Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul de Interne: Decizia intrării României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată anul acesta

Cătălin Predoiu are speranța ca până la finalul anului 2024 să aderăm complet la Spațiul Schengen. Ministrul de Interne spune că România a îndeplinit condițiile impuse de Austria, anul trecut, pentru aderarea și cu frontierele terestre la spațiul de liberă circulație. Totuși, Predoiu spune că subiectul nu se va regăsi pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 10 octombrie.

Ministrul de Interne, optimist cu privire la aderarea completă în Spațiul Schengen

Predoiu a precizat că a fost la Viena, Praga și München pentru a promova dosarul României și chiar s-a întâlnit cu ministrul interimar austriac de Interne, Gerhard Karner. Viena încă nu și-a exprimat public poziția cu privire la dosarul de aderare.

Consiliul JAI urmează să aibă loc peste două zile. Ministrul Afacerilor Interne pare încrezător că o decizie pozitivă privind aderarea cu frontierele terestre ar putea fi luată până la finalul anului.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: „Am demonstrat cu argumente logice, dar care țin și de realitatea din teren, că decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024. Sunt convins că în Consiliul JAI din 10 octombrie vom primi semnalele pentru care am muncit permanent, astfel încât să se deschidă perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024. Concret, în consiliul JAI din 10 octombrie, se va discuta Eurobarometrul Schengen, adică situația din toate țările membre Schengen, fără ca pe ordinea de zi să fie luarea unei decizii, dar, în același timp, am acționat diplomatic pentru ca în acest Consiliu să primim semnale puternice de sprijin pentru luarea unei decizii pozitive până la finalul acestui an”.

Predoiu spune că este în contact cu preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană şi cu miniştrii de interne din statele UE „pentru a ne promova obiectivul”.

„Am insistat în aceste discuţii pe meritele şi rezultatele României în protejarea frontierelor naţionale şi ale UE, combaterea migraţiei iregulare şi ilegale şi aplicarea impecabilă a tuturor sistemelor şi codurilor Schengen”, a mai adăugat el.

România a intrat în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime anul trecut. 

„Decizia Consiliului European a fost însoţită de o serie de măsuri adiacente de întărire a controlului la frontieră şi operare a codurilor şi sistemelor Schengen, pe care Ministerul Afacerilor interne le-a îndeplinit complet, impecabil. Ministerul Afacerilor Interne va continua să desfăşoare demersuri diplomatice intense pentru atingerea obiectivului Schengen inclusiv cu frontierele terestre”, a completat ministrul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE