Consiliul UE a înființat, luni, misiunea de parteneriat UE în Republica Moldova (EUPM Moldova), în baza politicii comune de securitate și apărare (CSDP). Aceasta va avea ca scop sporirea rezistenței în domeniul securității și sprijinirea oficialilor de la Chișinău pentru a contracara amenințările hibride, inclusiv atacurile cibernetice, ”ingerințele străine” și manipulările din presă.
”Asistăm la continuarea și intensificarea tentativelor Rusiei de a destabiliza prin acțiuni hibride Republica Moldova, în condițiile în care este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia.
Desfășurarea unei noi misiuni reprezintă o dovadă important a sprijinului politic pe care UE îl acordă (Republicii Moldova) în circumstanțele dificile actuale”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.
În acest sens, misiunea civilă EUPM Moldova va oferi consultanță la nivel strategic cu privire la dezvoltarea de strategii și politici și va identifica nevoile de consolidare a capacităților de avertizare timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride. La solicitarea autorităților de la Chișinău, misiunea EUPM Moldova va avea un mandat inițial de doi ani și va avea sediul în Republica Moldova.
Stefano Tomat, directorul executiv al Capacităţii civile de planificare şi conducere (CPCC), va fi coordonatorul operațiunii civile. Urmează ca în viitorul apropiat să fie numit şi un şef al misiunii, care va coordona activitățile la faţa locului, mai precizează comunicatul Consiliului UE.
La 24 iunie 2022, Republica Moldova a primit, odată cu Ucraina, statutul de țară candidată la UE.