România este în plină epidemie de rujeolă. Numărul de cazuri a ajuns la aproape 2.000 la nivel național.
Topul județelor unde sunt cele mai multe cazuri. Mureș - 628, Brașov - 339. În București și Cluj sunt în jur de 200. Încheie topul celor mai afectate județe, Giurgiu – 147, Ilfov - 89, Alba - 66. Celelalte au mai puțin de 50 de cazuri.
La Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, toate locurile pentru copii sunt ocupate deja.
România a fost lovită de epidemie în condițiile în care rata vaccinării împotriva rujeolei a scăzut mult în ultimii ani. Dacă până în 2009 rata era de 95%, după 2020 a scăzut la sub 75%. Anul acesta este de, atenție, 62%.
Nu este de mirare că România se află în urma Europei la acest capitol. Media europeană a vaccinării în 2018 a fost de 94%. La noi - 90%.
Mai mulți experți în domeniu au vorbit la Vocile care contează despre subiect și legăturile între rata de refuz la vaccinare și epidemie.
Simptom al pojarului: „Dacă ne-am uita în gură, copilul are niște pete roșii cu puncte albe”
Este important să spunem despre rujeolă că este o boală febrilă, a declarat medicul Mihai Craiu, când a vorbit despre simptomele rujeolei.
Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Copilul face febră foarte mare și, de obicei, ăsta e primul semn care supără familia. În rest, începe ca o răceală obișnuită, adică îți curge nasul, ai ochii mai lăcrimoși, ai niște ochi foarte congestionați și plânși. După câteva zile de febră, începe să apară erupția”.
„Rujeola apare sus, pe față, pe gât și coboară în josul corpului. Părinții ar trebui să știe că ceva care apare și progresează, o erupție care nu are bășicuțe, care nu mănâncă pielea, care nu este aspră, deci în grosimea pielii, și care se însoțește câteodată și de niște semne în gură. Dacă ne-am uita în gură, copilul are niște pete roșii cu puncte albe ca și când ar fi mâncat griș cu lapte, cam ăsta e aspectul”.
Totodată, este foarte important ca părinții să rămână calmi în astfel de situații, subliniază medicul, pentru că toată agitația din jurul copilului nu îl ajută deloc, ba din contră. Iar în al doilea rând, copilul trebuie dus la medic.
Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Dacă stăm acasă și așteptăm că poate trece boala, se pot întâmpla două lucruri: unu, putem să o dăm și altora, rujeola este una dintre cele mai contagioase boli omenești, adică un copil bolnav poate să dea în jurul său la 16, 18, 20 de copii suscepibili, foarte mare acest număr de multiplicare. Al doilea lucru, dacă stai acasă, unii copii care au particularități de apărare ar putea să facă complicații grave. Nu cred că trebuie să speriem părinții cu complicațiile, dar trebuie să spunem că pojarul nu e o răceală mai mare, pojarul e o boală gravă care poate să pună viața în pericol”.
Iar când vine vorba de regulile pe care trebuie să le respectăm ca să ne protejăm, nu e nimic nou sub soare.
Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Regulile jocului sunt același ca în pandemie. Sunt acele măsuri non-farmacologice de prevenire a transmiterii bolilor pe care le putem aplica și în acest moment. Copiii foarte mici în mod inerent au nevoie de atingere și apropiere, să ne uităm la grupa mică de la grădiniță”.
„Cred că merită să exersăm cu copiii spălatul corect pe mâini, trebuie să luăm foarte în serios triajul epidemilogic dimineață, nu ne aducem copiii bolnavi la grădiniță, iar copiii ăștia foarte mici ar trebui consultați, măcar să li se ridice bluzița să se vadă dacă au erupție pe ei și să ne uităm în gură”.
„Al treilea lucru ar fi să ne sfătuim cu doctorul de familie și să revizităm carnetul de vaccinări, pentru că, uneori, pur și simplu am uitat”.
Medicul Craiu: „Două doze de vaccin sau boala asigură protecție pentru tot restul vieții”
Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Sunt părinți cărora le-a fost frică și de prima (n.r. doză de vaccin). Trebuie spus că două doze sau boala asigură protecție pentru tot restul vieții. Deci, un părinte care a avut în copilărie nu trebuie să fie în momentul ăsta speriat, iar un părinte care nu știe dacă a avut în copilărie poate să afle printr-un simplu test de anticorpi la oricare clinică, privată sau nu, în România”.
„În principiu, cele două doze trebuie făcute, sunt gratuite, sunt oferite de statul român prin Programul Național de Vaccinare, prin intermediul medicului de familie”.
Despre complicațiile rujeolei: „Copiii pot face encefalită sau pneumonie rujeoloasă”
Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Spre deosebire de alte boli contagioase ale copilăriei, știm cu siguranță că în sisteme medicale fragile sau în țări cu nivel economic mai modest mortalitatea prin rujeolă este undeva la dintr-o mie de cazuri, un deces. În România, la ultima izbucnire epidemică unde au fost, oficial, peste 22.000 de cazuri, au fost 64 de decese. Nu s-au întâmplat toate într-un interval scurt, ele au fost pe durata celor doi ani de moment epidemic și aproape toate cazurile s-au întâmplat la copii fragili, cu comorbidități, sau la copii care au dezvoltat aceste complicații”.
„Complicațiile foarte grave se referă la cap. Copiii pot face encefalită. Intră în comă și... În fine, urmează ceva foarte grav. Sau pot face pneumonie rujeoloasă, cu celule gigante, care, iarăși, e o evoluție foarte, foarte severă”.
„Vârsta cea mai periculoasă e la copilul extrem de mic, care nu a apucat să facă niciun fel de doză de vaccin”.
Este vaccinul cea mai importantă protecție împotriva pojarului?
Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Din punct de vedere strict farmacologic, vaccinul este singura protecție împotriva rujeolei pentru că nu avem medicație antivirală specifică împotriva acestei maladii, așa cum avem împotriva gripei sau SARS-CoV-2 sau a altor virusuri pentru care avem resurse terapeutice. Aici, ar fi bine să avem anticorpii noștri, care să țină la distanță de celulele noastre importante, din sistemul nervos central sau din plămâni, virusul rujeolos”.