700 rănite în urma loviturilor israeliene, a declarat Ministerul palestinian al Sănătății.
Luptătorii Hamas au luat un număr necunoscut de civili și soldați captivi în Gaza.
Înainte de zorii zilei de duminică, au fost trase rachete din Gaza spre Israel, care au lovit un spital din orașul de coastă Ashkelon. Spitalul a suferit pagube, a declarat Tal Bergman, un înalt oficial al spitalului.
Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU
O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu şi problema palestiniană va avea loc duminică, în urma violenţelor dintre Israel şi Hamas, a anunţat sâmbătă Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite AFP.
La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat sâmbătă comunitatea internaţională la "eforturi diplomatice pentru a evita o extindere a conflagraţiei" dintre Israel şi mişcarea Hamas.
Antonio Guterres a "condamnat în cei mai fermi termen atacul de sâmbătă dimineaţa al Hamas asupra localităţilor israeliene din apropiere de Fâşia Gaza şi centrul Israelului" şi şi-a exprimat "profunda preocupare pentru populaţia civilă", cerând "cea mai mare reţinere", potrivit unui comunicat al biroului său.
"Violenţa nu poate aduce o soluţie conflictului şi doar o negociere care să ducă la o soluţie cu două state va permite să se ajungă la pace", a subliniat secretarul general al ONU.
Escaladarea de sâmbătă survine în contextul în care negocierile de pace israeliano-palestiniene directe în vederea reglementării conflictului sunt oprite de facto de nouă ani, aminteşte AFP.
Rusia îi îndeamnă pe israelieni şi palestinieni să înceteze focul "imediat"
Rusia i-a îndemnat sâmbătă pe israelieni şi palestinieni să înceteze focul "imediat", exprimându-şi "marea îngrijorare" ca urmare a ofensivei mişcării Hamas împotriva Israelului, relatează AFP.
"Chemăm părţile palestiniană şi israeliană la o încetare imediată a focului, să renunţe la violenţă şi să dea dovadă de reţinerea necesară", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, într-un comunicat.
MAE rus îşi exprimă totodată "cea mai mare preocupare faţă de agravarea bruscă a situaţiei din zona conflictului israeliano-palestinian" şi subliniază că acesta "nu poate fi reglementat prin forţă, ci exclusiv prin mijloace politico-diplomatice".
Viceministrul rus de externe Mihail Bogdanov, emisarul Kremlinului pentru Orientul Mijlociu şi Africa, a anunţat mai devreme sâmbătă că Rusia este "în contact" cu toate părţile interesate, respectiv "cu palestinienii, israelienii şi arabii" pentru a-i îndemna la "reţinere".
"Dacă ne-am fi aşteptat la acest lucru, l-am fi împiedicat", a mai indicat acesta, citat de Interfax.
Peste 100 de morți și 900 de răniți, în urma atacurilor din Israel
Peste 100 de israelieni au murit și 900 au fost răniți în racheta Hamas și atacul terorist de la Beersheba la Ieru salim, a declarat Ministerul Sănătății israelian, potrivit Jerusalem Post.
În plus, numărul persoanelor capturate de către Hamas nu a fost încă confirmat, lăsând comunitatea internațională în așteptare.
Printre cei afectați de această tragedie se numără și Ofir Liebstein, șeful Consiliului Regional Sha'ar Hanegev, care a fost ucis într-un schimb de focuri cu teroriști în timp ce își apăra așezarea în timpul atacului. În prezent, șeful adjunct al consiliului, Yossi Keren, își asumă conducerea pentru a face față crizei în curs de desfășurare.
Iohannis: Căutăm soluţii pentru aducerea în ţară a românilor din Israel
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în jur de 800-900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti, şi că se caută soluţii pentru aducerea acestora în ţară a celor care vor să revină în ţară rapid, lucru care va fi posibil în curând, potrivit Agerpres.
"Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800-900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil cred în curând. Aeroportul din Tel Aviv este închis, dar se lucrează la asta", a spus şeful statului, la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.
Cel puţin 40 de oameni au fost ucişi
Cel puţin 40 de oameni au fost ucişi sâmbătă în Israel de la începutul ofensivei grupării Hamas, care a lansat rachete şi a infiltrat militanţi înarmaţi în localităţi israeliene, au indicat serviciile de salvare Magen David Adom, citate de AFP, EFE, dpa şi TPS.
În acelaşi timp, potrivit Ministerului israelian al Sănătăţii, 779 de persoane rănite au fost internate în spitale israeliene.
Pe de altă parte, cel puţin nouă persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, după ce Israelul a răspuns la atacul Hamas cu lovituri aeriene asupra teritoriului controlat de mişcarea islamistă, au constatat jurnalişti AFP.
Totodată, cel puţin 50 de persoane sunt ţinute ostatice de militanţi palestinieni care au pătruns în Israel, au afirmat surse palestiniene citate de EFE.
Ambasadorul Israelului: Este un atac coordonat de pe uscat, din aer şi de pe mare, împotriva civililor şi militarilor noştri
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, a declarat pentru Euronews că atacul declanşat de organizaţiile teroriste a fost "plănuit cu mare atenţie" şi este "foarte bine organizat", "fiind coordonat de pe uscat, din aer şi de pe mare" şi vizând atât militarii, cât şi civilii israelieni.
”Israel este atacat într-un mod fără precedent, cu cruditate și sălbăticie. Nu vorbim doar de rachete care zboară în zone civile, dar și despre oameni care vin din Fâșia Gaza pe cale aeriană, maritimă și terestră și comit crime. Omoară civili israelieni, răpesc bătrâni... crimele Hamasului nu cunosc limite. În acest sens, nu cred că există precedent, cel puțin nu în ultimii 15-20 de ani - sau poate chiar dintotdeauna. Prin urmare, răspunsul nostru trebuie să fie foarte ferm, trebuie să luăm atitudine pentru a neutraliza această amenințare”, a spus Reuven Azar.
De asemenea, el a subliniat că scopul atacului terorist este de a ucide cât mai mulţi civili israelieni, asupra cărora se trage fără discriminare.
22 de persoane au fost ucise în urma atacului
La câteva ore după începerea atacului, militanții Hamas încă luptau cu puști în interiorul mai multor comunități israeliene, într-o demonstrație surprinzătoare de forțe care a zguduit țara.
Serviciul național de salvare al Israelului a declarat că cel puțin 22 de persoane au fost ucise și sute au fost rănite, fiind cel mai mare atac din Israel din ultimii ani.
Centrul Medical Soroka din orașul Beersheba, din sudul Israelului, a declarat că tratează cel puțin 280 de victime, dintre care 60 în stare gravă, potrivit AP.
Benjamin Netanyahu a convocat Cabinetul de securitate al ţării
Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit cu oficiali de top din domeniul securităţii şi va convoca cabinetul de securitate al Israelului pentru o reuniune la ora 13:30, după atacurile cu rachete lansate în cursul dimineţii din Fâşia Gaza de către gruparea militantă palestiniană Hamas, informează TPS.
Potrivit DPA, Netanyahu le-a transmis cetăţenilor, într-un mesaj video de la cartierul general militar din Tel Aviv, că ţara se află în război. Anunţul său urmează unei declaraţii similare a ministrului apărării al ţării, Yoav Gallant. Israelul şi-a mobilizat rezerviştii militari, iar Gallant a promis că ''Israelul va câştiga acest război''.
"Hamas [organizaţia teroristă] a făcut o greşeală gravă în această dimineaţă şi a lansat un război împotriva statului Israel. Trupele FDI luptă împotriva inamicului în fiecare locaţie", a declarat ministrul apărării Yoav Gallant în urma unei evaluări a situaţiei, conform TPS.
Benjamin Netanyahu a declarat în mesajul video adresat israelienilor că ”Suntem în război şi vom câştiga!”.
אנחנו במלחמה. pic.twitter.com/XNM3l7fEQH
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) October 7, 2023
”Suntem în război și vom câștiga. Inamicul nostru va plăti un preț pe care nu l-a mai cunoscut până acum”, a afirmat Benjamin Netanyahu într-un mesaj video transmis israelienilor.
Trupele israeliene s-au angajat în lupte la sol în mai multe locuri în jurul Fâşiei Gaza
Trupele israeliene s-au angajat în lupte la sol "în mai multe locuri în jurul Fâşiei Gaza" împotriva combatanţilor ce s-au infiltrat "cu ajutorul unor parapante" pe mare şi pe uscat, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene.
"În acest moment, suntem angajaţi în lupte", a declarat locotenent-colonelul Richar Hecht în timpul unei conferinţe de presă online. "Luptăm în unele locuri din jurul Fâşiei Gaza (...) Forţele noastre luptă în acest moment la sol", a adăugat el, fără a oferi alte detalii. "Există răniţi, desigur", a mai spus Richar Hecht.
Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive de sâmbătă asupra Israelului din Fâşia Gaza palestiniană. Înainte de aceasta, armata israeliană a anunţat că un "număr nedeterminat de terorişti" s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza şi a cerut locuitorilor din zonele ce se învecinează cu Gaza să rămână în locuinţele lor.
Liderul braţului armat al mişcării Hamas a anunţat sâmbtă declanşarea unei operaţiuni - "Potopul Al-Aqsa" - împotriva Israelului, lansând sute de rachete dinspre Fâşia Gaza asupra teritoriului israelian.
Armata israeliană a declarat stare de război
Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive de sâmbătă asupra Israelului din Fâşia Gaza palestiniană.
"Forţele de apărare israeliene declară starea de pregătire pentru război", a precizat armata (Israel Defense Forces, IDF) într-un comunicat citat de agenţia israeliană de presă TPS.
"Au avut loc tiruri de rachete pe scară largă spre teritoriul israelian din Gaza, iar teroriştii s-au infiltrat pe teritoriul israelian prin diverse puncte de intrare. Locuitorii din sudul şi centrul ţării trebuie să se afle în imediata apropiere a zonelor protejate, iar cei de la periferia Gaza trebuie să rămână într-un spaţiu securizat", recomandă ministerul.
Cabinetul de securitate se va reuni la ora 13.00, după ce sâmbătă dimineaţă, la ora 9.30, a avut loc o evaluare a situaţiei.
Incidentul de sâmbătă a fost cel mai grav de când Israelul și Hamas au purtat un război de 10 zile în 2021, presa israeliană raportând schimburi de focuri de armă între bande de luptători palestinieni și forțele de securitate în orașe din sudul Israelului.
Comandantul militar al Hamas, Mohammad Deif, a anunțat începerea operațiunii într-o emisiune difuzată de mass-media Hamas, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte.
"Aceasta este ziua celei mai mari bătălii pentru a pune capăt ultimei ocupații de pe pământ", a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete.
O femeie israeliană a fost ucisă, potrivit serviciilor de urgență, în timp ce echipaje de ambulanță au fost desfășurate în zonele din jurul Fâșiei Gaza.
Armata israeliană a declarat că forțele sale operează în interiorul Fâșiei Gaza
"Un număr de teroriști s-au infiltrat pe teritoriul israelian din Fâșia Gaza", a declarat armata într-o declarație, adăugând că locuitorilor din zona din jurul Fâșiei Gaza li s-a spus să rămână în casele lor.
Presa israeliană a relatat că bărbați înarmați au deschis focul asupra trecătorilor în orașul Sderot, în sudul Israelului, iar imaginile care circulă pe rețelele de socializare par să arate ciocniri pe străzile orașului, precum și bărbați înarmați în jeep-uri care se plimbă prin țară.
De asemenea, presa palestiniană a relatat că mai mulți israelieni au fost luați prizonieri de către luptători, iar presa Hamas a difuzat imagini video în care apare un tanc israelian distrus.
În Gaza se auzea vuietul lansărilor de rachete, iar rezidenții au raportat ciocniri armate de-a lungul gardului de separare cu Israelul, în apropierea orașului Khan Younis din sudul țării, și au declarat că au văzut mișcări semnificative de luptători înarmați.
Serviciul israelian de ambulanță a declarat că au fost trimise echipe în zonele din sudul Israelului, în apropiere de Gaza, iar locuitorii au fost avertizați să rămână în interior.
Un grup care reprezintă rezerviștii militari care plănuiau să refuze să participe la antrenamente din cauza obiecțiilor lor față de planurile guvernului de revizuire a sistemului judiciar a cerut rezerviștilor să se prezinte la datorie.
Reacția Ambasadei Israelului în România
”#BREAKING ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ
Statul Israel se confruntă cu un atac terorist de amploare lansat dinspre Gaza în această zi de Şabat care marchează totodată şi sărbătoarea sacră Simchat Torah.
La ora 06.30 dimineața (ora Israelului), teroriştii palestinieni din organizația Hamas au lansat mii de rachete asupra civililor și terorişti s-au infiltrat pe teritoriul israelian.
Israelul va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja cetățenii. Ne vom apăra.”, este postarea apărută pe pagina oficială de Facebook a instituției.