Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,67%, în trimestrul II din 2022, comparativ cu trimestrul II din 2021, iar faţă de trimestrul anterior a fost mai mare cu 8,05%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.
Conform INS, în trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul I 2022, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învăţământ (19,67%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (16,92%).
Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4,88%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (2,78%). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,95%.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.
Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activităţi de servicii (21,07%), tranzacţii imobiliare (17,85%), informaţii şi comunicaţii (16,75%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (15,04%).
Faţă de perioada analizată, cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (8,60%), administraţie publică (6,95%) şi sănătate şi asistenţă socială (2,59%).
Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,71%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 10,85%.
INS menţionează că indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Păstrăv, la munte și la mare. Specialiștii încearcă să aclimatizeze acest pește în Marea Neagră
În curând, vom mânca păstrăv de Marea Neagră. Deși vorbim despre o specie de apă dulce, specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța au început testele de laborator pentru aclimatizarea peștilor care trăiesc în zonele de munte.
O avarie majoră a lasat Craiova fără căldură. Este a doua avarie în mai puțin de o săptămână
O defecțiune la termocentrala care furnizează agentul termic în Craiova i-a scutit pe locuitori de cenușa care se așternea peste oraș. În același timp, însă, oamenii au rămas și fără apă caldă în locuințe.
UPDATE Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care minorii pot fi tratați și de medici care nu sunt pediatri
Ministrul Sănătății spune că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a murit așteptând transferul la un alt spital.
Cazinoul din Constanța, aproape gata. Reabilitarea clădirii a costat peste 200 de milioane de lei
Cazinoul din Constanța ar putea fi redeschis până la finalul anului, după mai bine de patru ani de la începerea restaurării. O parte dintre lucrări au fost finalizate, iar schelele care acopereau edificiul au fost înlăturate pentru ca monumentul să poată fi admirat de pe faleză.
Legea salariului minim european, promulgată de Iohannis. Salariul minim ar urma să fie 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind salariul minim european. Potrivit negocierilor dintre Guvern, sindicate și patronate, acesta ar trebui să fie 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025.
West Side Christmas Market 2024. Când se deschide Târgul de Crăciun din Sectorul 6, ce atracții sunt și cum poți ajunge
West Side Christmas Market își redeschide porțile în Parcul Drumul Taberei pe 28 noiembrie. Organizat de Untold Universe în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, târgul ajunge la a patra ediție.