Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interviul lui Elon Musk cu Donald Trump, pe X. Fostul președinte american a dat vina pe Biden pentru războiul din Ucraina

Președintele american Joe Biden este de vină pentru invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, a declarat Donald Trump în timp ce vorbea cu miliardarul Elon Musk într-un interviu acordat luni pe X. Interviul realizat de Elon Musk cu Donald Trump pe platforma X a început cu mare întârziere din cauza unor probleme tehnice. Proprietarul reţelei susţine că evenimentul a fost perturbat de un atac cibernetic „masiv”. El însă nu a publicat dovezi în acest sens.

Într-un atac tăios la adresa actualului președinte, Trump a declarat că Moscova nu ar fi invadat niciodată dacă Biden nu ar fi fost în funcție, relatează euronews.com.

Trump spune că ar fi prevenit războiul din Ucraina, dacă era președintele SUA

Trump a susținut că relația sa "puternică" cu Putin ar fi putut preveni conflictul, spunând că el chiar i-a spus lui Putin să nu ia măsuri.

"M-am înțeles foarte bine cu (președintele rus Vladimir) Putin, iar el m-a respectat", a declarat Trump pentru Musk. "Vorbeam despre Ucraina. I-am spus, nu o face".

"Nu poți să o faci, Vladimir. El a spus 'în niciun caz', iar eu am spus 'în niciun caz'", a spus Trump.

"Rusia a învins Germania împreună cu noi și l-au învins pe Napoleon. Știi, au fost în jur de mult timp".

"Sunt o mare forță de luptă și este foarte nedrept ... Suntem într-o poziție foarte proastă. Și nu am de gând să dau vina, exclusiv, dar pot să vă spun că aș fi putut opri asta", a susținut el.

Ajutorul pentru Ucraina. Trump: UE trebuie să egalizeze cheltuielile cu SUA

Fostul președinte american a vorbit și despre ajutorul acordat Ucrainei, părând să sugereze că UE ar trebui să își egaleze cheltuielile cu SUA.

"Eu spun, 'de ce nu aveți de gând să egalizați? De ce nu plătesc ei ceea ce plătim noi?" i-a spus Trump lui Musk. "De ce Statele Unite plătesc disproporționat mai mult pentru a apăra Europa decât Europa? Asta nu are sens. Este nedrept, iar acesta este un lucru adecvat de abordat".

El a criticat, de asemenea, normele comerciale ale UE, spunând: "Ele profită foarte mult de Statele Unite în comerț".

"Nu sunt la fel de dure ca China, dar sunt rele", a adăugat el.

Trump: ”Zelenski a fost foarte onorabil cu mine”

Trump a continuat apoi să-l laude pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, numindu-l "onorabil" pentru modul în care a gestionat apelul telefonic care a dus la prima punere sub acuzare a lui Trump în 2019.

"Adică, sincer, uite, nu există nimeni care să se simtă mai rău decât mine în legătură cu situația din Ucraina, pentru că știu că nu s-ar fi întâmplat niciodată", a spus Trump, "Îl cunosc pe Zelenski. El a fost foarte onorabil cu mine, pentru că atunci când au mers cu păcăleala Rusiei și au spus că am avut o convorbire telefonică cu el. El a spus că a fost o convorbire telefonică perfectă".

Comentariile lui Trump cu privire la Ucraina vin în urma scurgerilor de mesaje text între JD Vance, alesul său pentru funcția de vicepreședinte, și Charles Johnson, teoretician al conspirației de extremă dreapta, în care Vance denigrează sprijinul SUA pentru Ucraina.

Potrivit Washington Post, Vance i-a spus lui Johnson: "Amice, nici măcar nu răspund la apeluri din Ucraina".

Conversațiile text sunt datate din octombrie 2023 și au coincis cu încercarea republicanilor din Congres de a obstrucționa un pachet de ajutor pentru Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE