Părinții sunt dispuși să plătească sute de lei pentru a-și înscrie copilul la o școală mai bună sau mai aproape de locul de muncă. Astfel, rețelele de socializare sunt pline de postări cu astfel de cereri. Cei care au o astfel de viză, dar nu locuiesc la adresa respectivă pot primi doar o amendă.
Internetul este plin de anunțuri prin care părinții pot obține o viză de flotant pentru a-și înscrie copilul la școala preferată. Cum înscrierile pentru învățământul primar încep pe 11 aprilie, fenomenul a luat deja amploare.
Cât costă o viză de flotant în București
Prețurile pentru vizele de flotant variază mult în funcție de zonă. Pornesc de la aproximativ 500 de lei și pot ajunge și la o mie de lei sau chiar să depășească această sumă, dacă vorbim despre zonele din centrul Capitalei. Cu toate acestea, rețelele de socializare sunt pline de postări venite din partea părinților. De exemplu, într-una dintre postări vedem că un părinte caută pe cineva care să-l ajute cu o viză de flotant pentru a-și putea înscrie copilul la școala 46 din București.
Într-o altă postare, un alt părinte, scrie că are nevoie de viză de flotant pentru a-și înscrie fetița la școala 80 din sectorul 3. În comentarii, o persoană i-a scris că-l poate ajuta. Apoi, acea persoană a primit cereri și din partea altor părinți, care au nevoie și ei de viză de flotant pentru aceeași zonă. Și postări de genul acesta sunt multe. Iar pe lângă efortul financiar pe care sunt gata să-l facă, părinții, practic, vor fi nevoiți să petreacă și ore bune în trafic în fiecare dimineață pentru a-și duce copilul la școala favorită.
Ce condiții sunt impuse părinților pentru înscrierea copiilor într-o unitate de învățământ
Părinții însă trebuie să știe că își pot înscrie copilul la o școală chiar dacă nu locuiesc în apropierea acesteia. Și asta dacă îndeplinesc mai multe condiții, cum ar fi: dacă părinții sau bunicii muncesc în circumscripția unității școlare sau dacă au fost elevii școlii respective.
Cât despre persoanele care oferă vize de flotant, trebuie să știe că nu au voie să înscrie într-un singur apartament mai mult de 10 persoane. Dacă depășesc această limită, vor plăti o amendă, care pornește de la 75 de lei și poate ajunge la 150 de lei. Măsura a fost luată anul trecut, după ce au existat mai multe situații în care într-un singur apartament erau înscrise chiar și peste 18 mii de persoane, care aveau nevoie de o viză de flotant ca să-și facă buletin în București.
Într-o intervenție la Euronews, Andreea Ionescu, fondatoarea asociației „Părinții cer schimbare” spune că cei vor să-și înscrie copiii la școală trebuie să fie mai atenți când optează pentru o anumită unitate de învățământ.
Andreea Ionescu, Părinții cer Schimbare: ”Cred că dacă fiecare părinte ar rămâne la școala la care este arondat ar putea să petreacă acest timp pe care-l petrece în trafic 1-2 ore, susținând școala la care este copilul, militând pentru o educație mai bună și astfel încât toate școlile ar încerca, ar trebui să devină mai bune și școala de lângă casă să fie cea mai bună opțiune. Cumva trebuie să fim înțelepți și să găsim un echilibru astfel încât copilul să se dezvolte armonios și să aibă parte de acea copilărie de care toată lumea spune în cărți că e cea mai frumoasă parte a vieții. În momentul de față, gimnaziul este un chin pentru elevi și de ce să contribuim și cu această goană prin orașele mari, căutând cea mai bună școală?”
Reacția Ministerului Educației
Pe de altă parte, Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației a spus la Euronews că nu vede o problemă în decizia părinților de a-și face viză de flotant.
Florin Lixandru, secretar de Stat în Ministerul Educației: ”Câtă vreme aduce un dosar cu viză de flotant eliberată de o nouă instituție a statului, tu ca instituție nu-ți problema cum a fost primită acea viză? Pentru că, cu siguranță cei care au depus dosarul la poliție au depus o declarație și niște înscrisuri în baza cărora a fost eliberat această viză de flotant. Nu conțin criteriile pentru că criteriul apartenenței la circumscripția școlară este respectat fie prin domiciliu stabil în circumscripția școlară, fie prin reședința care este dovedită prin viza de flotant.”
O soluție ar fi ca în zonele aglomerate, precum cartierele noi sau ansamblurile rezidențiale să fie construite școli și grădinițe noi.
Regula impusă de MAI, cu privire la viza de flotant
Goana după vizele de flotant a fost una destul de mare în anii trecuți, dar a fost atenuată în 2020. Ministerul Afacerilor Interne a luat o măsură destul de importantă. Este vorba de mai multe reguli noi pentru obținerea vizei de flotant, cum ar fi:
- solicitantul are obligația să stea cel puțin 15 zile pe lună în locuința unde are viza de flotant, iar dacă la aceeași adresă figurează mai mult de două persoane, atunci poliția este obligată să facă verificări;
În cazul în care sunt descoperite nereguli vor fi aplicate sancțiuni.
Totuși, părinții trebuie să aibă în vedere că dacă își trimit copiii la o clasă supraaglomerată dintr-o școală trebuie să aibă în vedere că educația nu va mai fi de aceeași calitate având în vedere că un cadru didactic nu poate acorda aceeași atenție unui număr de 30 de elevi.