Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incident la un exercițiu militar din Polonia, unde participă și români. Două proiectile au ajuns într-un sat de lângă poligon

Românii care participă la un exercițiu militar din Polonia au fost protagoniștii unui incident. În timpul tragerilor, două proiectile au nimerit o clădire dintr-un sat aflat în apropierea poligonului de tragere South Hills.

Incidentul a avut loc în satul Bemowo Piskie, din regiunea Mazury. Anunțul a fost făcut atât de Ministerul Apărări din România, cât și de partea poloneză. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Incident la un exercițiu militar din Polonia

23/08/2024 , 11:48

Un proiectil ar aparține românilor

În presa din Polonia, un oficial militar polonez spune că obuzele care au lovit clădirea ar aparține românilor.

"În timpul acestora, unul dintre proiectilele din subunitatea română a lovit un bloc de locuințe. Din fericire, nimeni nu a fost rănit", a spus căpitanul Małgorzata Misiukiewicz, citată de RMF24. Ea a adăugat că nu există informații dacă au existat locuitori în clădire când obuzul a lovit-o. Însă potrivit informațiilor neoficiale date de reporterul RMF FM Piotr Bułakowski, nu se afla nimeni în acea cameră.

La locul incidentului s-a deplasat și primarul din Bemowo Piskie.

Este vorba de românii din Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians", detașament care se numește „Gheparzii de Fier" și care au participat la un exercițiu în comun cu structurile de apărare antiaeriană poloneze ale Diviziei 16 Mecanizată. Este un exercițiu integrat CALFEX (Combined Arms Live Fire Exercise), în care tragerile sunt reale, iar militarii sunt sprijiniți de elicoptere și avioane de luptă și structuri din cadrul artileriei terestre.

Se fac cercetări pentru a se determina, printre altele, dacă proiectilele proveneau de la sistemele antiaeriene operate de români. Tragerea a avut loc pe poligonul de antrenament Orzysz, după cum a spus colonelul Marek Pawlak, la Radio ZET, care a precizat că "Se știe că astfel de incidente se mai întâmplă".

Comunicat Ministerul Apărării: "Joi, 22 august, Detașamentul de apărare antiaeriană Sky Guardians a executat o ședință de tragere de noapte cu sistemele Gepard din dotare, în Poligonul South Hills, din Polonia.

La ora 22.30, comandantul detașamentului a fost informat ca două elemente de muniție au căzut în satul Bemowo Piskie, aflat în proximitatea poligonului, provocând pagube materiale.

Comanda detașamentului va pune la dispoziția poliției militare poloneze, care cercetează cauza, toate datele și informațiile necesare clarificării circumstanțelor în care s-a produs acest eveniment.

Detașamentul de Apărare Antiaeriană generat de structurile de apărare antiaeriană ale Armatei României se află la a XV-a rotație în Bemowo Piskie Training Area, având misiunea de asigurare a Prezenței Înaintate Consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianței (enhanced Forward Presence), în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia. Pe timpul celor șase luni de misiune, cei aproximativ 100 de artileriști antiaerieni români participă la exerciții și activități de instruire alături de camarazi americani, britanici, croați și polonezi, cu scopul îmbunătățirii coeziunii și creșterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO."

„Aseară, la poligonul Bemowo Piskie, din cadrul terenului de instrucție Orzysz, în timpul tragerilor aliate cu militari români, ni;te proiectile au ricoșat și au avariat o clădire situată în apropierea poligonului. Nicio persoană nu a fost rănită. Toate pagubele vor fi compensate cât mai curând posibil”, au precizat polonezii, prin comandamentul RSZ.

În Polonia sunt prezenți peste 100 de militari români, contingent care face parte din Programul de Prezență Înaintată Întărită a NATO pe Flancul Estic. Românii au mers acolo cu sisteme antiaeriene Gepard. Grupul de luptă din Polonia este condus de SUA, iar românii participă la aceste exerciții începând cu aprilie 2023.

  • Gepard este un sistem de artilerie antiaerian blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiții meteorologice, ziua și noaptea și în condiții de bruiaj radioelectronic, după cum precizează Forțele Terestre Române.
  • Un sistem Gepard este dotat cu două tunuri de calibrul 35 mm, cu o cadență de tragere de 550 lovituri pe minut a fiecărui tun. Distanța de observare a radarului de cautare este de 15 km, iar distanța de observare a radarului de urmarire este de 13 km.
  • Sistemul Gepard are un echipaj format din trei persoane și poate opera asupra unor ținte care au viteza maximă de 300 de metri pe secundă, iar distanța eficace de tragere este de 3.500 de metri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE