Facebook a permis oligarhului Ilan Șor care are legături cu Kremlinul să difuzeze reclame prin care îndemna la proteste și revolte împotriva Guvernului de la Chișinău, chiar dacă el și partidul său se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite.
Clipurile în care apărea politicianul Ilan Șor, care este condamnat pentru escrocherie au fost șterse în cele din urmă de pe Facebook, însă au fost văzute de milioane de persoane în Republica Moldova, relatează The Associated Press.
Pentru a profita de pe urma nemulțumirilor generate de creșterea prețurilor la combustibil și a inflației, postările plătite de partidul lui Șor au vizat Guvernul prooccidental de la Chișinău. De altfel, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a avertizat la începutul săptămânii că Rusia plănuiește o lovitură de stat.
„Tentativele de stabilizare sunt reale și reprezintă o adevărată provocare pentru instituțiile noastre. Avem nevoie de măsuri decisive pentru a consolida securitatea țării”, a declarat Maia Sandu, cu ocazia depunerii jurământului de către noul Guvern condus de premierul Dorin Recean, fost consilier prezidențial pentru Apărare și Securitate.
Distribuirea acestor reclame relevă modul în care Rusia și aliații săi au exploatat deficiențele platformelor de socializare, precum Facebook, pentru a folosi propaganda și dezinformările ca arme pentru a destabiliza Guvernele țărilor din Europa de Est.
Reclamele finanțate de Ilan Șor au contribuit la alimentarea protestelor violente față de Guvern și ar avea ca scop destabilizarea Republicii Moldova, în așa fel încât să ajungă din nou în sfera de influență a Rusiei, a afirmat Dorin Frăsîneanu, consilier în domeniul Politicii Externe al fostului premier Natalia Gavrilița.
„Chiar dacă se află pe lista de sancțiuni a SUA, încă văd reclame sponsorizate pe Facebook", a spus Frăsîneanu.
El a atras atenția că a observat săptâmâna acesta ceea ce par a fi conturi false care distribuie postările. De asemenea, fostul consilier a amintit că Guvernul de la Chișinău a cerut explicații conducerii rețelei Facebook. „Am contactat Facebook, dar este foarte greu pentru că nu există o persoană anume, niciun contact”, a explicat el.
Legislația interzice companiilor americane să efectueze tranzacții financiare cu persoanele și entitățile incluse pe lista de sancțiuni a Statelor Unite. În schimb, Departamentul Trezoreriei americane, ce gestionează programul privind sancțiunile, a refuzat să comenteze, după ce i-a fost solicitat un punct de vedere pe această temă, notează The Associated Press.
Reacția Facebook, după ce a permis postările unei persoane aflate pe lista de sancțiuni a SUA
Compania Meta, care deține Facebook și Instagram, a precizat că a șters postările în momentul în care le-a depistat.
„În momentul în care Ilan Șor și Partidul Șor au fost incluși pe lista de sancțiuni a SUA, am luat măsuri asupra conturilor lor cunoscute", a declarat un purtător de cuvânt al Meta
„Atunci când am identificat noi conturi asociate, am luat măsuri și împotriva acestora. Respectăm legile privind sancțiunile din SUA și vom acționa în continuare pentru a detecta și a aplica măsuri împotriva conturilor false și a paginilor care încalcă politicile noastre”, a adăugat el.
Compania Meta, care a anunțat recent concedieri masive, nu a dat detalii despre câți angajați are în Moldova. Ca multe companii din domeniul IT cu sediul în SUA, Meta s-a confruntat cu probleme pentru a modera conținutul publicat în alte limbi decât în engleză.
Postările lui Ilan Șor care îndemnau la revolte în Republica Moldova, descoperite de un ONG din Londra
Reclamele lui Șor au fost descoperite de cercetătorii Reset, o organizație nonprofit din Londra care analizează impactul rețelelor sociale asupra democrației. Felix Kartte, consilier în cadrul Reset, a declarat că reacția Meta față de propaganda și dezinformarea din Republica Moldova ar putea avea implicați majore asupra securității europene.
„Platformele lor sunt folosite în continuare ca arme de către Kremlin și de serviciile secrete ruse și, din cauza lipsei de reacție a companiei, Statele Unite și Europa ar putea pierde un aliat important în regiune”, a afirmat Kartte.
Nouă postări diferite, plătite de Partidul Șor, au fost publicate pe Facebook, chiar și după SUA au impus sancțiuni la adresa lui Ilan Șor. Cele mai multe dintre mesaje au fost șterse în decurs de o săptămână de la anunțarea sancțiunilor. Cu toate acestea, Șor a mai cumpărat o postare plătită în ianuarie, la două luni după ce fusese sancționat.
Potrivit AP, postările pot fi găsite în baza de date online de reclame a Facebook, care conține un catalog în care se pot face căutări. Reclamele plătite de Șor și de partidul său au fost văzute de milioane de ori înainte de a fi în cele din urmă eliminate.
Reclamele au generat venituri de aproape 15.000 de dolari, o sumă modică prin comparație cu cele 4,65 de miliarde de dolari obținute de Meta în ultimul trimestru din 2022.
De exemplu, una dintre reclame a fost distribuită pe Facebook doar două zile - 29 și 30 octombrie 2022 - timp în care a acumulat peste un milion de vizualizări în Moldova. În postarea pentru care partidul Șor a plătit mai puțin de 100 de dolari, oligarhul a acuzat Guvernul prooccidental sprijinit de Maia Sandu de corupție și de cleptocrație.
Cine este Ilan Șor
În vârstă de 35 de ani, Ilan Șor este un oligarh moldovean de origine israeliană care conduce partidul Șor, apropiat Moscovei. În ianuarie 2017, a fost condamnat șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spătare de bani, fiind dat în urmărire internațională. Șor este implicat în frauda bancară de un miliard de dolari din băncile din Republica Moldova în 2014 și este acuzat c-ar fi dat mită pentru a obține postul de președinte al Băncii de Economii.
Politicianul moldovean a fost inclus de către Departamentul Trezoreriei americane pe lista sancțiunilor întrucât acționează în interesul Rusiei.
SUA susțin că Șor a colaborat cu „oligarhi corupți și entități cu sediul la Moscova pentru a genera tulburări politice în Moldova" și pentru a submina tentativele Republicii Moldova de a adera la UE. Pe lista de sancțiuni figurează, de asemenea, Partidul Șor și soția lui Șor, o vedetă pop de origine rusă. De asemenea, Marea Britanie l-a adăugat pe Șor pe o listă de sancțiuni în decembrie 2022.