Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Înscrierile la grădiniță 2023: mulți copii, puține locuri. Calendarul înscrierilor și alte informații utile

Mulți copii, dar puține locuri la grădinițele de stat, și anul acesta. Iar dacă aleg grădinițele private, părinții trebuie să plătească sute de euro pentru a-și putea trimite copiii acolo. Părinții își pot înscrie copiii în învățământul preșcolar până pe 30 iunie. Important este să prindă un loc.

Reporter: ”Cât de greu este să găsiți o grădiniță în ziua de azi?”

Părinte: ”Foarte greu, foarte greu.”

Reporter: ”De la ce oră sunteți aici?”

Părinte: ”De la opt. Așteptăm de dimineață, sunt oameni aici care așteaptă de la șapte.”

Reporter: ”Cum v-ați documentat să găsiți o grădiniță, ce ați căutat?”

Părinte: ”Proximitatea, în primul rând, să fim cât mai aproape de casă, să nu facem 5 ore până la grădiniță. Cel mai important lucru este să fie aproape de casă, bucătăria, să nu aibă catering, să fie bucătăria proprie.”

Părinții trebuie să aibă dosarele complete și să se informeze despre prețurile meselor sau altor servicii care ar putea costa. O masă pentru un copil poate costa 20-30 de lei pe zi.

Veronica Floroiu, director grădinița ”Dumbrava Minunată”: La dosar trebuie să aibă certificatul de naștere, buletinele părinților, adeverințe de salariat, hotărâri judecătorești acolo unde este cazul. Sunt mai multe criterii de departajare: generale și specifice. Printre criteriile generale regăsim anul acesta împlinirea vârstei de patru sau cinci ani la data de 1 septembrie, domiciliul să se afle în proximitatea unității de învățământ, existența unei surori sau unui frate în unitatea de învățământ în anul școlar în curs, înscris.”

La privat nu sunt criterii de selecție de genul celor de la stat, iar calitatea serviciilor diferă în funcție de prețuri. Cele mai ieftine sunt sub 500 de euro pe lună, urmează cele cu preț mediu între 500-900 de euro și apoi cele premium, care pot ajunge chiar la 1.600 de euro pe lună.

Dan Prediger, director grădiniță privată: ”Cred că un părinte ar trebui să se uite în primul rând dacă e personal calificat, în al doilea rând să verifice câte persoane sunt la grupă, ideal ar fi să fie minimum două persoane calificate la grupă. Să aibă personal suficient pe partea de îngrijire și curățenie, nu educatoarea să facă îngrijirea și curățenia în clasă.”

Potrivit ultimelor date prezentate de Ministerul Educației, în anul școlar trecut, peste cinci sute de mii de copii erau înscriși la grădiniță, adică peste 85%. În România sunt 1.200 de grădinițe.

Actele necesare pentru dosarul de înscriere la grădiniță

  • copie de pe certificatul de naștere al copilului;
  • copie de pe actele de identitate ale părinților/ reprezentantului legal;
  • adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți/reprezentantul legal sau adeverință privind perioada concediului de creștere și îngrijire copil, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru înscrierea în învățământul antepreșcolar;
  • alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere și care sunt analizate în timpul procesului de înscriere.

La dosarul de înscriere se adaugă, la începutul anului școlar, următoarele documente:

  • adeverință de la medicul de familie în care se menționează că respectivul copil este sănătos clinic; adeverința este necesară în prima zi de prezentare a copilului în unitatea de învățământ;
  • avizul epidemiologic/dovada de vaccinare întocmit(ă) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății, cu privire la intrarea copilului în colectivitate, eliberat de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zile înainte de a începe frecventarea unității.

Calendarul înscrierilor la grădiniță, anul școlar 2023-2024

15-30 iunie 2023: În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.

  • Faza 1: 15-20 iunie 2023
  • Faza a II-a: 21-26 iunie 2023
  • Faza a III-a: 27 – 30 iunie 2023

30 iunie 2023, ora 14:00: Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după prima etapă de înscrieri.

3-18 iulie 2023: În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.

  • Faza 1: 3 – 6 iulie 2023
  • Faza a II-a: 7 – 12 iulie 2023
  • Faza a III-a: 13 – 18 iulie 2023

18 iulie 2023, ora 14:00: Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după a doua etapă de înscrieri.

20-30 august 2033: În această etapă se realizează înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri sau din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etape a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la inspectoratul școlar. La această etapă au acces următoarele categorii de copii:

  • copiii care au rămas nerepartizați după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani și de 5 ani;
  • copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;
  • copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin (1^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

31 august, ora 14:00: Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere după etapa de ajustări.

8 septembrie 2023, ora 16:00: Introducerea în SIIIR a tuturor copiilor înscriși în anul școlar 2023 – 2024, în unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar, repartizarea pe formațiuni de studiu

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE