Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ilan Șor a rămas fără mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Reacția oligarhului fugar

Parlamentul de la Chișinău a votat, joi, pentru revocarea mandatului de deputat în cazul lui oligarhului fugar Ilan Șor. El conduce partidul prorus care îi poartă numele și care este acuzat de organizarea protestelor împotriva Guvernului proeuropean al Republicii Moldova, din ultima perioadă, relatează publicațiile Deschide.md, Newsmaker şi EFE, citate de Agerpres.

Decizia prin care a fost revocat mandatul de parlamentar al lui Ilan Șor a fost adoptată cu o majoritate de 56 de voturi ale deputaților PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate), aflat la putere dintr-un total de 101 de locuri cât numără Parlamentul de la Chișinău.

Deputații Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS), formațiune prorusă, au votat împotriva deciziei de revocare, în contextul în care deputatul fugar Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare de către Curtea de Apel.

La 13 aprilie, Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul ”Frauda bancară”, prin decizia magistraților Curții de Apel Chișinău. De asemenea, instanța a decis că ar urma să fie confiscată şi averea politicianului fugar, în valoare de cinci miliarde de lei moldoveneşti, aproximativ 253 de milioane de euro.

Ce se întâmplă în Parlamentul de la Chișinău după revocarea mandatului lui Ilan Șor

Potrivit legislației din Republica Moldova, locul rămas vacant îi revine următorului deputat de pe lista partidului oligarhului Şor. Astfel, Comisia Electorală Centrală urmează să iniţieze procedura de validare a mandatului candidatului supleant pe listele Partidului Şor. Este vorba de fostul parlamentar Vladimir Vitiuc, vizat în dosarul "deputaţilor transfugi". Pe numele acestuia este pornită o cauză penală pentru îmbogăţire ilicită, scrie portalul Deschide.md.

Cu toate că a fost plasat sub control judiciar, Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în 2019, iar în același an a fost ales în Parlamentul Republicii Moldova, precum și în 2021, pe listele partidului său. Autoritățile din Republica Moldova spun că Șor s-ar afla pe teritoriul statului Israel.

Reacția lui Ilan Șor după ce i-a fost retras mandatul de parlamentar

Ilan Șor a reacționat, spunând că proiectul prin care i-a fost retras mandatul de deputat ar încălca legislația și Constituția Republicii Moldova.

"Asta contravine legislaţiei şi Constituţiei, deoarece mandatul mi-a fost încredinţat de popor şi doar poporul - oamenii care au votat pentru mine, pot să decidă asupra încetării acestei calităţi", a declarat Ilan Şor, citat de Newsmaker.

Partidul Şor a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului.

Ilan Șor, condamnat la închisoare

Instanța l-a condamnat pe Ilan Şor pentru furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova în 2014 şi spălare de bani, verdict salutat de preşedintele Maia Sandu.

Şor a fost arestat în 2015 şi condamnat în 2017 la şapte ani şi jumătate de închisoare. Sentinţa a fost, însă, atacată şi nu a intrat niciodată în vigoare, ceea ce i-a permis oligarhului să fugă de justiţie doi ani mai târziu, arată sursa citată.

În timp ce Maia Sandu a anunţat o mare manifestaţie pro-europeană în centrul Chişinăului la 21 mai, Şor a anunţat un miting în acelaşi loc pe 7 mai, dar cu o altă agendă - răsturnarea actualei guvernări.

Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a cerut în februarie UE să impună sancţiuni împotriva oligarhilor moldoveni acuzaţi că au sprijinit Rusia în destabilizarea Republicii Moldova, referindu-se la Şor şi Vladimir Plahotniuc, doi fugari deja sancţionaţi de SUA şi Marea Britanie.

La jumătatea lunii martie, în presă s-a scurs un plan al Rusiei pentru subordonarea Republicii Moldova din punct de vedere politic şi economic, inclusiv prin intermediul livrărilor de gaze, împiedicând apropierea sa de NATO şi UE, în special de România vecină, şi impunând limba rusă în fosta republică sovietică, notează EFE.

În replică, Şor neagă că protestele antiguvernamentale care zguduie ţara de luni de zile ar avea legătură cu Rusia şi susţine că oamenii vor continua să iasă în stradă pentru a cere compensaţii pentru creşterea preţurilor la gaze şi electricitate.

La cererea guvernului moldovean, Curtea Constituţională urmează să examineze în luna mai eventuala scoatere a Partidului Şor în afara legii din cauza lipsei de transparenţă în finanţarea acestuia, potrivit media moldovene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE