Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Începe Consiliul JAI, din Luxemburg, cu miză pentru Romania. Se discută funcționarea spațiului Schengen

În Luxemburg începe Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) al Uniunii Europene, care are o miză importantă și pentru România și Bulgaria.

Miniștrii de Interne discută despre funcționarea spațiului Schengen, la scurt timp după de ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a precizat că are speranța că, până la finalul acestui an, România va adera complet, adică inclusiv cu frontierele terestre. Predoiu spunea că România a începlinit deja și ultimele condiții puse de Austria, pentru a primi votul acestei țări.

Cu toate acestea, subiectul aderării în sine nu se regăsește pe agenda Consiliului JAI din 10 octombrie. Însă ceea ce vor discuta miniștrii de Interne va fi doar o analiză a modului în care cele două țări au aplicat acel acquis Schengen.

Începe Consiliul JAI, din Luxemburg, cu miză pentru Romania

Totodată, va fi făcut și acel raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate. Printre temele de dezbatere se numără și creșterea rezilienței frontierelor externe ale României.

Atât România, cât și Bulgaria au intrat în Schengen cu frontierele aeriene și cu cele maritime începând cu 31 martie 2024, după decizia JAI de pe 30 decembrie 2023. Atunci, Consiliul a decis eliminarea controalelor de la frontierele aeriene și maritime ale României și Bulgariei.

În urmă cu câteva zile, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a susținut aderarea și cu frontierele terestre a României și Bulgariei până la finalul lui 2024. Această decizie ar putea să fie luată în decembrie 2024, la Consiliul JAI care va avea loc la Bruxelles.

Maria Moiș, jurnalist Euronews: „Țara noastră speră că aici vom primi semnale pozitive în legătură cu viitorul României în spțiul Schengen, adică faptul că vom putea să sperăm că anul acesta se va lua o decizie ca România și Bulgaria să fie, în cele din urmă, în spațiul Schengen. Este o așteptare de 13 ani. În ultima vreme, toți oficialii UE au spus că România începlinește condițiile. De altfel, nu are nimeni ce să-i reproșese României, pentru că și-a îndeplinit toate condițiile care apar și în ddecizia de aderare parțială.

Va ajunge în scurt timp aici, la Consiliu, și Gerhard Karner, de această dată în calitate de ministru interimar de Interne al Austriei, ceea ce complică puțin lucrurile sau temporizează calendarul de aderare pentru că guvernul interimar este puțin probabil că își va asuma astăzi o poziție aici. Dar rămâne de văzut ce se va întâmpla în spatele ușilor închise. Nu este neapărat un teren propice, pentru că s-au tot impus controale suplimentare la granițe, dar, oficial, din interiorul UE, sunt asigurări că spațiul Schengen nu se suspendă. Va veni și ministrul român Predoiu pentru a prezenta raportul privind România”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE