Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii sărmani, ajutați de preot, la Iași. La începutul școlii, ei primesc încălțăminte și rechizite

Începutul de an școlar înseamnă cheltuieli mari pentru părinți. În județul Iași, peste 10.000 de copii provin din familii nevoiașe. Pentru a-i ajuta, voluntarii preotului misionar Dan Damaschin bat în lung și în lat județul și le oferă încălțăminte, îmbrăcăminte și rechizite.

Începutul școlii, un lux pentru familiile nevoiașe cu copii

Preot: Ce mărime purtăm?

Preot: 40, pentru domnișoara. Frumoși, măi, îmi dai. Pe cei mai frumoși mi-i dai.

Comuna Șcheia din Iași. Cu camionete încărcate, voluntarii Asociației Glasul Vieții din Iași străbat ulițele satelor. Pentru copiii nevoiași, schimbarea este una uriașă. De la încălțăminte ruptă, la pantofi din piele, noi.

Preot: Pentru școală, acum, te-ai pregătit?

Copil: Nu...

Nicoleta are patru copii. Soțul lucrează la stână, iar ea muncește cu ziua. Orice ajutor este binevenit.

Preot: Îți vin bine?

Copil: Da.

Preot: Sigur nu te strâng?

Nicoleta Vartolomei, mama copiilor: După ce începe anul școlar, mă duc să le fac rechizite, am înnoit dosarul pentru ajutor social.

Reporter: Să primiți rechizite.

Da. Da.

Claudia Pușcașu își crește singură cei cinci copii. Soțul a încetat din viață acum șapte ani. Copiii visează să părăsească satul și să devină oameni mari. Denis este primul care începe un nou drum. A trecut în clasa a noua, la un liceu din Iași cu profil mecanică auto.

Denis Pușcașu, elev: Aveam nevoie de ghiozdan, de încălțăminte, să am cu ce mă îmbrăca. Să fiu în rând cu ceilalți. Părintele Dan Damaschin mă motivează foarte mult. Fără el eu nu aș fi ajuns la Iași. Adică, dacă nu era el, eu nu plecam la Iași, rămâneam aici.

Chiar dacă mai sunt alte cheltuieli de făcut, pachetul primit este de mare ajutor.

Claudia Pușcașu, mama copiilor: Chiar mă gândeam, zic, mai e un pic și începe școala, ce o să fac eu, cum o să rezolv toate... Să îi îmbrac, să îi pregătesc. Poate m-aș fi băgat în datorii, poate pe la frați. Cam pentru toți, am socotit, nu-mi ajung 2000 de lei.

Ca ei sunt mii de copii.

Dan Damaschin, preot misionar: Tot am sperat să fie mai puțini, dar, din păcate, iată, în an electoral 2024 avem încă 10289 de copii care nu pot merge la școală fără un ajutor consistent care nu vine doar să mimeze un ghiozdan cu două-trei caiete.

Preotul estimează că suma necesară pentru a îmbrăca și încălța un singur copil ajunge la 400 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE