Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zimbabwe caută susținere internațională pentru vânzarea legală de fildeș de elefant

Zimbabwe a deschis o conferință internațională, pentru a încerca să câștige sprijin internațional pentru campania sa de a putea vinde stocul de fildeș confiscat. Dacă țării din sudul Africii nu i se permite să-și vândă cele 130 de tone de fildeș, estimate la 600 de milioane de dolari, oficialii avertizează că ar putea renunța la Convenția privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție, CITES, relatează Africanews.

Conferința de trei zile a început luni, la Parcul Național Hwange, cel mai mare parc cu animale sălbatice din țară, care se află în sud-vestul Zimbabwe. Reprezentanți din 16 țări africane, precum și Japonia și China, mari consumatori de fildeș, vor participa la adunare, au spus oficialii.

Săptămâna trecută, oficialii din Zimbabwe au încercat să convingă delegații din unele țări ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Statele Unite și Canada să ofere sprijin pentru vânzarea legală a fildeșului.

Vânzarea fildeșului este dezbătută

Efortul Zimbabwe de a vinde acel fildeș este controversat, multe grupuri care susțin conservarea acestora se opun, spunând că orice vânzare de fildeș încurajează braconajul pahidermelor.

Conferința "transmite un semnal periculos braconierilor și sindicatelor criminale că elefanții sunt simple mărfuri, iar comerțul cu fildeș ar putea fi reluat, ceea ce ar spori amenințarea la adresa speciei", a declarat o coaliție de 50 de organizații de protecție a vieții sălbatice și a drepturilor animalelor din întreaga lume într-o declarație comună emisă luni.

Țărilor din Africa de Sud li sa permis de două ori să-și vândă stocurile de fildeș în Japonia și China în 1997 și 2008, iar aceste vânzări limitate au dus la „o escaladare bruscă” a braconajului pe întreg continent, se spune în scrisoare.

„Legalizarea comerțului cu fildeș, inclusiv prin autorizarea unei alte vânzări „unice” ar putea avea consecințe la fel de dezastruoase”, au spus grupurile.

Populația elefanților este în creștere

Zimbabwe susține că populația sa de elefanți crește rapid, între 5% și 8% pe an, o rată despre care spune că nu este sustenabilă. Zimbabwe spune că are nevoie disperată de fondurile din vânzările de fildeș pentru a-și gestiona populația de elefanți, despre care afirmă că a crescut la o dimensiune „periculoasă”.

Cei 100.000 de elefanți din Zimbabwe sunt dublu față de capacitatea de transport a parcurilor naționale, spun oficialii parcurilor. Elefanții supraaglomerați distrug copacii și arbuștii care sunt vitali pentru ei și alte animale sălbatice.

Țara vecină, Botswana, are cea mai mare populație de elefanți din lume, cu peste 130.000. Împreună, Zimbabwe și Botswana au aproape 50% din elefanții din lume. Cele două țări spun că se luptă să facă față cifrelor în plină expansiune.

Printre riscuri se numără creșterea braconajului

Opoziția vine din Kenya și alți membri ai Coaliției Elefanților Africani, ai cărei 32 de membri sunt în mare parte țări din Africa de Est și Vest, care au mai puțini elefanți. Ei susțin că redeschiderea comerțului internațional legal în comerțul cu fildeș, chiar și pentru o singură licitație, ar duce la o creștere a braconajului.

CITES a interzis comerțul internațional cu fildeș în 1989 pentru a reduce braconajul. Pe lângă interzicerea vânzărilor de fildeș, CITES în 2019 a impus și restricții privind vânzările de elefanți sălbatici prinși în Zimbabwe și Botswana, o mișcare care i-a mulțumit pe unii conservatori, dar i-a uimit pe oficialii care se străduiau să-și gestioneze parcurile supraaglomerate.

Există un comerț ilegal înfloritor cu fildeș, în care sindicatele internaționale finanțează braconieri pentru a ucide elefanți și a le tăia colții de fildeș. Fildeșul este apoi introdus ilegal în străinătate, unde există o cerere pentru bijuterii și bibelouri.

Zimbabwe și Botswana spun că sunt prost echipate pentru a face față braconierilor, fără banii din vânzările de fildeș, mai ales că veniturile din turism s-au diminuat din cauza restricțiilor de călătorie legate de COVID-19 din 2020.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE