Donald Trump, președintele ales al SUA, a depus luni jurământul și a preluat oficial al doilea mandat, la conducerea celei mai mari democrații a lumii. Euronews România transmite cele mai importante momente de la inaugurarea celui de-al 47-lea președinte al SUA.
Filtrează după categorie
Toate
Ceremonie
Program
Context
Trump a trecut în revistă trupele militare
Trump a urmat protocolul tradițional care viza și o trecere în revistă a trupelor militare. Trecerea în revistă este o ceremonie tradițională care are loc de obicei pe treptele Capitoliului Statelor Unite. Dar, la fel ca restul festivităților de astăzi, aceasta a avut loc la interior
Trump și Vance au urmărit ceremonia de pe o scenă improvizată cu un covor roșu. Mai târziu, Trump s-a apropiat de trupe împreună cu soția sa, Melania.
Ulterior Trump a părăsit Capitoliul și s-a îndreptat spre Capital One Arena.
Trump a făcut primele nominalizări pentru Cabinetului său
Imediat după depunerea jurământului, președintele Donald Trump - înconjurat de prima doamnă, Melania Trump, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, liderul majorității din Senat, John Thune și liderul minorității din Senat, Charles E. Schumer, printre alți lideri ai Congresului - a semnat documente referitoare la numirile sale la nivelul Cabinetului.
Unul dintre primele documente semnate de Trump în calitate de președinte a fost o declarație în care sunt prezentate persoanele nominalizate în Cabinetul său, printre care se numără Pam Bondi pentru funcția de procuror general, Pete Hegseth pentru conducerea Pentagonului și Robert F. Kennedy Jr. pentru funcția de secretar al sănătății. Printre persoanele nominalizate în sub-cabinetul său se numără loialistul Kash Patel pentru funcția de director al FBI, celebrul medic Mehmet Oz pentru funcția de administrator al Centers for Medicare and Medicaid Services și fostul ambasador al SUA în Mexic Christopher Landau pentru funcția de subsecretar de stat.
În total, Trump a trimis Senatului nominalizări oficiale pentru 22 de numiri la nivelul Cabinetului, 47 de funcții din subordinea Cabinetului, 31 de desemnări interimare și 15 președinți de comisii și președinți interimari.
El a emis, de asemenea, o proclamație prin care a ordonat ca drapelul SUA să fie arborat în întregime în zilele inaugurării.
Învestirea lui Donald Trump, în imagini
Iată o selecție cu principalele momente de la ceremonia de învestire în funcție a lui Donald Trump.
sursă foto: Profimedia Images
Donald Trump: „Voi pune America pe primul loc. Vom fi invidiați de toate națiunile”
Donald Trump a făcut primele declarații, după ce a depus jurământul luni, în calitate de cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite.
În primul discurs susținut după depunerea jurământului, Trump a afirmat că „epoca de aur a Americii începe chiar acum”.
„Din această zi, țara noastră va înflori și va fi respectată din nou în întreaga lume”, a spus liderul de la Casa Albă.
Trump le-a mulțumit vicepreședintelui J.D. Vance, precum și foștilor președinți americani.
„Epoca de aur a SUA începe acum. Din acest moment, țara noastră va înflori. (...) Voi pune America pe primul loc. Vom fi invidiați de toate națiunile”, a menționat Trump.
Donald Trump este al 47-lea președinte al Statelor Unite
Donald Trump a depus jurământul și este oficial al 47-lea președinte al Statelor Unite.
„Eu, Donald John Trump, jur solemn că voi servi cu credință în funcția de președinte al Statelor Unite și voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite. Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a spus Trump.
J. D Vance a depus jurământul ca vicepreședinte al SUA
J. D Vance a depus jurământul ca vicepreședinte al SUA. Politicianul a fost întâmpinat cu aplauze de cele 800 de persoane prezente în rotonda Capitoliului.
„Eu, James David Vance jur solemn că voi sprijini și apăra Constituția Statelor Unite împotriva tuturor inamicilor, interni sau externi. Iau aceasta obligație liber și nu am nici o rezervă, așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a spus J. D Vance.
Trump a ajuns în Rotonda Capitoliului. Liderul de la Casa Albă, întâmpinat cu aplauze
Președintele ales Donald Trump a ajuns în Rotonda Capitoliului și urmează să depună jurământul. Alături de el este și J.D Vance, vicepreședintele ales al SUA, împreună cu liderii din Senat și Camera Reprezentanților.
De asemenea, copiii lui Donald Trump, Don Jr., Eric, Ivanka, Barron șiTiffany, sunt prezenți la învestitură.
Nu mai puțin de 800 de persoane asistă la depunerea jurământului.
Foști președinți americani, invitați la învestitura lui Donald Trump
Foștii președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton iau parte la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump. Foștii lideri de la Casa Albă au fost aplaudați de oamenii invitați la Capitoliu.
Michelle Obama, fosta Primă Doamnă, nu ia parte la ceremonie. În schimb, Hillary Clinton și Laura Bush asistă la eveniment.
sursă foto: AP
Miliardarii din domeniul tehnologiei participă la învestirea lui Donald Trump
La ceremonia de învestirea a lui Donald Trump participă Elon Musk, proprietarul Tesla și al platformei sociale X, alături de Sundar Pichai, directorul executiv al gigantului Google, precum și Jeff Bezos, proprietarul Amazon.
Proprietarul Facebook, Mark Zuckerberg, și directorul general al Apple, Tim Cook, sunt prezenți, de asemenea, la Capitoliu.
Mai mult, la ceremonie participă Sam Altman, directorul executiv al companiei Open AI. Shou Chew, directorul executiv al Tiktok, se află în Rotonda Capitoliului și se află află în ultimul rând.
sursă foto: AP&Profimedia
Donald Trump a plecat spre Capitoliu
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a plecat de la Casa Alba către Capitoliu, acolo unde va avea loc ceremonia de depunere a jurământului. În aproximativ o oră, Trump va prelua mandatul și va deveni oficial al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.
Donald Trump va depune jurământul în Rotonda Capitoliului și va fi pentru prima oară în ultimii 40 de ani când ceremonia de învestire a unui președinte american va ava loc în interior. Decizia a fost luată din cauza vremii extreme.
Donald Trump, primit la Casa Albă de Joe Biden
Donald Trump și soția sa, Melania Trump, au fost primiți la Casa Alba de Joe Biden și soția sa, Jill Biden. Este ultimul eveniment înainte de plecarea la Capitoliu, unde Trump va depune jurământul de președinte.
Potrivit euronews.com, Joe Biden i-a transmis lui Donald Trump: „Bine ați venit acasă!”
Joe Biden a primit-o la Casa Albă pe Kamala Harris
Joe Biden, încă președintele Statelui Unite ale Americii, a primit-o la Casa Albă pe vicepreședinta Kamala Harris. În scurt timp, la Casa Alba vor ajunge și Donald Trump și soția sa, Melania Trump.
Donald Trump a ajuns la biserica St John
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a ajuns în urmă cu câteva momente la biserica St John, unde va participa la o slujbă religioasă, înainte să depună jurământul.
Alături de ei sunt și viitorul vicepreședinte al SUA, JD Vance, și soția lui, Usha Vance.
Este primul eveniment oficial din cadrul ceremoniilor de învestire a lui Donald Trump.
Programul pe ore al evenimentelor de luni
Programul evenimentelor de luni, 20 ianuarie, pe ora (ora României):
- 15:15 - Președintele ales Donald Trump pleacă la biserica St John's;
- 15:50 - Serviciu religios la biserica St. John's;
- 16:06 - Serviciul religios se încheie și se merge la Blair House;
- 16:15 - Soții Biden îi urează bun venit vicepreședintelui Kamala Harris;
- 16:40 - Soții Biden le urează bun venit soților Trump;
- 16:54 - Ceai la Casa Albă;
- 17:25 - Plecare spre Capitoliu;
- 17:35 - Sosire la Capitoliu;
- 18:13 - Sosirea lui Donald Trump;
- 18:14 - Vicepreședintele JD Vance depune jurământul;
- 18:47 - Donald Trump depune jurământul;
- 18:53 - Discursul lui Donald Trump;
- 19:40 - Ceremonia de adio a lui Joe Biden și a Kamalei Harris;
- 19:51 - Donald Trump și JD Vance se întorc în interior, pentru ceremonia de semnare;
- 20:00 - Ceremonia din sala de semnături (durata 5 min);
- 20:10 - Prânz;
- 21:30 - Trecerea în revistă a trupelor;
- 21:45 - Soții Trump se îndreaptă spre Capitol One Arena;
- 22:30-22:45 - Parada este programată să înceapă;
- 00:05 - Ceremonia de semnare în Biroul Oval;
- 02:45 - Sosirea la centrul de convenții;
- 02:50 - Balul Libertății;
- 03:20 - Balul Comandantului Șef;
- 04:10-04:15 - Balul Union Station
„Maganomics”, economia după Donald Trump
Donald Trump se arată adeptul unui protecționism economic feroce prin așa numitul plan Maganomics. Viziunea economică a lui Trump poate aduce taxe vamale uriașe, războaie comerciale, reduceri de impozite pentru cei bogați și un avânt al criptomonedelor.
Pentru Donald Trump există un principiu de căpătâi în toate – America pe primul loc, iar asta înseamnă că americanii trebuie să câștige și să trăiască mai bine decât până acum. Este adevărat că domnul Trump, om de afaceri în esență, ține cont numai de părerile și ideile sale, fără a asculta prea mult economiștii.
Iar aceștia spun că schimbările pe care le vrea președintele vor afecta creșterea economică și vor alimenta inflația. În plan mondial, Donald Trump vrea numai produse americane și de aceea anunță tarife vamale imense la importurile cam de peste tot.
Taxele vamale la care se gândește Donald Trump înseamnă între 10% și 20% pentru toate bunurile importate în SUA și de 60% asupra tuturor mărfurilor produse în China. Iar asta, crede președintele, va readuce producția în Statele Unite și va asigura locuri de muncă. Dar pentru o industrie puternică, știe și Donald Trump, este nevoie de multă energie, care este cam scumpă în America. De aceea vom reduce prețurile prin folosirea de noi surse de energie, spune Trump.
Citiți o analiză despre ce înseamnă „Maganomics”, economia după Donald Trump.
Îngrijorări la granița dintre Mexic și SUA, înainte ca Trump să-și preia mandatul
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și măsurile dure antimigrație anunțate de acesta provoacă îngrijorări printre oamenii care așteaptă la granița dintre Mexic și SUA pentru a solicita drept azil și de a munci pe teritoriul american. Îngrijorați sunt și cetățenii străini care deja muncesc în SUA. Oamenii se tem că nu vor mai putea să-și prelungească dreptul de ședere și de muncă.
Solicitările de azil sunt înregistrate într-o aplicație online, pe care noua administrație intenționează să o închidă. Până în prezent, aproape un milion de oameni au obținut, prin intermediul aplicației, dreptul de a munci în SUA pe o perioadă de doi ani.
Noul președinte al SUA, Donald Trump, a promis că își va începe mandatul cu deportări masive ale imigranților. De asemenea, se așteaptă înăsprirea măsurilor la granița cu Mexicul, principala poartă de intrare în SUA a migranților din țările Americii Latine.
Pe cine trimite China la inaugurarea lui Donald Trump
Vicepreședintele chinez Han Zheng va reprezenta țara asiatică la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump. Gestul poate fi văzut drept un potențial dezgheț în relațiile Washington-Beijing, mai ales ținând cont de situația TikTok în SUA.
Preșdintele ales al SUA, Donald Trump, a invitat mai mulți lideri străini la inaugurarea sa, inclusiv președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul italian Giorgia Meloni. China va fi reprezentată de Han Zheng, un consilier de încredere al președintelui chinez, relatează euronews.com, citând Associated Press.
Prezența vicepreședintelui chinez la inaugurarea lui Trump pare a fi un semnal atent calibrat, care arată că este dispus să îmbunătățească relațiile cu SUA, fără a-l expune pe Xi criticilor în cazul în care relațiile se înrăutățesc.
Informații pe scurt despre inaugurarea lui Donald Trump
- Donald Trump va depune jurământul ca cel de-al 47-lea președinte al SUA pe 20 ianuarie, în Rotonda Capitoliului, din cauza temperaturilor extreme (-6°C).
- Este prima inaugurare organizată în interior în ultimii 40 de ani, ultima având loc în 1985, pentru Ronald Reagan.
- Prețurile biletelor variază între 50.000 și un milion de dolari, fiind accesibile în principal pentru oameni de afaceri și personalități influente.
- Trump va depune jurământul cu Biblia sa personală și Biblia lui Lincoln, urmat de un discurs în care își va prezenta planurile pentru următorii patru ani.
- Ceremonia se întinde pe patru zile și include mitinguri, baluri inaugurale, focuri de artificii și o slujbă națională de rugăciune.
- Printre invitați se numără foști președinți (Barack Obama, George W. Bush), lideri internaționali (inclusiv vicepreședintele chinez Han Zheng) și CEO-ul TikTok.
- Michelle Obama și Nancy Pelosi nu vor participa, dar Joe Biden și Kamala Harris vor fi prezenți la ceremonie.
- Include depunerea jurământului, semnarea documentelor oficiale, un prânz la Capitoliu și parada prezidențială pe Pennsylvania Avenue.
- Aproximativ 200.000 de persoane sunt așteptate la Washington DC, incluzând susținători, protestatari, oficiali federali și invitați speciali.
- Evenimentele inaugurale se vor încheia cu Balul Comandantului în Șef și o slujbă națională de rugăciune, marți, 21 ianuarie.
Ceremonia de învestire a preşedintelui american va avea loc în interiorul Capitoliului
Donald Trump va depune jurământul ca cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie. Ceremonia va avea loc la Washington DC și marchează tranziția pașnică a puterii de la Joe Biden la Trump - care se întoarce la Casa Albă pentru un al doilea mandat neconsecutiv.
Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, ceremonia de învestire a unui preşedinte american va avea loc în interior. Donald Trump va depune jurământul în Rotonda Capitoliului. Schimbarea vine din cauza vremii extreme, care va aduce temperaturi de -6 grade celsius. Participarea la inaugurarea de mandat este o investiție costisitoare, pe care și-o pot permite oamenii de afaceri prosperi, interesați să intre în grațiile noului lider la Washington, sau măcar în cadru, în pozele de la eveniment.
Cel mai scump bilet costă un milion de dolari, sau o strângere de fonduri de două milioane de dolari, iar cel mai ieftin bilet ajunge la 50.000 de dolari. Ceremonia de inaugurare va avea loc la clădirea Capitoliului SUA. Comitetul mixt al Congresului pentru ceremoniile inaugurale pune la dispoziție publicului un număr limitat de bilete.
Potrivit cutumei, la prima oră familia Trump va participa la o ceremonie religioasă la Biserica Episcopală St. John, urmată de un ceai împreună cu familia Biden. Punctul central este depunerea jurământului, care va avea loc la prânz. Donald Trump a promis multe schimbări în politicile americane, schimbări care vor veni în primele ore, prin cele 100 de ordine executive pe care le va semna în primele minute ca președinte. Politica de imigrație, politice privind energia, restructurări ale guvernului, toate domeniile sunt vizate. Liderii globali privesc atent la această schimbare de gardă și de politică a SUA. Și rămân întrebări despre rolul pe care America îl va ocupa în următorii patru ani pe scena globală.
Programul ceremoniilor
Programul ceremoniilor pentru învestirea lui Donald Trump:
Sâmbătă
- Recepție și focuri de artificii la clubul de golf al lui Trump din Virginia
- Recepția cabinetului și dineul vicepreședintelui
Duminică
- Ceremonie de depunere de coroane la Mormântul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Național Arlington
- Trump face declarații la un „miting al victoriei” la Capitol One Arena din Washington
- Trump face declarații la o cină
Luni
- Slujbă religioasă de dimineață la St. John's
- Ceai la Casa Albă cu soții Biden și Trump dimineața
- Evenimentul principal: Ceremonia de depunere a jurământului la Capitoliu
- Rămas bun pentru Biden și Harris
- Ceremonie de semnare în sala președintelui din Capitoliu, unde se așteaptă ca Trump să semneze nominalizările și alte documente - primele sale acte oficiale
- Trump participă la un prânz găzduit de Comitetul mixt al Congresului privind ceremoniile inaugurale
- Trecerea în revistă a trupelor de către președinte și parada prezidențială de pe Pennsylvania Avenue
- Ceremonie de semnare în Biroul Oval de la Casa Albă
- Trump ia cuvântul la Balul Comandantului în Șef, Balul Inaugural Liberty și Balul Starlight
Marți
- O slujbă națională de rugăciune încheie activitățile inaugurale oficiale
Peste 25 de mii de agenți de ordine asigură securitatea la ceremonie
Peste 25 de mii de oameni vor asigura paza la învestirea în funcție a lui Donald Trump. Din cauza frigului anunțat de meteorologi, ceremonia de depunere a jurământului va avea loc în interiorul Capitoliului. Peste ocean, americanii vorbesc deja despre ce va face Trump în primele zile de mandat.
Capitala se va confrunta cu un val de aer polar, chiar în ziua depunerii jurământului. Momentul solemn a fost mutat în Capitoliu, iar, din cauza frigului, organizatorii vor să renunțe și la parada programată.
Aceeași situație a fost și în urmă cu 40 de ani, la preluarea celui de-al doilea mandat de către Ronald Reagan. Gerul nu va afecta măsurile de securitate.
Garduri metalice pe care, în mod normal, nu le vezi în Washington împrejmuiesc acum Casa Albă, până la Capitoliu. Kilometri întregi de garduri înseamnă o formă de protecție decisă de autorități pentru ca ceremoniile să se desfășoare fără incidente. Iar gardurile metalice sunt dublate de blocuri de beton.
25.000 de oameni de la poliție, servicii secrete și Garda Națională vor menține securitatea și ordinea la ceremonii.
O clădire a fost ridicată cu titlu de excepție, în fața Casei Albe, pe 3 niveluri, pentru a acoperi vizual și pentru siguranța ceremoniilor. În mod normal, după aceste evenimente, construcția va fi pur și simplu demolată.
Află mai multe detalii despre cum este privit Al doilea mandat al lui Donald Trump de americani.
Cum va decurge ceremonia de învestire a lui Donald Trump
Ceremonia de învestire a lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite se întinde pe patru zile. Include un miting, baluri inaugurale și tradiționalul foc de artificii.
Zilele de sâmbătă și de duminică sunt ceva mai restrânse în numărul de evenimente. Sâmbătă, de pildă, chiar evenimente private concentrate în jurul lui Donald Trump și a vicepreședintelui Vance, duminică însă aduce un meeting la care sunt așteptați sute de mii de americani. Iată ce trebuie să știm despre programul evenimentelor de la Washington.
Ce este inaugurarea?
Este ceremonia oficială care marchează sfârșitul mandatului unui președinte și începutul administrației succesorului său.
Este cea mai mediatizată parte a tranziției de putere între liderii guvernamentali din Washington DC.
O parte esențială a ceremoniei include recitarea de către președintele ales a jurământului de învestitură: „Jur solemn că voi îndeplini cu credință funcția de președinte al Statelor Unite și că voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite în măsura posibilităților mele”.
Deși a câștigat alegerile în noiembrie, Trump devine oficial cel de-al 47-lea președinte odată ce rostește aceste cuvinte.
Vance va depune, de asemenea, un jurământ înainte de a-și asuma oficial funcția de vicepreședinte.
Ce se întâmplă în ziua inaugurării, pe 20 ianuarie?
Ziua de 20 ianuarie este cea în care Trump și Vance vor depune jurământul. Fiecare își va pune mâna pe o carte - de obicei, dar nu întotdeauna, o Biblie - și va recita jurământul. În acest an, Trump va folosi o Biblie personală și Biblia istorică a lui Lincoln, folosită la inaugurarea președintelui Abraham Lincoln în 1861.
Apoi, Trump va rosti discursul inaugural în care președintele își va stabili obiectivele pentru următorii patru ani.
Trump se va îndrepta apoi spre Sala președintelui - lângă camera Senatului - pentru a semna documente-cheie.
El va participa apoi la un prânz găzduit de Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies.
Cine va participa la inaugurare?
Oficialii locali și federali se așteaptă ca aproximativ 200.000 de persoane să vină la Washington DC, printre care s-ar putea număra susținători ai lui Trump dar și protestatari.
De asemenea, vor fi prezenți mulți senatori și membri ai Camerei Reprezentanților a SUA, precum și invitați ai viitoarei administrații.
După Trump, Vance și familiile lor, următorii cei mai importanți participanți sunt fostul președinte și fostul vicepreședinte. Acest lucru înseamnă că îi vom vedea pe președintele Joe Biden și pe Kamala Harris - care a pierdut alegerile din noiembrie în fața lui Trump - cu soții lor respectivi, Jill Biden și Doug Emhoff.
Foștii președinți și primele doamne sunt adesea pe lista invitaților, dar fosta primă doamnă Michelle Obama va lipsi de la inaugurarea din acest an. Totuși, Barack Obama este așteptat să fie prezent, alături de un alt fost președinte, George W. Bush, și soția sa, Laura Bush. Fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, o altă democrată, nu va fi prezentă.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg sunt așteptați să participe de asemenea la ceremonie.
Se pare că va fi prezent și directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, dar și vicepreședintele chinez Han Zheng.