Autoritățile ruandeze îl vor elibera pe activistul pentru drepturile omului Paul Rusesabagina, un fost director de hotel a cărui viață a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, despre genocidul din 1994, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a guvernului ruandez, citată de The Washington Post.
Acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru terorism în 2021, după ce autoritățile l-au momit să se urce într-un avion care l-a dus în secret la Kigali (capitala Rwandei). Purtătoarea de cuvânt Yolande Makolo a declarat că Rusesabagina va fi eliberat sâmbătă. Ea a precizat că pedepsele co-acuzatului său, Callixte Nsabimana, și ale celorlalți 18 condamnați în același caz au fost comutate în urma unor cereri de clemență.
Președintele Paul Kagame, tot mai contestat
Cazul lui Rusesabagina arată gradul în care președintele ruandez Paul Kagame este tot mai contestat de opoziție. Acesta a fost lăudat în trecut pentru că a pus capăt genocidului, dar în ultima vreme regimul său a devenit tot mai autoritar. El a început să fie criticat mai ales după răpirea lui Rusesabagina și acuzațiile de sprijin pentru rebelii din Republica Democrată Congo.
Actorul Dom Cheadle l-a interpretat pe Rusesabagina în filmul de succes „Hotel Rwanda”, inspirat din experiența sa ca director al unui hotel care îi proteja pe etnicii Tutsi de escadroanele morții conduse de etnicii Hutu. Cetățean belgian și rezident permanent în SUA, Rusesabagina a primit în 2005 Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă distincție pe care o poate primi un civil în Statele Unite.
Rusesabagina și Kagame au avut în trecut relații bune, dar, de-a lungul anilor, Rusesabagina a devenit un critic vocal al lui Kagame, afirmând că acesta înăbușă opoziția politică. Președintele a ripostat, acuzându-l pe Rusesabagina că și-a exagerat rolul în timpul genocidului.
În 2020, Rusesabagina a fost momit într-un avion care credea că se îndreaptă spre Burundi, dar care a aterizat în schimb la Kigali. Acolo, el a fost arestat și acuzat că ar fi înființat un Frontul Național de Eliberare, mișcare acuzată că a ucis civili.
Condamnarea a declanșat o mulțime de critici la nivel mondial, inclusiv din partea unor organizații pentru drepturile omului.