Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iașiul se împrumută din nou pentru apă caldă și căldură. Primar: „Este o capcană din care nu pot ieși”

Împrumut pentru căldură și apă caldă, la Iași. Consilierii locali au fost de acord ca primăria să se împrumute cu 145 de milioane de lei pentru a cumpăra combustibilul necesar asigurării căldurii și apei calde în sezonul rece.

Este vorba despre cei care sunt conectați la sistemul public de termoficare. Pe lângă cele 21 de mii de apartamente, sunt și 81 de școli, dar și 10 spitale din municipiul Iași.

Iașiul se împrumută din nou pentru apă caldă și căldură

Cu 17 voturi pentru, șase voturi împotrivă și o abținere, proiectul a fost aprobat în Conslilul Local Iași. Decizia aprobată este ca, în această iarnă, primăria să se poate împrumuta cu 148 de milioane de lei pentru a cumpăra combustibilii necesari încălzirii apei și caloriferilor din blocuri.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: „Este o diferență mare între costurile de producție și tariful pe care îl aplicăm. Știți bine că încercăm, de mai multe luni, să mai ajustăm acest tarif în vederea recuperării de costuri și, prin urmare, avem nevoie de bani pentru a întreține sistemul. Sistemele publice, în momentul de față, nu sunt sustenabile din punct de vedere economic. Uitați-vă ce se întâmplă în orașe mari, cum ar fi Bucureștiul, Constanța, Timișoara".

Bogdan Crucianu, consilier local PSD: „Nu am fost de acord și nu vom fi de acord cu majorarea semnificativă a prețului pentru gigacalorie, însă astăzi am fost de acord doar cu luarea acestui împrumut, strict în ideea în care ne gândim la fiecare ieșean racordat la sistemul de termoficare. 150 de milioane de lei este o îndatorare suplimentară pe care noi o facem în momentul de față, beneficiind și de respectiva Ordonanță dată de către Guvern, care avantajează municipiul în ideea în care nu crește gradul de îndatorare."

Prețul gigacaloriei in Iași este neschimbat. Oamenii plătesc 245 de lei pe gigacalorie, cu TVA, iar autoritățile locale vin cu diferența de preț.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: „Nu-mi este ușor. Cu acești bani aș putea să defilez prin oraș cu alte investiții, dar nu putem în momentul de față. Este o capcană din care nu pot ieși. Cu toate că mi-a stat pixul, ca să spun așa, când am ajuns la o subvenție de peste 450 de lei pe gigacalorie. Dar nu avem încotro. Trebuie, treptat, să obișnuim lumea cu costurile reale ale unui serviciu public".

Pentru doamna Ruxanda, căldura de la sistemul public e singura metodă de încălzire a apartamentului. Nu ar avea bani să cumpere o centrală termică.

Ruxanda Perjă, ieșeancă: „Pe timpul iernii, căldura, apă caldă și apă rece...plătim peste 200 de lei. Peste 200. Iar al meu bărbat are salariu de 1.300 de lei. Eu stau la garsonieră, e mică camera, iar cât fac mâncarea, se încălzește în casă. Și eu nu mai dau drumul la căldură. Noi dăm drumul la căldura după 10-11, ca să se încălzească în casă."

Decizia e cu două tăișuri, sunt de părere unii ieșeni.

Localnică din Iași: „Împrumut fac de când e lumea. Numai împrumuturi. Și ne îndatorează până la Dumnezeu și înapoi."

Localnică din Iași: „Multă lume are nevoie de așa ceva. E greu și că se fac datorii. Suntem între două punți, cum s-ar spune."

Localnică din Iași: „Pentru cei care nu se încălzesc cu gaz metan sau nu au centrală, trebuie, până la urmă, și acești cărbuni. Mai ales pentru spitale, pentru grădinițe. Școlile trebuie încălzite și spitalele trebuie încălzite."

Împrumutul va fi acoperit pe parcursul a șapte ani. Este al doilea an în care primăria Iași se împrumută pentru ca apartamentele, instituțiile, scolile și spitalele să aibă căldură și apă caldă în sezonul rece. Anul trecut, nu au fost folosiți toți banii și suma de aproximativ 65 de milioane de lei din contractul de împrumut a fost anulată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE