Pfizer-BioNTech au dat în judecată România pentru că nu a mai plătit dozele de vaccin pe care le-a comandat în mai 2021. De cealaltă parte, reprezentanții statului român spun că, odată ce nu au primit efectiv vaccinurile, evident că nu s-a făcut nicio plată.
România, acuzată că nu a achitat dozele de vaccin anti-Covid comandate, produse de Pfizer-BioNTech
Ar fi vorba despre 550 de milioane de euro, echivalentul a aproximativ 30 de milioane de doze anti-COVID, produse de Pfizer și BioNTech. Cele două companii care au creat împreună serul acuză România că nu și-a respectat angajamentele luate în mai 2021. Instituțiile de la noi, însă, spun că atunci s-a făcut, de fapt, un necesar cu privire la dozele care ar fi utile României în perioada următoare, însă amendamentul invocat de cele două companii nu a fost semnat de Ministerul Sănătății, dozele nu au fost primite, așa că România nu avea, de fapt, ce să achite.
Plângerea a fost înregistrată la o instanță din Bruxelles, iar primul termen de judecată urmează să fie la finalul lunii februarie a acestui an. Reprezentanții Guvernului au mai spus că, evident, România va merge acolo.
De precizat că s-a ajuns în această etapă după ce toate părțile implicate susțin că au depus toate eforturile pentru a se ajunge la o înțelegere, însă discuțiile, evident, nu au dus la nicio rezolvare. Astlfe, Pfizer și BioNTech spun că țara noastră trebuie obligată prin instanță să își respecte angajamentele luate prin contractul din mai 2021 și, de cealaltă parte, în decembrie anul trecut, ministrul Sănătății spunea că știe că există această problemă, dar nu este posibil ca țara noastră să comande, să primească și să plătească doze de vaccin pe care, de fapt, știe că nu le va folosi.
România este a treia țară europeană dată în judecată de compania farmaceutică, după Ungaria și Polonia.
Fostul premier Florin Cîţu și foştii miniştri ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, anchetați de DNA pentru achiziţia de vaccinuri din pandemie
În decembrie 2023, DNA a solicitat urmărirea penală pentru Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, într-un dosar legat de achizițiile de vaccinuri în pandemie. Cîţu este urmărit penal pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în acest dosar.
„În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”, potrivit DNA.
De asemenea, Andrei Baciu, preşedintele demisionar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în același dosar.