Parchetul European a anunțat zilele acestea că anchetează modul în care Uniunea Europeană a achiziționat vaccinurile anti-Covid în perioda de apogeu a pandemiei. Cu toate acestea, Parchetul nu a specificat nimic despre detaliile investigației (cine anume va face obiectul anchetei sau care sunt potențiale infracțiuni).
De câteva luni de zile, presiunea s-a acumulat asupra șefei Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a recunoscut că a schimbat mesaje cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timp ce Uniunea negocia cu respectiva companie contractul de achiziționare a vaccinului. Într-o analiză recentă, jurnaliștii de la Politico au explicat ce anume ar putea urma în cadrul investigației Parchetului European.
Conversațiile dintre von der Leyen și șeful Pfizer, motiv de anchetă?
În aprilie 2021, Ursula von der Leyen a declarat pentru „New York Times” că a făcut schimb de mesaje cu CEO-ul Pfizer timp de o lună, înainte de semnarea contractului de către UE cu gigantul farmaceutic american. În cadrul acordului, Comisia s-a angajat să cumpere 900 de milioane de vaccinuri Pfizer-BioNTech în numele membrilor UE, cu opțiunea de a cumpăra ulterior alte 900 de milioane. Acest episod a stârnit controverse. Șefa Comisiei Europene a fost acuzată de unele voci că a acționat independent, ocolind canalele oficiale de dialog. Mai mulți jurnaliști au cerut publicarea mesajelor respective, însă acestora li s-a spus că respectivele mesaje nu mai există. Ombudsmanul a catalogat acest lucru drept „administrare defectuoasă”. Comisia a replicat că nu poate furniza textele pentru că „nu sunt păstrate documente efemere”.
Un alt organism de supraveghere al UE, Curtea de Conturi Europeană, a desfășurat o anchetă independentă. Agenția a descoperit că von der Leyen a intervenit în primele discuții cu Pfizer și a încheiat un acord preliminar personal, ignorând canalele protocolare de negociere. Un oficial Pfizer a declarat săptămâna trecută Parlamentului European că Pfizer nu și-a negociat contractul de achiziționare a vaccinului prin mesaje text. Nu este clar însă ce decizii politice sensibile au fost luate în cadrul acelor negocieri preliminare cruciale despre care nu există nici o înregistrare publică.
Șefa Comisiei, implicată într-un scandal similar în Germania
Misiunea Parchetului European este de a investiga utilizarea abuzivă a fondurilor UE. Cele mai multe dintre vaccinuri au fost plătite în cele din urmă de statele membre ale UE. Cu toate acestea, 2,5 miliarde de euro, din banii UE, au fost folosiți pentru a finanța unele dintre costurile inițiale ale producției de vaccinuri. Ținând cont că Parchetul European cercetează fapte de natură penală, lucrurile s-ar putea agrava pentru Ursula von der Leyen, în cazul în care aceasta va fi inclusă în anchetă.
În trecut, von der Leyen a fost implicată într-un scandal similar, în timp ce se afla în funcția de ministru al Apărării în Germania. În timpul investigației respective care viza acordarea unor contracte profitabile, a rezultat că au fost șterse date de pe telefoanele lui von der Leyen, împiedicând astfel utilizarea lor în anchetă. Von der Leyen nu este complet străină de industria farmaceutică. Soțul acesteia, Heiko von der Leyen este medic și director medical al unei companii de biotehnologie din SUA, Orgenesis.
Ce urmează
Premierul albanez Edi Rama a făcut furori la începutul acestei luni când a recunoscut că ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio, a încălcat regulile contractului de achiziție a vaccinurilor, oferind Albaniei mai multe astfel de vaccinuri la începutul pandemiei, pe baze umanitare. Totuși, acest lucru ar fi în afara atribuțiilor Parchetului European, deoarece vaccinurile au fost achiziționate cu fonduri italiene, iar donația respectivă nu pare să îndeplinească standardul „interesului public extrem de ridicat”.
În continuare ne-am putea aștepta la mai multe zvonuri de la Bruxelles, cel puțin până când anchetatorii vor oferi mai multe detalii despre investigație.