Pentru că tehnologia deja ne influențează viața, tinerii se pregătesc din timpul școlii pentru noua piață a muncii. Au fost introduse noi cursuri care se concentrează pe dezvoltarea competențelor digitale și tehnologiei de ultimă oră.
Edmond Maica, profesor Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice: ”Din 10 specializări, cele mai bine plătite două specializări sunt data engineering și machine learning engineer și pe locul cinci este robotics engineer. Pregătim o generație de absolvenți care au foarte multe șanse de angajare cu succes atât pe zona de bază, agricultură, industria alimentară, ingineria mediului, partea de mecatronică și robotică, dar și pe alte zone care țin foarte mult și de machine learning, de inteligența artificială, rețele neuronale.”
Recrutarea forței de muncă se adaptează tendințelor
Irinuca Văduva, director general ECDL România: ”E foarte bine să ne familiarizăm cu tipul ăsta de tehnologii emergente chiar din școală, lucru pe care am început și noi să-l facem, aplicăm module insights pe competențe digitale, pe tehnologii noi chiar de la liceu. Am început să lucrăm cu elevii de liceu și mai ales cu profesorii lor, pe care îi familiarizăm cu aceste concepte și apoi îi și evaluăm și pot să-și obțină o certificare în sensul acesta, dar cheia este educația digitală.”
Și asta pentru că, mai nou, tinerii vor să urmeze o cariera în sfera digitală. Chiar și recrutarea forței de muncă se adaptează tendințelor. Tinerii pot vedea viitoarele locuri de muncă cu ajutorul scenariilor create în realitate virtuală.
Iulia Stănică, șef lucrări Facultatea de Inginerie în Limbi Străini: ”El va folosi o cască de acest tip de VR, va vedea exact prin perspectiva propriei persoane o scenă dintr-un birou de exemplu sau de pe un șantier dacă vorbim despre un inginer în construcții și va avea anumite sarcini de îndeplinit.”
Meseriile preferate în viitor apropiat se preconizează a fi - robotics engeneer, data engeneer, respectiv machine-learning specialist.