Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,67%, în trimestrul II din 2022, comparativ cu trimestrul II din 2021, iar faţă de trimestrul anterior a fost mai mare cu 8,05%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.
Conform INS, în trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul I 2022, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învăţământ (19,67%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (16,92%).
Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4,88%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (2,78%). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,95%.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.
Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activităţi de servicii (21,07%), tranzacţii imobiliare (17,85%), informaţii şi comunicaţii (16,75%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (15,04%).
Faţă de perioada analizată, cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (8,60%), administraţie publică (6,95%) şi sănătate şi asistenţă socială (2,59%).
Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,71%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 10,85%.
INS menţionează că indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Percheziții la penitenciarele Poarta Albă și Slobozia, într-un dosar privind traficul de droguri. A fost verificată și celula lui Vlad Pascu
22 de percheziții au avut loc în penitenciarele Poarta Albă și Slobozia, iar în șase dintre celule, ofițerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate au descoperit substanțe interzise.
România are 5000 de militari străini. Aproximativ 1500 sunt soldați ai armatei SUA
România are pe teritoriul său peste 5000 de militari străini, detașați din nu mai puțin de 17 țări. Dintre aceștia, aproximativ 1500 de americani se află în misiuni la baza Mihail Kogălniceanu, Deveselu și la Câmpia Turzii.
Scenarii de concedieri și reorganizări în Guvern. Cum ar putea dispărea peste 1.800 de posturi din instituțiile statului
Guvernul face primii pași pentru reducerea cheltuielilor. Aproape două mii de posturi din Guvern și instituțiile subordonate vor fi eliminate, iar unele departamente comasate.
Ce fel de elev a fost Brâncuși. O vizită la școala din Craiova unde a început să studieze întâia oară sculptura
Constantin Brâncuși fost inițiat în arta sculpturii la 18 ani, când a devenit elev al Școlii Superioare de Meserii din Craiova. El a avut medii generale peste nota 9, însă a fost și sancționat în ultimul an școlar, când a primit nota trei la Conduită.
Minus 13 grade, la Constanța: păsările exotice și animalele, ajutate pe perioada gerului
Urmează zile geroase cu măsuri speciale pentru animăluțele de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Delfini, păsări exotice, zebre și ale animale au nevoie de hrană specială, dar și de culcușuri călduroase.