Începe procesul în care compania Pfizer și BioNTech cer României 564 de milioane de euro pentru 29 de milioane de doze de vaccin comandate în timpul pandemiei – doze la care autoritățile au renunțat și refuză să le plătească.
Depunerea documentelor la Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles, unde are loc procesul, va avea loc în 5 etape, până în 2025. În această perioadă vor avea loc și audieri.
Procese similare au fost intentate și Poloniei, și Ungariei.
Pfizer și BioNTech au dat în judecată România, Polonia și Ungaria, pentru că au renunțat la dozele de vaccin anti-Covid comandate de Comisia Europeană în numele lor și, drept urmare, au refuzat să le achite.
România, judecată pentru cele 29 de milioane de doze de vaccin
În cazul României, vorbim despre aproape 29 de milioane de doze de vaccin, în valoare de 564 de milioane de euro.
La această sumă se adaugă și o dobândă de 9,5%, dar și plata tuturor costurilor și cheltuielilor de judecată aferente procesului.
În cazul Poloniei, vedem că este vorba despre 60 de milioane de doze, care costă 1,2 miliarde de euro, în timp ce Ungariei i se cere să achite 60 de milioane de euro, pentru 3 milioane de doze.
În total, în timpul pandemiei, Comisia Europeană a încheiat trei contracte cu Pfizer pentru 2,4 miliarde de doze, care erau împărțite țărilor membre în funcție numărul populației, României îi revenea un procent de 4,3.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că problemele au apărut la al treilea contract semnat de Comisia Europeană. Din 1,8 de miliarde de doze de vaccin, comandate pentru toate țările membre, României îi reveneau 39 de milioane.
Din acest număr, 3 milioane au fost cumpărate, iar 7,5 milioane au fost vândute. Restul, de aproape 29 de milioane, sunt subiectul acestui litigiu.
Important este de spus că în paralel cu acest proces, DNA a deschis un dosar în care sunt cercetați fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, care ar fi cumpărat un număr mult mai mare de doze de vaccin decât era necesar, adică 52,8 milioane de doze în plus. Astfel, ar fi prejudiciat bugetul statului cu peste un miliard de euro.