Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,67%, în trimestrul II din 2022, comparativ cu trimestrul II din 2021, iar faţă de trimestrul anterior a fost mai mare cu 8,05%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.
Conform INS, în trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul I 2022, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învăţământ (19,67%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (16,92%).
Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4,88%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (2,78%). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,95%.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.
Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activităţi de servicii (21,07%), tranzacţii imobiliare (17,85%), informaţii şi comunicaţii (16,75%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (15,04%).
Faţă de perioada analizată, cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (8,60%), administraţie publică (6,95%) şi sănătate şi asistenţă socială (2,59%).
Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,71%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 10,85%.
INS menţionează că indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Beneficii în anul austerității. Pensionarii cu venituri mici și medii vor primi un ajutor financiar
În anul austerității, guvernul e dispus să ofere beneficii „ponderate”. Pensionarii cu venituri mici și medii vor primi un ajutor de la stat în prima parte a anului. Indexarea pensiilor de la 1 septembrie rămâne, deocamdată, sub semnul întrebării.
Programul Rabla 2025. Ce buget e alocat pentru acest an și care sunt actele necesare pentru înscriere
Rabla Clasic și Plus continuă și în 2025. Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat la Euronews România că așteaptă finalizarea bugetului de stat, ca mai apoi să stabilească bugetul pentru programele Rabla.
Ministerul Sănătății: Două dintre centrele pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș, sancționate și în 2024
Inspectorii sanitari au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 32.000 de lei în urma controalelor efectuate în această perioadă în cele patru centre rezidențiale pentru copiii cu deficiențe neuro-psihiatrice din Târgu Mureș, două dintre acestea fiind sancționate și anul trecut.
Autostrada care scoate aglomerația din București. Din aprilie, oficialii spun că se va putea circula integral pe segmentul Sud din A0
A zero este una dintre cele mai importante invesții făcute în ultima perioadă în infrastructura rutieră de la noi. Iar diferențele între noua și vechea centură a Capitalei sunt uriașe.
„Alba-neagra” cu pensiile. PSD propune creșterea lor de la 1 septembrie, PNL și UDMR nu pot face promisiuni
Subiectul majorării pensiilor de la 1 septembrie este departe de a fi închis. În timp ce premierul Marcel Ciolacu crede în indexarea acestora cu rata inflației, liderul PNL și ministrul de finanțe spun că acest lucru nu este posibil.